EINRIDE

1. autonomní elektrický kamion na veřejné komunikaci. EINRIDE Gen 2


Sci-fi se stává skutečností.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | FOTO: EINRIDE | DATUM: 9.2.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

ŠVÉDSKÁ společnost Einride se od roku 2016 zabývá technologií autonomní elektrické nákladní dopravy a momentálně zažívá expanzi. První kamiony již vyjeli na silnice a dálnice a denně doručují zboží.

Nejnovější model Gen 2, který by měl být dostupný již v tomto roce, je modernější verzí svého předchůdce HGV. Vylepšení zahrnuje zvětšení nákladního prostoru, vyšší maximální rychlost, přesnější optické senzory a dokonce i noční vidění. Jako hlavní konkurenční výhody společnost uvádí nižší emise, možnost lepší kontroly a cenovou konkurenceschopnost.

Gen 2 na plně nabitou baterii ujede 200 km.

Kamiony na „dálkové ovládání“

Autonomní elektrické nákladní vozy Einride sice nepotřebují řidiče, ale na dálku je monitoruje vyškolený operátor, jehož práce se podobá spíš práci pilota. Ten může v případě potřeby převzít kontrolu nad vozidlem z bezpečí kanceláře.  


Mohlo by vás zajímat


K ovládání vozidel slouží speciální platforma, která je sleduje v reálném čase a pohotově rozpozná a řeší problémy. Ani tento model však ještě není stoprocentní. Prostředí velkoměsta s hustým provozem a spoustou chodců pro něj může být stále složité.

O plně autonomních kamionech bez kontroly člověka společnost neuvažuje a soustředí se spíš na optimalizaci spolupráce člověka a digitální inteligencí.

Společnost Einride se pyšní úctyhodnou přesností dodání 99,7 procent.

Enride dobývá nové trhy

Vizionářská společnost vybudovala ve své domovině infrastrukturu dobíjecích stanic a investuje značné sumy do vývoje vozidel. V roce 2019 vyjelo ve Švédsku na veřejnou komunikaci první dálkově řízené elektrické vozidlo.

Společnost v roce 2022 také expandovala na německý trh a je zapojena v projektu v hodnotě 28 milionů eur, který má v tomto roce pomoct zavést autonomní dopravu v Norsku. Ve stejném roce získala v USA povolení provozovat autonomní nákladní auta na amerických veřejných silnicích.

Na konci roku 2022 Einride oznámila, že v Belgii vstupuje do partnerství v transportu zboží pro přední světový pivovar AB InBev. Očekává se, že partnerství ušetří 500 tun emisí CO2 ročně.

Nákladní vozy budou nasazeny v oblastech Leuven a Brusel a podpoří ambici AB InBev dosáhnout do roku 2040 0 % emisí CO2 v celém dodavatelském řetězci.

Rekord na trati TopGear

15. října 2020 se Einride stal prvním autonomním elektrickým nákladním vozidlem na světě, které dokončilo trať Top Gear na letišti Dunsfold v Surrey ve Spojeném království. Pro ukázku byl použit celý okruh, který probíhal při rychlostech přes 80 km/h.