Turistika v Arktidě


Jeden z největších cestovatelských trendů roku 2023.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 24.1.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

CHCETE pozorovat lední medvědy ve volné přírodě nebo se projet arktickými vodami na kajaku? Není problém. Výlety do Arktidy už nejsou jen doménou pár odvážných dobrodruhů. Stal se z nich cestovatelský trend. „Adventure“ cestovní kanceláře nabízí širokou nabídku výprav do království ledu i pro běžné turisty.

ARKTIDA

Arktida je stále téměř neprozkoumaná oblast rozléhající se kolem severního pólu, která zabírá celou šestinu zemského povrchu. Není to však světadíl. Většinu její plochy tvoří led zamrzlého Severního ledového oceánu. Pevninu najdeme pouze na ostrovech a v nejsevernějších oblastech různých států na několika kontinentech. Jsou to  – Finsko Norsko

◉ Špicberky (Norsko)

◉ Grónsko (autonomní součást Dánska)

◉ Švédsko

◉ Rusko

◉ USA (Aljaška)

◉ Kanada

◉ Island

Polární oblasti představují specifický biotop. Typickým arktickým zvířetem je lední medvěd, naopak zde nežijí antarktičtí tučňáci.

RÁJ PRO MILOVNÍKY DIVOKÉ PŘÍRODY

Arktida nabízí milovníkům drsné přírody, kromě již zmíněných dechberoucích scenérií, i možnost sledovat zvířata v jejich přirozeném prostředí, z nichž mnohá se nikde jinde na světě nevyskytují. Kromě kriticky ohrožených ledních medvědů tu má domov i mrož, narval, sněžná sova nebo polární liška.


Co zkusit alpinismus?


KAM ZA POZOROVÁNÍM ZVÍŘAT

◉ Pokud toužíte tyto vzácné tvory vidět, vyrazte objevovat Špicberky, kde lze zahlédnout lední medvědy, mrože i polární lišky, ale souostroví je skvělou lokalitou pro pozorování velryb.

◉ V Grónsku uvidíte pižmoně, tuleně i velryby.

◉ Baffinův ostrov je domovem mrožů, velryb, pižmoňů, lumíků, vlků a dalších jedinečných druhů.

TIP PRO NADŠENÉ POLÁRNÍKY

Cestovní společnost Quark Expeditions, která se specializuje na polární oblasti, do kterých vozí odvážné turisty na palubách expedičních lodí či ledoborců, se rozhodla nabídnout zákazníkům nejen řadu výhod, ale také slevy až 45 %. 

Na seznamu výhodných expedic se objevily i oblíbené, i když stále celkem nákladné výpravy, jako „Grónské dobrodružství – Prozkoumejte Grónsko po zemi, po moři a ze vzduchu“.

ROSTE ZÁJEM O EXPEDIČNÍ PLAVBY

Expediční plavby jsou jedním z nejrychleji rostoucích segmentů výletního průmyslu, přestože jsou zaměřeny na užší skupinu movitějších cestovatelů. 

Magazín Forbes označil expediční plavby za jeden z největších cestovatelských trendů roku 2023


Tip na dokument


6 ZAJÍMAVOSTÍ O ARKTIDĚ

◉ Arktida v ledu a sněhu zadržuje 10 % světových zásob sladké vody. 

◉ Grónský ledovec je tvořen nahromaděním ledu a sněhu, jehož stáří se odhaduje na 500 000 až 250 000 let.

◉ V roce 1958, dokázala ponorka USS Nautilus, že severní pól není tvořen pevninou, když pod ním proplula z Aljašky na Island.

◉ Slovo Arktida pochází z řečtiny (αρκτος) a znamená „medvěd“. Není to však kvůli ledním medvědům. Název odkazuje na navigaci podle souhvězdí Velké medvědice, známé také jako Velký medvěd nebo řecky Arktos.

◉ Zemská osa se mírně kývá. Přesnou a jedinou polohu severního pólu tedy nelze určit. Toto kolísání se nazývá polární pohyb a činí přibližně devět metrů za sedm let. 

◉ Arktida nebyla vždy celoročně zamrzlá. Mořský led se objevoval a mizel. Mořský led se prvně objevil na Arktidě asi před 47 milióny let a v průběhu historie se buď zvětšoval nebo naopak zcela zmizel. Podle vědeckých poznatků se zhruba před 125 tisíci lety se Arktida zelenala.