Největší vlny světa. Jak pumpuje Nazaré


Pod útesem v portugalském Nazaré formují oceánské proudy největší surfovatelné vlny na světě. Praia do Norte a červený maják na staré pevnosti se staly symbolem big wave surfingu a obrázky z tohoto místa každoročně obletí i mainstreamová média. Tenhle přírodní úkaz prostě chcete vidět naživo! My jsme se tam jeli podívat s obytnou dodávkou.


TEXT: VOJEN SMÍŠEK | DATUM: 26.5.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

KDYŽ vyrážíme začátkem listopadu na výlet do Portugalska, sezóna velkých vln právě začíná a my jsme na dosah od Nazaré. Okamžitě projíždím všechny weby a Instagramové profily, abych si prověřil, jak to chodí. Loni se závody jely už na konci října a pro sezonu 2021/22 má závod vypsané okénko od 15. listopadu do 31. března, takže je šance, že trefíme to správné datum. Netrpělivě sleduji předpověď a nepřestávám doufat. Vše ještě podporují profily známých surfařů, které se začaly plnit obsahem s hashtagem #readyfornazare.

Během několika prvních dnů v Portu, přichází na magicseaweed.com dobrá zpráva. V severním Atlantiku se formují dvě obrovské tlakové níže, které přinesou do Evropy a severní Afriky XL swell. Bingo! Tenhle cirkus má rozbalit show z neděle na pondělí 14. a 15. listopadu, takže je rozhodnuto. Půjčujeme v Lisabonu auto a v neděli pozdě v noci přistáváme v Nazaré. Až k ubytování doléhá hřmění z dva kilometry vzdálené Praia do Norte. Zvuk připomínající spíše válečnou frontu a dělostřeleckou ofenzivu nás vyláká ještě v noci k pevnosti.


Podobný článek

Nazaré. Když přijde správná vlna, lítáte v tom až po uši

Nazaré. Když přijde správná vlna, lítáte v tom až po uši

Rybářské městečko nacházející se v okrese Leiria v Portugalsku. Věta, jakou se dočtete ve Wikipedii. Nepíšou tam ale o tom, jaké má tohle místo kouzlo. Nazaré bylo nějakou dobu na našem Bucket listu a každý návrat zpátky nás přesvědčí o tom, že tam bylo zcela správně. Jsme v tom až po uši.


Parkujeme na prašné cestě mezi obytnými dodávkami místních i španělských a francouzských surfařů. K pevnosti to máme jen pár set metrů. Svažitá asfaltka, která nás vede na místo, klouže jak při námraze. Je na ní totiž spousta vody, stejně jako ve vzduchu kolem nás. Vodní tříšť lítá všude. Rozkoukáváme se ve tmě a přestáváme chápat, co se to děje. V temnotě pod útesem přepadávají vrcholky vln o velikosti menší bytovky a s ohlušujícím hlukem se tříští o skálu. Na tenhle pohled asi nezapomenu.

Doma ještě zkouknu situaci na sítích a sleduju záběry z nedělní session. Podle komentářů je jasné, že to nebude největší swell, jaký umí Nazaré nabídnout, ale i tak to bude pumpovat. Druhý den dorážíme na místo, které je plné lidí. Turisté sem jezdí i normálně, ale teď jsou tady evidentně ti, kteří přijeli na předpověď. Ve vodě operuje pět vodních skútrů, každý se svým surfařem na tow-in hrazdě. Ještě kolem poledne jezdí několik z nich na gunu (ano, na gunu, ale za skútrem), ale po zhruba dvouhodinové pauze se vrací celá flotila s krátkými tow in prkny.

Zatímco včera byly podmínky na pádlování na big wave gunech, dneska už si škrtnou jen ti, co mají skútr na roztažení.  

Přijíždí ze zázemí v místní marině, která je na druhé straně zálivu Nazaré. Pohled na několikakilometrovou jízdu celé skupiny napříč zátokou až na jeviště pod pevností São Miguel Arcanjo je sám o sobě úchvatný. A právě ze střechy pevnosti, do které je vstup 1 euro, je nejlepší výhled na celou akci. Navíc uvnitř je stálá výstava prken surfařů, kteří v Nazaré jezdí.

