Robot pošťák vždy zvoní dvakrát. Autonomní roboti doručí zásilku až k příjemci

TECHNOLOGIE


Každý den po celém světě doručuje tisíce autonomních robotů společnosti Starship Technologies desítky tisíc zásilek. Tento projekt v roce 2014 spustili spoluzakladatelé Skypu, Ahti Heinla a Janus Friis. Obchodní centrála společnosti je sice v San Franciscu, ale roboti vyráží na své trasy na třiceti různých místech světa.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 11.1.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Pošťák vždy zvoní dvakrát

Možná si vybavíte slavný film Pošťák vždy zvoní dvakrát (1981 Režie: Bob Rafelson) s Jackem Nicholsonem. Brzy možná bude dvakrát u našich dveří zvonit robot. Snad ale jen s dopisem nebo balíčkem. Roboti jsou určení pro doručování na krátké vzdálenosti okolo jedné míle, třeba do domů a obchodů v sousedství. Často jde o potraviny, kterých unesou až tři tašky. Obchodům a restauracím se tak nabízí zajímavá a údajně i nákladově efektivní možnost, jak dostat jídlo k zákazníkovi a ještě se odlišit od konkurence.

Jak to funguje

Roboti se řídí sami a pohybují se rychlostí asi 6,4 km/h, což odpovídá rychlosti svižnější chůze. Jsou vybaveni dvanácti kamerami, které umožňují bezpečný pohyb robota v prostoru. Na jedno nabití baterie může neúnavný pomocník rozvážet balíčky celý jeden den.

Proti vandalům chrání robotické doručovatele alarm a jejich poměrně výrazná váha znemožňuje odcizení či poškození. GPS lokátor potom vlastníkovi robota i nedočkavému zákazníkovi umožní přesné sledování zásilky. Balíčku samotného se nikdo nedotkne, jelikož je během přepravy uzavřen uvnitř robota.

Důležité milníky Starship Technologies

starship.xyz

červenec 2014: založení společnosti
srpen 2014: první prototyp robota
říjen 2017: najeto prvních 100 000 km
srpen 2019: dokončeno 100 000 dodávek
leden 2021: dokončeno 1 000 0000 dodávek
listopad 2022: dokončeno 4 000 000 dodávek

Robot jako pošťák už tedy není jen sci–fi. Vítejme v realitě, kterou jsme ještě před pár desítkami let vídali pouze ve filmech.