Jan Biggles Hanzlík


Původem ze Žižkova, povahou světoběžník. Po mladických a dlouhých cestách za oceán zplodil tři děti a zdálo se, že spadla klec. Před patnácti lety ale s kamarádem Šíšou vyrazil po stopách své babičky na Zakarpatskou Ukrajinu a zrodily se expedice. Od té doby jezdí pravidelně (a s mnoha kamarády) směrem na Východ. Ukrajina, Gruzie, Černá Hora, Albánie, Chorvatsko, Rumunsko, delta Dunaje,… Vandry, divoké řeky, plachetnice, motorové čluny, výpravy na voru či katamaránu vlastní výroby. Letos zkusili koně v rumunských horách a příští rok na nich hodlají přejet Kavkaz. Mají jen dvě zásady: Nádo piť, čto jesť! (Musíme pít to, co zrovna je!) a Musí to jít vejš. (Každá expedice by měla překonat tu předchozí). Z každé expedice tiskem vydávají Bigglesův cestovní deník.  


 Expedice Tušetie, Kavkaz. 100 km na koni

Expedice Tušetie, Kavkaz. 100 km na koni

Nad vrcholky Kavkazu vychází slunce. Po včerejším večírku to jde pomaleji. Náš „guide“ Soso ale nezná slitování a velí: do sedel! První se na koně jménem Šaman sápe kamarád Šéďa. Pár bujarých skoků a výhozů zadníma a Šéďa elegantně letí na hromadu štěrku. Jeho první zážitek na koňském hřbetu trval jen několik vteřin. Když se ztěžka zvedá, pronáší ikonickou větu: „Mé nadšení pro jízdu na koni právě pokleslo…“ To ještě neví, že tohle nebyl jeho poslední let.

Gaelic football. V Irsku hrají fotbal i rukama

Gaelic football. V Irsku hrají fotbal i rukama

Útočník se řítí vpřed, marně stíhán obránci. Třicet metrů od branky si kopne míč do rukou a udělá čtyři skoky s balonem v náruči. Ještě před hranicí velkého vápna si míč nadhodí zpět na nohu a napálí ho do branky. Nejedná se o popis práce s „boží rukou“ Diega Maradony, tohle je regulérně vstřelená branka v zápase galského fotbalu.

Budete cítit radost!

Budete cítit radost!

Rozhovor se světově známým freediverem a otužilcem Davidem Venclem. Poradí jak začít s otužováním a vysvětlí jeho účinky, které zkoumá na vlastním těle.

JAN BIGGLES HANZLÍK