Vánoce jsou tady. Umíchejte si Love Story, ráno pak Painkiller


První definice koktejlu známá jako alkoholický nápoj se objevila v The Balance and Columbian Repository (Hudson, New York) 13. května 1806. 


TEXT: ANDRE FUCHS | FOTO: LUKÁŠ MATULÍK | DATUM: 20.12.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Redaktor Harry Croswell odpověděl na otázku: „Co je to koktejl?“ takto:

Koktejl je povzbuzující likér, složený z lihovin všeho druhu, cukru, vody a hořkých látek – vulgárně se mu říká bittered sling a má být vynikajícím předvolebním lektvarem, protože dělá srdce silné a odvážné a zároveň motá hlavu. Říká se, že je velmi užitečný i pro demokratického kandidáta, protože člověk, který spolkl sklenici koktejlu, je připraven spolknout cokoli jiného.“

My dnes víme, že koktejl je oblíbené pití všech, bez ohledu na politické smýšlení, a proto si o Vánocích užijme pohodu a klid bez politiky. Jen tak, s rodinou, u krbu, u pohádky.

André Fuchs, vám poradí, jak si k tomu namíchat 4 fantastické vánoční koktejly. Tak šťastné a veselé!

POINSETTIA

★★★★☆

Klasický vánoční aperitivní koktejl. Jemný, lehký, ovocný a osvěžující.

⏱️ 3 minuty

Co potřebujete

◉ 2cl Cointreau (pomerančový likér)

◉ 5cl brusinkový džus  

◉ cca 8cl Prosecco top up

Jak na to

Do Collins sklenice (long glass neboli vyšší sklenice o obsahu cca 300ml až 400ml) dáme ledové kostky, nalijeme Cointreau (479 Kč), brusinkový džus a dolejeme Proseccem. Lehce promícháme a můžeme pít. Ozdobit si můžeme dle libosti. Hodí se čerstvá větvička rozmarýnu, pomeranč, či v našem případě list kaffir limetky.

PLUM PUNCH

★★★★☆

Ovocný kořeněný, bylinný punč. Dokonalé snoubení Žufánkovy slivovce a skotské bylinné Whisky Drambuie pro vánoční pohodu a popíjení po celý den.

⏱️ 3 minuty

Co potřebujete

◉ 4cl Slivovice Žufánek (z dubového sudu)

◉ 2cl Drambuie (bylinný whisky likér)

◉ 2cl Grepový fresh 

◉ 2cl Pomerančový fresh

◉ 2cl Bezinkový džus

◉ 1cl Skořicový sirup

Jak na to

Do shakeru nalijeme všechny ingredience a krátce zašejkujeme. Servírujeme do whiskovky na led, s pomerančem či pomerančovou kůrou.

XMASS PAINKILLER

★★★★★

Twist na klasický Tiki koktejl Painkiller. Dezertní koktejl, sladký, kokosový, silný po rumu. Jamajské rumy se vyznačují silným jedinečným aroma, a to z tohoto koktejlu dělá to pravé vánoční cukroví. Můžete si ho dát místo rumových koulí nebo kokosek. 

⏱️ 3 minuty

Co potřebujete

◉ 4cl Appleton Estate 12 (Jamajský rum)

◉ 1,5cl Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur

◉ 1bsp kakaový likér

◉ 0,5cl skořicový sirup

◉ 2,5cl kokosové pyré

◉ 4cl ananasový džus

Jak na to

Všechny ingredience dáme do shakeru a promícháme lžičkou. Ochutnáme (před protřepáním), abychom případně mohli dochutit některou ze surovin dle našich preferencí. Šejkrujeme dokud se shaker z venku neorosí. Poté můžeme servírovat bez ledu do sklenky na nožce. Zdobíme čerstvě strouhaným muškátovým oříškem.

LOVE STORY

★★★★★

Tequilla je láska, láska je sladká a občas hořká. Tenhle digestiv je přesně tím, co nesmí chybět po dobré večeři. Hořký a lehce nasládlý.

⏱️ 3 minuty

Co potřebujete

◉ 4clDon Julio Reposado

◉ 2clDolin Rouge (Červeny Vermut)

◉ 1,5cl Amaro Montenegro (italský bylinný horký likér)

◉ 1bsp Maraschino Cherry juice

◉ 1dsh Grapefruit bitters

Jak na to

Připravíme si míchací sklenici s ledem a vše do ní postupně přidáme. Mícháme, dokud se míchací sklenice lehce neorosí. Nalijeme do předem vychlazené malé kupetky. Ozdobíme jednou Maraschino cherry.