Vaření na otevřeném ohni. 5 užitečných tipů

LIFESTYLE>GASTRO


Jídlo z venkovního ohně prostě chutná jinak. Líp. Možná voní trochu jako bezstarostné dětství. Možná je to jen nostalgický obraz klidného dobrodružství dospělosti. Pro mě osobně jsou vzpomínky na opékání buřtů na táboráku nebo zahrabávání brambor do žhavého popela těmi nejhezčími táborovými vzpomínkami. 


TEXT: LUCIA HEVEROVÁ | 22. ČERVNA 2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

POKUD nám ale nejde vyloženě o nostalgii, můžeme vytvořit i sofistikovanější pokrmy. Vybrala jsem pět pro mne užitečných tipů pro lehce pokročilejší přípravu jídla na otevřeném ohni, než je legendární buřt nebo plátek chleba na klacku.

1

Hodně horkých uhlíků do půl hodiny

Na pečení a grilování jsou třeba extrémně horké uhlíky. Ty se nejlépe získají z tvrdého dřeva. Pokud ho naštípeme do podpalovacích třísek a založíme si tímto způsobem stejný oheň třeba dvakrát za sebou, měli bychom mít fakt horké uhlíky přibližně do půl hodiny.

2

Žádná velká polínka

Uhlíky přesuneme na stranu a hlavní oheň udržujeme dál – opět pomocí třísek. Žádná velká polínka, velikost spíš jak na podpal. Tím si zajistíme tvorbu dalších uhlíků pro delší vaření.

3

V čem a na čem vařit

Když máme uhlíky, můžeme tepelně zpracovávat jídlo přímo v nich (známe) nebo použít i nádobí a jiné pomůcky (konvici, pánev, grilovací podložku, rožeň atd.).

V případě nádobí je nejlepší litina, protože rozvádí teplo rovnoměrně a zahřívá tak jídlo ze všech stran.

Místo nádobí se dá použít i plochý kámen. Ten je třeba mít už připravený přímo v ohništi při rozdělávání ohně. Dřevo prostě jen navršíme i přes kámen a jakmile jsme ve fázi uhlíků, kámen je připraven posloužit jako gril. Stačí ho omést, klidně potřít tukem a opéct na něm ideálně nějaký kousek masa. Stejně se dá postupovat i v případě vroubkované grilovací plotýnky.

4

Pokrm zrozený z popela

Pro přípravu přímo v popelu funguje dobře kromě brambor i kořenová zelenina. Bude trvat přibližně hodinu, než změkne. Vložit ji tam můžeme i volně, bez alobalu, a pak ji buď oloupat nebo rozpůlit a vydlabat vnitřek. Každý způsob dá zelenině trochu jinou chuť.

Brambory a kořenovou zeleninu můžeme péct přímo v popelu.

Kdyby to s podobně velkým kulinářstvím náhodou nakonec nevyšlo, doporučuji mít přibalený radši i velký pytel marshmallow nebo pár buřtů. Nakonec s tím klackem u ohně to taky není špatný.

Tak tedy venkovnímu vaření na otevřeném ohni zdar.