Top 6 trendů dovolených 2023


Aktivní dovolená ovládne letošní sezónu.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 10.1.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

TRÁVÍTE raději dovolenou v koňském sedle, šlapáním do pedálů nebo pádlováním než opalováním na pláži? Lidé touží po akci víc než dřív. Společnost Next Move Strategy Consulting odhaduje do roku 2030 růst globálního trhu s tzv. dobrodružnou turistikou na 2,8 miliardy dolarů. V roce 2021 měl tento trh hodnotu „pouhých“ 288 milionů dolarů.

Dle údajů společnosti Digital Insights vzrostla jen v Británii za posledních 5 let četnost vyhledávání pojmů „Dovolená s více aktivitami“ a „sólo dobrodružná dovolená“ o 90 %. Cestovatelé prostě touží po akci!

CO NABÍZÍ AKTIVNÍ DOVOLENÁ

Může se jednat o cyklistický zájezd, při kterém budete na horském kole sjíždět krkolomné traily v horách, ale i o klidné putování lesem s večerním posezením u ohně nebo o cvičení jógy u moře. V nabídce ale nejsou jen fyzické aktivity. Mnoho pobytů je dnes zaměřeno i na meditaci, rozvoj psychické odolnosti, učení a kreativitu.

6 TOP TRENDŮ PRO ROK 2023

1

Rodinné dobrodružství

Aktivní dovolená v rodinném kruhu bude jedním z největších trendů v tomto roce a přizpůsobí se vícegeneračním potřebám, což vyžaduje aktivity a ubytování, které osloví všechny členy rodiny

2

Do divočiny

Stále více oblíbeným se stává útěk od vřavy města do srubu uprostřed lesa, kde zažijete klid a spojení s přírodou. Pokud chcete něco modernějšího a pohodlného, vyzkoušejte glamping a ubytujte se třeba v jedné z průhledných „bublin“.

3

Umění přežít

Naučit se přežít v přírodě je nový vyhledávaný zážitek. Booking.com předpovídá, že víc než polovina lidí, kteří se letos vydají do divočiny, bude motivována touhou naučit se základní dovednosti pro přežití.


Nelákala by vás cesta na Arktidu?


4

Dovolená na elektrokole

Počet majitelů elektrokol stále roste. V loňském roce sice boom mírně zpomalil kvůli očekávání finanční krize a prodej vzrostl jen o 5 %, i přesto je však o tento typ dovolené velký zájem. Oblíbenými destinacemi v Evropě jsou Francie, Itálie nebo Španělsko. Pokud jste elektrokolo ještě nevyzkoušeli, neváhejte! I v kopcích budete zažívat pouze příjemný zážitek z jízdy na kole.

5

Život zvířat

Pozorování divokých zvířat ve volné přírodě bude v roce 2023 stále populárnější, ať už jde o velryby ve Skotsku nebo o africké safari.

6

Multi-aktivitní dobrodružství

Chcete-li vyzkoušet hned víc věcí najednou, můžete si užít třeba kombinaci horolezectví a jógy v Řecku nebo procházky, kajak a pikniky na plážích severního Atlantiku. Cesto

VÝHODY AKTIVNÍ DOVOLENÉ

◉ poznáte lidi se stejným koníčkem

◉ uděláte něco pro své zdraví

◉ zažijete dobrodružství

◉ vyčistíte si hlavu

◉ vyzkoušíte a zažijete něco nového

Vytvořte si nezapomenutelné zážitky, na které budete ještě po letech s nostalgií vzpomínat!