Santa Claus je chyba ve výslovnosti


Jméno Santa Claus vzniklo v USA až v 18. století. Anglicky mluvící protestanté začali pro svého Father Christmas (Otec Vánoc) používat podobné oslovení jako holandští osadníci, avšak s chybným pochopením výslovnosti holandského slova Sinterklaas, které je zkratkou slov Sint Nicolaas (svatý Mikuláš). Santa Claus je tedy vlastně chyba.


TEXT: VROOMAGAZINE | DATUM: 20. 12. 2022  | 2 MINUTY ČTENÍ

Kde má kořeny tato legenda?

Původ legendy sahá až do 3. století našeho letopočtu, a to na území dnešního Turecka. Okolo roku 270 našeho letopočtu se bohaté rodině narodil chlapec Nicholas, který brzy osiřel a zdědil velké jmění, o které však neměl zájem. Stal se mnichem a rozhodl se zasvětit svůj život pomáhání ostatním.

Nošení dárků komínem

Z této doby také pochází základ legendy o nošení dárků komínem, a to v příběhu zchudlé rodiny z Myry. Žil zde otec se třemi dcerami, pro které měl nachystané bohaté věno. Náhle však zchudnul a hrozilo, že budou děvčata prodána do otroctví.

Když přišla do věku na vdávání nejstarší dcera, vhodil Nicholas do jejího okna měšec zlaťáků, aby se mohla dobře vdát. V případě mladších sester vylezl Nicholas na střechu a měšec vhodil do komína. Okno bylo tehdy zřejmě zavřené.


Je LA MARZOCCO nejlepší kávovar na světě?

Je LA MARZOCCO nejlepší kávovar na světě?

V každém oboru činnosti existují značky vybavení, které se díky své kvalitě, spolehlivosti, výdrži a designu označují za naprostou špičku. U profesionální přípravy kávy mezi ně patří italské kávovary La Marzocco.


Zázraky sv. Nicholase

Jakmile se Nicholas stal knězem, vyrazil na misi, při které chtěl pomáhat potřebným. Z té doby pocházejí svědectví o zázracích, které měl činit a na jejichž základě se stal patronem mnoha skupin obyvatelstva.

Zachránil tonoucí námořníky a se stal se jejich patronem, díky vzkříšení dětí pak i patronem dětí.

Sinterklaas

Pro vznik Santy Clause jak ho známe dnes, je nejdůležitější holandská postava Sinterklaas. Ten v doprovodu maurského pomocníka Zwarte Pieta odměňuje hodné děti a zlobivé pak odnáší Zwarte Piet ve svém pytli.

Sinterklaase spolu se zvykem dávat dárky a sladkosti dětem přivezli do USA nizozemští přistěhovalci. V roce 1809 pomohl s popularizací příběhu Sinterklaase Irving Washington a prohlásil jej za patrona New Yorku.

Vnímání Santy Clause změnila jedna báseň milující otce

V roce 1822 napsal Clement Clark Moore dlouhou vánoční báseň pro své dcery, která je dnes známá jako „Byla noc před Vánocemi“. Původně měl strach tuto báseň zveřejnit, protože měla frivolní povahu, ale následně se stala hitem a změnila vnímání Santy Clause u všech dětí.

Ať už se mu říká Santa, Father Christmas, Saint Nick, Kris Kringle, Père Noël nebo Sinterklaas, vždy je to oslava svatého Mikuláše.

V roce 1881 pak dostal Santa Clause svou trvalou podobu, a to od karikaturisty Thomase Nasta. Právě on vyobrazil Santu jako obtloustlého, veselého muže s bílým plnovousem, který drží pytel naložený hračkami pro hodné děti. Nast stojí i za jeho červeným oblekem, dílnou na severním pólu, elfy a jeho manželkou, paní Clausovou.


ROYAL ENFIELD. Spolehlivá klasika drží retro v módě.

ROYAL ENFIELD. Spolehlivá klasika drží retro v módě.

Jak dobře znáte tuto legendární značku?


Kdy se vlastně Santa Claus stal komerčním vánočním hitem?

Řada lidí předpokládá, že Santa Clause se stal komerčním symbolem díky společnosti Coca Cola, ta však nebyla první. Poprvé byl Santa použit jako symbol americké vánoční komerce ve 40. letech 19. století. Přitom první vánoční nákupy byly v tisku inzerovány teprve ve 20. letech 19. století. To ukazuje, že má Santa Claus v komerci dlouhou tradici. Do spoustu koutů světa dorazily vánoční reklamy dávno předtím, než se tohoto motivu chopila Coca Cola.

Santa Claus a Coca Cola

Jako první použila Santu Clause k propagaci svých výrobku společnost White Rock Beverages, a to v roce 1915. Coca Cola pak poprvé použila Santu Clause, který popíjí studenou kolu v roce 1931. 

Jak je to s Ježíškem?

Tradice Ježíška přišla v 16. století. Němečtí protestanti odmítali uctívání svatých podle římskokatolické církve, tedy i svatého Mikuláše. Pravděpodobně sám Martin Luther v 16. století nahradil postavu Mikuláše svatým Kristem a nadílku přeložil na den narození Ježíše Krista, tedy 25. prosince. V Čechách se ale stal symbolem Vánoc až v 19. století. A i když byl v minulosti ohrožován Dědou Mrázem a v současné době Santa Clausem, stále snad patří do většiny našich domácností.


další

ČLÁNKY


Velikonoční menu 3 x jinak. Španělsko, Itálie, Dánsko

Velikonoční menu 3 x jinak. Španělsko, Itálie, Dánsko

Popsat pestrost tradičních velikonočních pokrmů alespoň v jednotlivých evropských státech by zabralo mnoho stránek, a tak jsme pro vás nachystali tři velikonoční menu, kterými se můžete letos inspirovat a vyzkoušet něco nového. Dvě jsou ze slunného jihu a jedno ze severu Evropy. Veselé Velikonoce a dobrou chuť.

31. Český lev. Nominace

31. Český lev. Nominace

Vroomagazine vám přináší přehled filmů a seriálů s nejvyšším počtem nominací na Českého lva.

Oscar nominace 2024. TOP 10 nejlepších filmů

Oscar nominace 2024. TOP 10 nejlepších filmů

Na co se letos vyplatí jít do kina nebo zkouknout doma? Je toho jako vždy mnoho, ale pravdou zůstává, že je jen deset nejlepších filmů nominovaných na prestižního Oscara. Ať už vyhraje kterýkoliv, určitě bude stát za to vidět i ty ostatní. A které to letos jsou? Dozvíte se na vroomagazine.com

Energie do kapsy. Nejlepší powerbanky pro vás

Energie do kapsy. Nejlepší powerbanky pro vás

V dnešní hektické době, kdy se telefony, tablety a počítače staly naším hlavním pracovním nástrojem, je často nutné mít po ruce kvalitní powerbanku.

Velkolepá výstava filmového mága Tima Burtona. Opět v Praze!

Velkolepá výstava filmového mága Tima Burtona. Opět v Praze!

Výstava odstartuje 1. května a Tim Burton do Prahy dorazí již na konci dubna.

Top 8 chytrých hodinek 2024

Top 8 chytrých hodinek 2024

Máte chytré hodinky? Pokud ještě ne, možná vás překvapí, co vše již umí a jak luxusně vypadají.