S klesajícím sluncem přichází více a více konstantních vln odhadem tak velikosti 5 až 8 metrů. Rozjíždí se večerní session a fandění přihlížejícího davu dává jasně najevo, proč tady všichni jsou. Kromě dobře sjetých vln vidíme i několik wipeoutů a následných záchranných akcí. 

Když týpek na skútru přehlídne svýho svěřence v pěně a tomu následně na hlavu padají další dvě vlny, uvědomuju si, jak moc se musí surfař spolehnout na “jet ski drivera”. Motokros ve vlnách a show stejně hustá, jako samotné surfování. Obrovskej respekt! Na útesu trávíme celý den, ani nám nevadí, že jsme bez jídla. Nejde odejít, nedá se odtrhnout. Tohle místo je jako magické. Nazaré sice dnes nepředvedlo ty největší vlny, ale nevadí, sezona velkých vln je teprve na začátku!

Jak vzniká kouzlo

Nazaré je rybářská vesnice, která se v průběhu let proměnila v přímořské letovisko. Na surfové mapě se objevila až celkem nedávno. Může za to lokální bodyboarder Dino Casimiro, který vycítil potenciál místních vln a několik let se snažil oslovit světovou big wave komunitu. V roce 2005 od něj dostal mail také průkopník big wave surfingu Garrett McNamara, ale trvalo dalších pět let, než se rozhoupal a do Nazaré v roce 2010 osobně dorazil.

V následujícím roce tady sjel první monstrózní vlnu o velikosti 78ft (23,77m), čímž vytvořil zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Komunita surfařů kolem Nazaré byla v té době ještě poměrně malá a do povědomí se tohle místo začalo dostávat postupně. V roce 2017 tu brazilský surfař Rodrigo Koxa vytvořil nový rekord sjezdem 80ft (24,38m) velké vlny a dnes už nikdo nepochybuje, že ty největší vlny se nejezdí na Hawaji, ani v Kalifornii, ale právě v týhle rybářský vesnici na západním okraji Evropy. Nazaré se stalo dějištěm každoročního závodu v tow in surfingu, kam se sjíždí světová big wave elita. Proč ale ty největší vlny padaj právě tady?

Proudy přicházející z Atlantiku se v  podstatě rozdělí napůl. Zatímco ta část, která putuje šelfovým mořem, se zpomaluje o mělké dno, proud přicházející kaňonem naopak nabírá na rychlosti. Těsně před skalnatým výběžkem, na kterém stojí pevnost São Miguel Arcanjo, se proud z kaňonu vyhoupne na povrch směrem k pláži Praia do Norte, kde se potká s povrchovým prouděním, které se v tu chvíli začíná formovat do vlny. Tenhle jev doslova naboostuje vznikající vlnu a v kombinaci s opačným prouděním vody vracející se od severní pláže, se v místě před pevností zvedne monstrum.

Aby tenhle recept začal fungovat, je potřeba, aby se sešlo několik parametrů. Perioda přicházejících vln musí být 14 sekund nebo větší a jejich velikost alespoň 4 metry ideálně v západním nebo severozápadním směru. Pokud tohle vše klapne, dokáže vliv kaňonu až ztrojnásobit velikost vln forcastovaných pro okolí Nazaré. Prostě „magic“.

Pokud chcete v Nazaré chytit „big waves“, zaměřte se na zimní sezonu zhruba od listopadu do března. Je dobré sledovat předpověď, abyste nepřijeli sledovat velké vlny a nakonec z toho nebylo nic. Kvalitní předpověď přináší magicseaweed.com, kde si můžete zkontrolovat aktuální podmínky. Web zase nabídne webkamery a aktuality z místa. Závody Nazaré Tow Surfing Challenge 2021 proběhly 13. prosince, to však neznamená, že letos ještě nepřijdou větší vlny, na které se sjede světová špička.

Tak hodně štěstí, třeba se tam potkáme!