Vlakotramvaj

VLAKY


Tram-train. Geniální myšlenka a jednoduché řešení dopravy. Vozidlo které umí jezdit po městě jako tramvaj a mezi městy využít železniční trať.


TEXT: ROMAN HLOCH | DATUM: 11.9.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Výhodou sloučeného systému je efektivnější využití tratí v úsecích, kde by jinak vedly dvě dráhy souběžně, a větší komfort pro cestující, kteří nemusí přestupovat.

Kdo s tím začal

Myšlenka to není nová. První podobný systém meziměstské dopravy se objevil ve Spojených státech. Newark and Granville Street Railway v Ohiu byla otevřena již v roce 1889.

Německé město Kassel provozuje vlakotramvaje od roku 2001. Zdejší tramvaje Alstom RegioCitadis využívají dva pohony. Elektrický ve městě z trakčního vedení a dieselový na železničních tratích.

V Evropě bylo moderním průkopníkem systému tram-train německé město Karlsruhe na konci 80. let a jeho model byl od té doby přijat i v dalších německých městech, například v Kasselu, Nordhausenu a Saarbrückenu, ale i v Mulhouse ve Francii a celé řadě dalších evropských měst. Podobných systémů najdeme po celém světě mnoho a další se připravují.

Vlakotramvaj na nádraží Karlsruhe společně s nákladním vlakem. 80. léta.

Za vlakotramvají do Krušných hor

Chceme-li se vlakotramvají svézt, nejblíž k Česku jej nalezneme v německém městě Chemnitz na úpatí Krušných hor.

Vlakotramvaje Citylink jsou v Chemnitzu dokonce vybaveny toaletou. Ta je ale odemčena pouze při jízdě na železniční trati. Při vjezdu do města se automaticky zamkne.

Už jezdí i v Maďarsku 

V roce 2021 byl systém tram-train spuštěn i v maďarském městě Szeged. Zde jsou vozidla provozována na lince spojující města Szeged-Hódmezővásárhely. Mezi oběma městy využívají vozidla klasickou železniční trať kde dosahují rychlosti až 100Km/h.

V zastávce Rókus, která je zároveň smyčkou u jednoho z městských nádraží v Szegedu se nachází i místo kde přecházejí jednotky Stadler CityLink z tramvajové na železniční síť.

Vlakotramvaje v ČR

V České republice legislativa v současné době ostře rozlišuje mezi vlakotramvají a železničními dráhami. Pro zavedení tramvajovlaků tak momentálně nejsou vhodné podmínky. I přes tuto překážku ovšem stále častěji dochází k návrhům a snahám o propojení řady měst právě systémem vlak-tramvaje.


Další článek

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

Poslední dva roky bylo cestování složitější, proto mnozí lidé podnikali jen menší výlety v okolí domova. Nyní se vše pomalu vrací do normálního života.


Již v roce 2003 byl vypracován projekt Regiotram Nisa, který počítá s možností propojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou nebo pokračováním železniční trati Tanvald – Harrachov do zástavby Harrachova.
Kolem roku 2003 se také jednalo o tram-vlakovém systému mezi Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi. Zvažují se i tratě z Ostravy do Orlové a Hlučína. Zatím je ale vše ve fázi studie.

V Německém městě Zwickau, které se proslavilo továrnou na Trabanty, zajíždí klasické vlaky až do samotného centra města po tramvajových kolejích.

Tramvaje jsou zde ale provozovány na jiném rozchodu než vlaky a centrem města tak vede tzv. splítka. Vlaky, které sem zajíždějí, včetně přímého spoje z Chebu, jsou navíc pro provoz ve městě doplněny o brzdová světla a blinkry.