Samuraje našla v kopřivách. Tak ho vezme na Dakar

INTERVIEW


Má vrak. Samuraje. Suzuki Samuraie. Závodnice Ollie Roučková ho nyní se svým týmem dává dohromady a legendární model teréňáku chce vzít na slavný Dakar. Závod ostatně už dvakrát dokončila jako první Češka na čtyřkolce a i v bugině. 


TEXT: PETR HOLEČEK | FOTO: PETR ŠEDIVÝ | 9. 9. 2021 | 4 MINUTY ČTENÍ

OD PRVNÍHO startu Samuraje na Dakaru uplynulo více než třicet let a Samurai se stal mezi zástupy vyznavačů offroadu skutečnou legendou, která klame tělem. Na pohled sice malé auto, které však skrývá úžasné offroadové schopnosti. Nicméně, nikdo další si už se Samurajem na Rallye Dakar netroufl. A závodnice Ollie Roučková mu chce dát druhou šanci! „Hned jsem se do něj zamilovala. To, že skrz zadní korbu prorůstaly kopřivy, mě neodradilo!“ říká v rozhovoru pro Vroomagazine.

Vytáhnuli jste z kopřiv starého Suzuki Samuraje a chcete s ním jet na Dakar. Co to je za nápad!?

Hlavně díky jeho schopnostem. Také jsme si ale řekli, že chceme jet Dakar za co nejnižší finanční budget. Tomu nahrává jeho nízká pořizovací cena i příznivé ceny náhradních dílů.

Jak jste s opravou legendárního tereňáku daleko?

V současné době jsme před broušením a lakováním. Pak už nás čeká mnoho hodin a hodin za volantem - testování a dovychytávání dětských nemocí. No a hlavně, nás čeká dosehnání financí na startovné pro nás, ale i mechaniky a doprovodné auto. Jedna věc je postavit se na start, ale druhá a o to náročnější bitva je sehnat potřebné finance. Nové spolupráci jsme otevřeni.

Varianta, kterou zachraňujete, má prodloužený rozvor, což je poměrně vzácné... Kde jste auto konkrétně objevili?

V kategorii Classic se musíme pevně držet specifikace vozidla, které Dakar v těch daných letech odjelo. My proto museli sáhnout po generaci Samuraje z devadesátých let ve verzi s prodlouženým rozvorem. Jedná se o poměrně vzácnou karosářskou variantu, kterých do dneška přežilo jen pár. Tato s nadsázkou rarita stála ob dvě vesnice ode místa, kde bydlím. Toto byl náš první Samurai, kterého jsme zkoukli, pak jsme se ještě jeli podívat na další Samuraie. Ale byl to jeden šrot za druhým, a tak jsme se rozhodli, i díky času, který my právě neměli, že vezmeme právě toho našeho kopřiváka.

Co je na jeho opravě nejtěžší?

Nezbylo nám nic jiného než vytáhnout z kopřiv zuboženou hromadu šrotu, takže oproti posádkám z roku 1990, které měly k dispozici zbrusu nové Samuraje, to máme dnes mnohem těžší. Čeká nás mnoho práce. Ten, kdo měl někdy tu čest se Samurajem, ví, jak shnilé toto auto umí být. Nejhorší bylo dát dopucu karosérii a pak vymyslet, jak do tak malého auta narveme všechny věci, které k Dakaru potřebujeme.


Navazující článek

Samurajové z Česka. Jedou vyplenit Dakar

Samurajové z Česka. Jedou vyplenit Dakar

Část přístavu v Marseille se proměnila v jedno z nejzajímavějších evropských parkovišť. Sešly se tu závodní týmy kategorií Classic, aby organizátorům lednové Rallye Dakar předaly svá vozidla pro plavbu do Džiddy, kde 3. ledna odstartuje 44. ročník legendárního závodu. Dorazil sem i tým CZech Samurais Ollie Roučkové, která chce zabodovat na rallye se Suzuki Samuraiem.


Daří se vám sehnat všechny díly?

S díly je to složitější, my máme Španělskou variantu a tam je s díly na pytel. Naštěstí nám pomáhají dvě firmy a pár nadšenců, které se Samurai zabývají. Bez nich by jsme Samíka nepostavili ani na kola. Tímto bych jim chtěla poděkovat!

Na Dakaru jste závodila na čtyřkolce i v bugině, nyní tedy kategorie Classic. Nebude vám chybět rychlost?

Myslím, že absence rychlosti vynahradí jiná dobrodružství, která nám bude psát sama kategorie Classic. Rozhodně budeme mít o zábavu postaráno, ty šroty budou mít své mouchy....

Auto má splňovat přísná pravidla Dakaru podle dobové specifikace. To znamená který rok? A jaké výdobytky techniky si budete muset odepřít?

My jsme zvolili variantu z roku 1997. Co všechno si budeme muset odepřít? To se snad ani neptejte, to auto je tak maličké, a my do něj ještě museli nacpat ochrannou klec, takže se nám najednou vnitřní část zmenšila o pěkných pár CM. Takže budeme vůbec rádi, že se dovnitř vejdeme s navigátorem Robertem Knoblochem. Aniž bychom museli sedět na jedné sedačce.

Jak si vlastně vedl Suzuki Samurai na Dakaru?

Když se v roce 1990 na start nejtěžší rallye světa postavily dvě Suzuki Samurai, vzbudily tím v motoristickém světě doslova pozdvižení. Málokdo tenkrát věřil v úspěch mise těchto dvou malinkatých offroadů, kterým pod kapotou tloukla benzínová srdce o objemu válců pouhých 1,3 l. Navíc trasa ročníku 1990 byla extrémně náročná. Do pouště se vrhlo celkem 465 strojů, ale cíl 11.420 km dlouhého afrického dobrodružství spatřilo jen 133 z nich. K úžasu laiků i odborníků oba Samurajové mezi nimi! Samurai tak prokázal, že je hoden svého jména a že je opravdovým bojovníkem. A my Samurajovi chceme dát druhou šanci vidět cíl!

Zleva: Robert Knobloch (navigátor), Ollie Roučková (pilotka), Daniel Zajíček (mechanik), Petr Šedivý (fotograf)

Kategorie Classic

Nová dakarská kategorie Classic jednak přibližuje současný Dakar zpět k původním kořenům, kdy tento pouštní závod byl hlavně jedním velkým dobrodružstvím, ale především skládá poklonu těm skvělým starým strojům, které psaly dakarskou historii zlatým písmem.