TOP 7 nejdražších železnic v Evropě. Kde stojí km cesty vlakem nejvíc


V České republice stále bereme vlak jako relativně levný způsob dopravy. Někteří z nás dokonce cestování vlakem preferují jako přidanou romantiku výletů. V jiných evropských zemích se ale cestování vlakem může pěkně prodražit. Jen pro představu, v Česku zaplatíte v průměru 0,09 eur za kilometr, čímž se v rámci Evropy řadíme k levnějším zemím. A které jsou ty dražší?


TEXT: VROOMAGAZINE | DATUM: 25.04.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

Nejdražší je Norsko

Evropskou zemí, kde mají nejdražší zpáteční jízdné a druhé nejdražší jednosměrné, je Norsko. Není se moc čemu divit. Norsko obecně patří k nejdražším zemím, ať už jde o potraviny, bydlení nebo vlaky. Za jeden kilometr zpáteční jízdenky tu cestující platí průměrně 0,33 eur, tedy téměř 4x více než v české kotlině.

Rakousko

nejdražší v EU

Nejdražší vlakové jízdné v Evropské unii i ve střední Evropě mají na jih od našich hranic. Rakouské železnice často šplhají po alpských úbočích nebo si razí cestu dlouhými tunely. Náročná výstavba, náročná údržba a vysoká úroveň vlaků stojí za vysokou cenou vlakové jízdenky. Jeden kilometr na zpáteční jízdence nás v Rakousku vyjde v průměru na čtvrt eura.

Francie

Francie, země vlakům zaslíbená. V zemi galského kohouta jsou na své vlaky TGV patřičně hrdí, stejně jako na další vlastní technické výdobytky. Doprava vlakem tu ale rozhodně patří k těm dražším. Kilometr na zpáteční jízdence je tu v průměru jen o cent levnější než v Rakousku. Kilometr u zpáteční jízdenky vyjde průměrně na 0,24 eur.

Spojené království

nejdražší jednosměrné jízdné

Spojené království je zdaleka nejdražší zemí, co se týče jednosměrných jízdenek zakoupených v den cesty. Cesta z londýnského nádraží Paddington do Oxfordu (1 hodina) by vyšla kolem 30 liber (33,90 eur). 0,23 eur za kilometr zpáteční jízdenky ale znamená až čtvrté místo.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Ve Velké Británii je velmi malý rozdíl mezi jednosměrným a zpátečním jízdným. Zpáteční jízdenka mezi Londýnem a Oxfordem by tedy v den cesty stála 32,60 liber (37 eur) – jen o 3,10 eur víc než jednosměrná.

Belgie

Za Švýcarskem pak najdeme celkem velkou díru. Další státy už magickou hranici 0,20 eur za kilometr nepřekračují. Nejvíce se jí blíží Belgie s 0,17 eur za každý ujetý kilometr zpáteční jízdenky.

Irsko

V tomto ostrovním státě není dvakrát levno, ovšem jízdné tu vyjde o cent na každý kilometr levněji než v Belgii, a tedy ani ne dvakrát dráž než u nás. Zdejší rozsáhlé louky, rašeliniště a vřesoviště přitom ke kochání se z oken vlaku přímo vybízejí. Irsko – 1 ujetý kilometr zpáteční jízdenky v průměru 0,16 eur.

DALŠÍ ZEMĚ

Německo a Dánsko 0,14 €

Finsko 0,13 €

Španělsko 0,12 €

Itálie a Řecko 0,10 €

Česká republika, Portugalsko a Chorvatsko 0.09 €

Bulharsko 0.08 €

Litva a Estonsko 0.07 €

Slovensko a Rumunsko 0.06 €

Maďarsko a Polsko 0.05 €

Lotyšsko 0.04 €


Recenze batohu Thule Chasm 26L

Recenze batohu Thule Chasm 26L


Cena jízdenky se může hodně lišit v závislosti na mnoha faktorech. Záleží na tom, kdy a v kterou denní dobu cestujeme, ale také na tom, zda si koupíme jízdenku zpáteční a s předstihem. Na tom můžeme hodně ušetřit například ve Velké Británii, ale i v dalších zemích. Je dobré se předem informovat o cenách a slevách v konkrétním státě, kam se chystáme vycestovat.

 

zdroj:

https://www.euronews.com/travel/2023/01/09/rail-fares-across-europe-the-countries-with-the-most-expensive-train-tickets