KULTURA

Velkolepá výstava filmového mága Tima Burtona. Opět v Praze!


Výstava odstartuje 1. května a Tim Burton do Prahy dorazí již na konci dubna.


TEXT: TEREZA KUBÍČKOVÁ | FOTO: TIM BURTON WEBSITE | DATUM: 9.2. 2024 | 2 MINUTY ČTENÍ

PO DESETI letech se do Prahy vrací se svou výstavou americký filmový režisér a scenárista Tim Burton. Uvidí jí opět 100 tis. lidí jako tu poslední v Domě U Kamenného zvonu v roce 2014? Anebo jich bude ještě mnohem více?

Je na co se těšit

Letos od 1. května až do září v Obecním domě vystaví světoznámý režisér, scenárista, producent, básník a výtvarník více než 500 děl ze svých kultovních filmů. Mezi ty nejznámější patří Batman, Planeta opic, Alenka v říši divů, Střihoruký Edward, Beetlejuice, Mars útočí, Ukradené Vánoce Tima Burtona a Karlík a továrna na čokoládu.

FOTO: WARNER BROS, MARS ÚTOČÍ (1996)

V Obecním domě budou od května vystaveny jeho jedinečné storyboardy, skici, návrhy scén, loutky i fotografie z filmů. Výstava již uchvátila návštěvníky v New Yorku, v Los Angeles, v australském Melbourne či v Soulu a nyní míří do Prahy do Obecního domu v Praze, kde bude osobně přítomen i sám Tim Burton.

Jeden z nejnadanějších režisérů světa se narodil v Kalifornii, kde vyrůstal. Škola ho nebavila, ale brzy byl objeven pro svůj talent. Kariéru odstartoval mimo jiné díky studiu Warner Bros, které mu s důvěrou svěřilo 35 milionů dolarů na natočení kultovního trháku Batman v roce 1989, a to na základě jeho předchozího filmu Beetlejuice. Tento film se letos dočká pokračování. V září bude v kinech uveden jeho druhý díl. Jeho dalším velmi osobním filmem je Střihoruký Edward, kde hrají i takové hvězdy jako Johnny Depp.


Mohlo by vás zajímat

Top 8 chytrých hodinek 2024

Top 8 chytrých hodinek 2024


Wednesday

Nejnovějším počinem Tima Burtona je mysteriózní hororový seriál Wednesday s komediálními prvky. Seriál založený na postavě Wednesday Addamsové z Addamsovy rodiny oslovil především mladou generaci. Na Netflixu měl rekordní počet shlédnutí a byl nominován na cenu Emmy. Hlavní roli ztvárňuje Jenna Ortega a ve vedlejších rolích účinkuje mimo jiné i Catherine Zeta-Jones


Velkolepá výstava Tima Burtona začíná už 1. května a bude, o co stát. Tentokrát ji nepropásněte.

Vstupenky

jsou již v prodeji na portálu ticketmaster.cz a dají se pořídit za cenu od 300 Kč. Výstavu pořádá nezávislá kurátorka Jenny He ve spolupráci s Tim Burton Productions a Art Movement.

Timothy William Burton (65)

*25. srpna 1958, Burbank, Kalifornie, USA

Americký filmový režisér, scénárista, spisovatel a designér známý svým nekonvenčním stylem. Do širokého povědomí se dostal po natočení kasovního trháku Batman v roce 1989. Mezi jeho další slavné snímky patří Střihoruký Edward, Alenka v říši divů, Mars útočí, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a další. Tim Burton má dvě děti a jeho přítelkyní je slavná italská modelka a herečka Monica Bellucci.

Výběr z filmografie Tima Burtona:

☆ 2024: Beetlejuice 2

☆ 2019: Dumbo

☆ 2016: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

☆ 2010: Alenka v říši divů

☆ 2005: Karlík a továrna na čokoládu

☆ 2001: Planeta opic

☆ 1996: Mars útočí!

☆ 1996: Střihoruký Edward

☆ 1989: Batman