Jak se stát alpinistou


Hory umí člověka uchvátit, umí dát smysl života stejně, jako umí život ve vteřině vzít. Touha překonávat vlastní limity je v nás od pradávna. Koupit si vybavení a vyrazit ale nestačí. Musíme být dobře připraveni.


TEXT: MARTIN SLEZÁČEK | DATUM: 14. 1. 2022  | 3 MINUTY ČTENÍ

ALPINISMUS zahrnuje široké spektrum horolezecké činnosti v horách. Termín byl původně spojovaný s Alpami, kde klasické horolezectví vzniklo, ale postupně se začal používat v horách po celém světě. S trochou nadsázky tak může být skialpinista na Sněžce považován za alpinistu.

Jak se stát alpinistou?

Chcete vyrazit do hor? Nic vám nebrání, tak je to jednoduché. Zdá se mi, že podobný přístup dnes aplikuje mnoho outdoorových nadšenců. Je dobře, že lidé míří do hor, měli by ale věnovat dostatečný prostor přípravě. Jinak se připravíme na výstup na Praděd v létě a jinak na Matterhorn v zimě.

„Často se setkávám s otázkou, proč vlastně dává smysl lézt na nějaký vrchol. Je potřeba to zažít celé a pěkně od začátku. Když vás lanovka vyveze na vrchol, není to to stejné, jako když se tam několik dní dostáváte po vlastních nohách (nebo rukách na skále).“
Martin Slezáček

Na co je potřeba myslet před prvním horským výstupem

Všechno je jednou poprvé. Abychom se mohli do hor vracet opakovaně, je třeba myslet na bezpečný návrat. V zásadě existují 3 možnosti, mezi kterými se dá vybírat.

FOTO: HBO, EDGE OF EARTH

1. VÝSTUP S PROFESIONÁLNÍM HORSKÝM VŮDCEM

Absolutně ideální varianta. O organizaci se stará člověk, který má potřebné vzdělání, vědomosti i zkušenosti. Dokáže předvídat za vás. Přesně vám řekne, co si máte vzít s sebou. Během výstupu se dozvíte spoustu zajímavých informací (geografie, metodika…). V České republice mají dostatečnou kvalifikaci pro alpinismus pouze horští vůdci (nikoli horští průvodci). 

V našich končinách není úplně tradiční, že bychom si měli platit někoho, kdo nás do hor vezme. Věřím, že tento trend se postupně změní.


Mohlo by vás zajímat


2. VÝSTUP SE ZKUŠENÝM SPOLULEZCEM

Mnozí máme ve svém okolí někoho, kdo už v horském terénu byl. S takovým spolulezcem se pak do hor vyráží mnohem snadněji. Pozor ale na bezmeznou důvěru ve schopnosti některých nepříliš zkušených horolezců. 

3. VÝSTUP S VLASTNÍM PLÁNOVÁNÍM

Nejnáročnější varianta pro zkušené, při které sami zajišťujeme celou akci:

◉ plánování

◉ příprava materiálu

◉ metodické zajištění

◉ kontrola podmínek v oblast

Na internetu dnes najdeme spoustu stránek s informacemi téměř k jakémukoli tématu. Je dobré si číst i komentáře, které často reflektují aktuální situaci na túře. Z vlastní zkušenosti doporučuji stránky Bergsteigen.com. Trasy jsou většinou doplněny o základní informace, obrázky i topo (nákres lezecké cesty).

Dva doporučené výstupy pro začínající alpinisty

Hoher Dachstein

Pokud hledáte ideální „horské hřiště“ nedaleko od našich hranic, neměl by vám uniknout masiv Dachsteinu. Samotný vrchol Hoher Dachstein má bez pěti metrů výšku 3 000 m.

Proč vyrazit na Dachstein?

◉ možnost lezení, via ferrat, ledovcové turistiky, skialpinismu

◉ široké rozpětí obtížnosti lezeckých cest

◉ dostupnost samotného vrcholu

◉ vrcholové plato je lehce dosažitelné lanovkou 

◉ nezapomenutelná atmosféra nově opravené chaty Seethalerhütte

◉ dostupnost chaty od horní stanice lanovky

Granatspitze

Další zajímavou lokalitou je oblast kolem vrcholu Granatspitze (3,086 m). Nedaleko je dostupný horský hotel Rudulfshütte. Celá oblast je hojně využívaná v létě i v zimě. V zimě je zážitkem vyjetí lanovkou k horskému hotelu, následně na lyžích na některý z blízkých vrcholů a nakonec sjezd k autu, který je zaslouženou odměnou.

Kromě horských výstupů je v okolí mnoho možností pohodové horské turistiky bez využití technických pomůcek. Okolí přehrady Weißsee nabízí množství výletů i pro rodiny s dětmi, kratší trasy se dají zvládnout i s kočárkem (případně nosítkem).

Proč vyrazit na Granatspitze?

◉ možnost lezení, via ferrat, ledovcové turistiky, skialpinismu

◉ možnosti otužování v přilehlých ledovcových jezerech

◉ luxusní zázemí horského hotelu Rudolfshütte (wellness, vnitřní lezecká stěna)

Vroomagazine doporučuje využít webové stránky věnované těmto dvěma lokalitám. Na stránkách najdete detailní informace k trasám, kurzy a mnoho užitečných rad, videí a návodů k vybavení, lezení v horách, plánování, metodice, bezpečnosti apod.