SLAB CITY


Poslední svobodné místo v USA


TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO: PAVEL N. MATUSTÍK | DATUM: 16.3.2023 | 3 MINUTY ČTENÍ

SLAB CITY, někdy nazývané The Slabs není město, ale neoficiální komunita lidí, kteří si zvolili alternativní způsob života mimo civilizaci. Vybrali si k tomu bývalý výcvikový tábor námořní pěchoty Camp Dunlap. Místo se nachází v neobydlené části Sonorské pouště v Kalifornii. Není tam pitná voda ani kanalizace, elektřina je vyráběna pouze solárními panely. Žádná romantika, přesto se osada stala symbolem svobodného způsobu života. Jak se tam tedy žije?

Jméno Slab City dostalo místo podle betonových panelů, které zde zůstaly po stržení tábora a jeho zrušení v roce 1961. Nejprve ho osídlilo několik veteránů, kteří pracovali na původní vojenské základně, později je následovali komunity hippies a také majitelé obytných vozidel, hledající místa pro táboření zdarma mimo Palm Springs.

Obyvatelé

Od 50. let 20. století Slab City přitahuje různé typy lidí, jako jsou hippies, anarchisté, umělci, excentrici, chudí lidé, důchodci, ale i ti, kteří se tu chtějí schovat před zákonem. Počet obyvatel se mění podle sezóny. V zimě dosahuje až 4 000, jelikož se sem přesune mnoho důchodců, kteří zde v obytných autech tráví zimu. V létě, kdy teploty dosahují i 48 °C zde žije kolem 150 lidí, kteří jsou zároveň jedinými trvalými usedlíky. Slab City využívají i lidé na dovolené a cestovatelé jako kemp na pár dní.

Vybavení osady

Lidé zde žijí v tom a z toho, co si sami přivezou nebo postaví z čehokoliv, co je k dispozici. Najdeme zde přehlídku bizarních obydlí všech možných tvarů a podob. Díky společné práci si zde starousedlíci postupně vybudovali i několik „veřejných zařízení“ jako je internetová kavárna, kostel, knihovna, skatepark a dokonce zde provozují vlastní pirátské Slab City Radio a nightclub. Není tu vodovod ani kanalizace, elektřina je vyráběna pouze solárními panely. Nedá se zde nic pěstovat, někteří chovají slepice.

Současní obyvatelé se nazývají Slabbies, zatímco turistům se říká Normies.

The Range 

Stálí obyvatelé tvoří opravdovou komunitu, a i když si každý žije po svém, dělá si co chce a pracuje na svých projektech, dělají i společné akce, které jsou vyhlášené. Uprostřed osady je noční klub The Range pod širým nebem, s pódiem, světly, zesilovači a reproduktory. Každou sobotu večer se místní obyvatelé a návštěvníci sejdou na talentové show, ve které může vystoupit kdokoliv. The Range je zároveň i místem konání každoročního plesu na závěr zimní sezóny, než se většina zimních obyvatel vrátí na léto zpět domů.



Co je ve Slab City k vidění?

Vjezd do Slab City je snadno rozpoznatelný podle barevné Salvation Mountain (hory Spásy). 15 m vysoká krajinná instalace je pokrytá barvou, betonem, nepálenými cihlami a biblickými verši. Její autor Leonard Knight, jeden z prvních osadníků, na ní pracoval téměř třicet let a během práce pod ní někdy bydlel ve svém autě. Salvation Mountain je obklopena mnoha dalšími pomalovanými předměty, od aut přes lodě až po poštovní schránky.

Leonard Knight vystupuje ve filmu Seana Penna – Into the Wild (2007).

Ve Slab City se můžeme pokochat také experimentálním uměleckým projektem East Jesus s ekologickou tematikou se zahradou soch vyrobených z harampádí a odpadu. Postavil ji Charlie Russell, který v roce 2007 opustil svou práci v technologickém průmyslu, zabalil všechny své věci do kontejneru, poslal je na pole poseté odpadky a začal obklopovat svá dvě auta sochami. East Jesus hostí i živé hudební akce a výstavy fotografií a soch.

Žít svobodně a neomezovat ostatní 

Slab City je rozděleno na více než deset čtvrtí. Každá čtvrť se skládá z malého tábora lidí a má vlastní pravidla a kulturu, což ostatní naprosto respektují. Mezi starousedlíky vládne většinou harmonie a přátelská atmosféra. Lidé se tu cítí bezpečně. Problémy s drogami, alkoholem, krádežemi a násilím se objevují, ale spíše mezi nově příchozími, často mladými lidmi.

Zákony Kalifornie, která pozemek vlastní se zde nevymáhají. Policie sem sice zajíždí, ale jen má-li vážný důvod nebo je-li přivolána. Jinak zde platí jediný zákon – žít svobodně a neomezovat ostatní. Pokud někdo tento zákon nerespektuje, může se mu stát, že mu starousedlíci spálí všechny jeho věci včetně obytného auta. 

Slab City

◉ Sonoran Desert, Imperial County, Kalifornie, USA

◉ Rozloha – zhruba 260 hektarů

◉ Nejbližší město – Niland

◉ Souřadnice – 33°15′27″N 115°27′45″W

◉ Klima – horké, suché, pouštní / letní teploty až 48 °C

◉ Kde se bavit – The Range / Oasis Club

◉ Kde spát – ZDARMA – kdekoliv, budete-li respektovat ostatní a necháte-li pak po sobě čisto.

◉ ZA PENÍZE (levně) – California Ponderosa / Slab City Hostel

◉ Budoucnost Slab City – Nejistá


Další fotky