Náš kemper. To je kancelář, vánoční chata a dokonce i škola


David a Šárka. Jejich děti nepoznaly jiný formát cestování než obytňákem. Už jako malinké je vzali na měsíc do Chorvatska. Nejdřív v transportéru, pak si pořídili klasickou obytku. A následovaly další cesty. Od roku 2016 vše zaznamenávají na své vlogy na Youtube. Kreativní dobrodruhy jsme ostatně čapli i na Vroomagazine, kde se budete setkávat s jejich příběhy. Nejdřív jsme ale Davida požádali, aby nám sepsal, jak to celé vzniklo. 


TEXT&FOTO: DAVID SUDA | DATUM: 30.5.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Svoboda na prvním místě

Svoboda rozhodování je zřejmě největší výhodou a důvodem, proč cestujeme obytným vozem. Jediné rozhodnutí, které musí na začátku padnout je, do jaké země pojedeme. Zbytek se vyvíjí během cesty. Podle počasí, podle času, podle nálady. Proto se vydáváme na cesty s chatou na kolech nějakých devět let.

Jak to začalo. Ze stanu do dodávky

Jakousi praxi máme z mládí. Stan v kufru kombíku a cesty po Itálii, Korsice, Chorvatsku a tak dále. Novodobá historie našeho cestování na kolech se píše od doby, kdy jsme pořídili VW Transporter T5 v longu. Vnitřek jsme pěkně vyčistili, vylepili kobercem a udělali si tam postel a nějaké poličky. Takto jsme cestovali pár sezón s prvorozeným synkem. S druhým děckem jsme museli řešit spaní pro čtyři a dokoupili předstan. Tím jsme výrazně znásobili náš obytný prostor. Ovšem rozložit takový cirkus trvalo aspoň půl hodiny, rozhodně s tím nezakempíte jinde než v kempu a výletní sezóna byla pouze letní.

Dozrál čas na obytku

Chceme více prostoru uvnitř a chceme mít uvnitř teplo. To byly první dva požadavky na další vůz. Klasické obytky nám přišli moc velké a alkovny se mi vyloženě nelíbily. Proto naše prvotní úvaha směřovala na tvorbu vlastní vestavby ve větší dodávce. Budování vlastní vestavby zní krásně dobrodružně, je na to spousta videí a taky to člověk všechno pozná a všeho si jinak cení. Ale…tolik volného času bohužel nemáme a chtěli jsme rovnou jezdit. Scénářem číslo dva byla hotová vestavba typu James Cook, Westfalia nebo Nugget. Viděli jsme pár kousků. Přišlo ale další ALE. Tahle auta byla stejně drahá jako klasická obytka. Jsou sice menší, rychlejší a nenápadnější, ale pokud najdete takový vůz pro 4, tak tam musí proběhnout nějaké přeskládávání vnitřního prostoru, než jdete spát. Přišel scénař třetí. Hledáme klasickou obytku.

Supervane, Vítej v rodině

Několik týdnů, možná i měsíců sjíždíme mobile.de a děláme si názor. Chceme něco, co nevypadá uvnitř jako domov důchodců. Chceme oddělené postýlky pro děti. Nechceme nic monstrózního. 


Článek od stejného autora

Top 4 karetní hry do karavanu i do batohu

Top 4 karetní hry do karavanu i do batohu

V předchozím článku jsme vám doporučili 6 našich oblíbených deskových her. Dnes pro vás máme 5 karetních her, které rádi s dětmi i s dospělými na cestách hráváme.


A nakonec jsme ho našli.

LMC Liberty postavený na Fiat Ducato s motorem od Iveca 2,3. Délka pouhých 6 metrů, postýlky dětí jako palanda, zachovalý interiér, rok výroby 2009. Sice to má alkovnu, a i přesto, že dodnes nevím, jestli se mi to líbí, tak to je věc, s kterou zastavíte a tímto momentem jste rovnou i zakempovali. Jedinou operací je, že otočíte přední sedačky dozadu. Tuhle obytku už máme asi pět let a bylo to opravdu správné rozhodnutí. Má vše, co potřebujeme a využijeme.

Bez plánů, ale s plánováním

Jak padlo v úvodu, dopředu se rozhodneme pouze o cílové destinaci a vše ostatní vymýšlíme během cesty. Při prvních dovolených jsme si i dělali nějaký plán cesty, ale postupem času se z plánování stala náplň samotné dovolené. Ani nevíme, proč tomu tak vlastně je. Možná to je prostě tím, že to tak prostě jde. Nejčastěji vybíráme místa podle google map, skvělé jsou i v zahraničí mapy.cz a s noclehy se radíme na aplikaci park4night.

Co sebou navíc?

V létě s sebou vozíme paddleboard a pokud nejedem vyloženě v zimě, berem s sebou vždy kola. Řada lidí vidí limitující možnost obytného vozu, že jakmile ho pošlete do kempu, nechcete s ním vyjíždět na výlety. To je částečně pravda. Ale velice snadno se tomu uzpůsobí plán cesty. Výlety si projedete prostě cestou před zakempování a pak v momentě, kdy zase jedete dál. Vše v okurhu několika desítek kilometrů pak snadno prošmejdíte na kolech. Důležitou výbavou našeho vozu jsou i deskové hry. V tomhle si trochu ujíždíme, proto zde naházím pár tipů na osvědčené tituly pro celou rodinu: Ticket To Ride, Catan, Carcassonne a nejoblíbenější stálicí je Nova Luna.

No jo, ale jak často s tím budete jezdit?

Tuhle otázku nám s oblibou pokládali pochybovači, kteří vlastně sami takto necestují. První rok s obytkou jsme v něm strávili 53 nocí. Dokonce jsme v obytňáku strávili i Vánoce a došlo i na zimní kempování na sněhu. Když přišel Covid, strávili jsme v něm v kuse celý měsíc a vytvořili jsme z něj camper office se školou. Když auto již vlastníte, je prostě kdykoliv připravené na další dobrodružství, i kdyby mělo trvat jen jednu noc. Stačí naskočit a vyrazit. 

Tak vzhůru na cesty!