Co se jí v Evropě o Vánocích?


Od druhé poloviny 20. století se tradiční česká vánoční tabule neobejde bez smaženého kapra a bramborového salátu. Recept, který byl poprvé zapsán v roce 1924 se natolik ujal, že si mnoho Čechů ani nedovede představit, že by na Štědrý den jedli něco jiného. Na čem si o Vánocích pochutnávají další Evropané?


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 21.12.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Kapr se nejí jen v Česku

Kapra si oblíbili i naši slovanští sousedé ze Slovenska a Polska.

Na Slovensku předchází hlavnímu chodu zelná polévka kapustnica. Na stole nesmí chybět ani malé bochánky z kynutého těsta, kterým se říká opékance nebo bobalky. Kapr se jí tak jako u nás s bramborovým salátem.

Poláci si před hlavním chodem pochutnají na tradičním boršči a kromě klasického smaženého kapra si rádi dají i kapra v aspiku. Štědrovečerní tabuli často doplní i oblíbené pirožky a herinci.

Kapra částečně najdete i v maďarském svátečním menu, ale tentokrát nikoliv jako hlavní chod, ale jako součást polévky halászlé, což je pikantní červená rybí polévka. Jako hlavní chod potom přijdou zelné listy plněné mletým vepřovým masem.

Krocan kraluje i v Evropě

Že krocan dominuje vánoční hostině v Británii, to ví u nás skoro každý. Britové však nejsou zdaleka jediní, kteří si před rozbalením dárků na krocanovi pochutnávají.

Britská verze krocana je doplněna pečenou zeleninou a nádivkou. Nenechte se ale mýlit, že by šlo o nějakou dietní večeři. Hostina obsahuje také klobásky a slaninu s brusinkovou a chlebovou omáčkou. V dřívějších dobách se místo krocana jedla husa, která stále zdobí štědrovečerní tabule například v Německu.

Tradiční husu nahradil krocan i ve většině irských domácností. Tady navíc milují i pečenou šunku. Jinak je však menu velmi podobné jako v Británii.

Krocana volí i mnozí Francouzi, i když zde jej může vystřídat například i kapoun, perlička nebo bažant. V zemi vína však rozhodně před večeří nesmí chybět aperitiv, obvykle ve formě sektu. Oblíbeným předkrmem jsou husí játra foie gras, ale můžete se setkat i s ústřicemi nebo uzeným lososem.

V Belgii si před plněným krocanem dáte obvykle mořské plody a po něm zase své chuťové buňky potěšíte původně francouzským dezertem la bûche de Noël, což je v podstatě čokoládová roláda vyrobená z piškotového těsta a navrstveného krému.

V minulosti si na krůtím mase zvaném pavo trufado ráda pochutnávala i španělská elita. V tomto receptu šlo o krocana plněného lanýži. Nyní však jednotný vánoční pokrm ve Španělsku není a jde jen o to, aby šlo o něco svátečního, což může být cokoliv od pečeného selátka až po humra. Večeře má mnohovrstvé menu a trvá několik hodin.


Lifestylové a outdoorové boty Dolomite. Kvalitní, unikátní, autentické

Lifestylové a outdoorové boty Dolomite. Kvalitní, unikátní, autentické

Jsou dvě hlavní věci, které rozhodují o našem pohodlí při horské túře, ale i při chůzi městem. Boty a oblečení. U těchto dvou věcí se vyplatí roky prověřená kvalita a také odolnost. A přesně takové boty a oblečení vyrábí již 126 let proslulá italská značka DOLOMITE.


Kdo dává přednost pečené huse?

Naši německy mluvící sousedé dávají před krocanem přednost pečené husičce se zelím. Tuto sváteční dobrotu najdete na štědrovečerním menu v Německu i Rakousku. Obě země však nepohrdnou ani již zmíněným kaprem, bramborovým salátem nebo tolik milovanou klobáskou.

Láska k šunce

Vánoční šunku milují ve Švédsku, Finsku i Švýcarsku.

Švýcaři si kromě šunky rádi dopřejí i masové fondue.

Švédská vánoční šunka je nejprve vařená a poté dostane glazovaný kabátek ze směsi vejce, strouhanky a hořčice. Dalšími chody na menu jsou klobása, skandinávský salát z vajec a ančoviček zvaný gübbröra, různé druhy nakládaných sleďů nebo speciální a tak trochu extrémní rybí pokrm lutefisk, což je sušená bílá ryba, většinou treska, namočená ve směsi vody a louhu.

Finové si kromě šunky užívají o Štědrém dnu ještě zapečený tuřín a salát z červené řepy.


Mohlo by vás zajímat

Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Jehněčí v hlavní roli

Islanďané nedají dopustit na jehněčí, bez kterého se neobejde téměř žádná slavnost a tudíž ani vánoční tabule. Tradičně se jehněčí udilo na ovčím trusu, ale v současné době ho nahradilo klasicky uzené nebo pečené maso. I zde si potrpí na vánoční šunku a pokud je k dostání, může slavnostní menu obohatit i pečený bělokur horský, který je ovšem poměrně drahý a často bývá po vzoru Britů nahrazen ne tak extravagantním krocanem.

Ani Norové nepohrdnou jehněčím a pro sváteční večeři jsou častou volbou jehněčí žebírka. Velmi oblíbený je také pečený bůček nebo ryba. Tabule je potom doplněna o klobásky, masové koláčky, sušené švestky či brusinky a nakládané zelí.

 

Tak, co si dáte letos vy?