Jak je na tom Ozzy Osbourne?


Uvidíme ho ještě na pódiu? A co je legendární Power Trip?


TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO: OZZY.COM, FACEBOOK, ESQUIRE | DATUM: 25.05.2023 | 3 MINUTY ČTENÍ

1. února 2023 oznámil Ozzy Osbourne, anglická heavymetalová legenda, že je bohužel nucen zrušit očekávané evropské turné kvůli svým přetrvávajícím zdravotním problémům. Hned na to se vyrojilo mnoho spekulací o příčinách jeho problémů a o tom, že už nebude nikdy vystupovat. Skutečná pravda je ale trochu odlišná a Ozzyho lze stále vidět na živo a to dokonce ještě letos.

Důvody zdravotních problémů

Přestože Ozzy v lednu 2020 zveřejnil, že mu byla diagnostikována mírná forma Parkinsonovy choroby, a zrušil severoamerické turné, nehraje tato nemoc hlavní roli ve zrušení letošních evropských koncertů, včetně Prahy.

Kotrmelec se čtyřkolkou

Hlavním důvodem jsou vleklé potíže s krční páteří, které pocházejí z 8. prosince 2003, kdy měl velmi vážnou nehodu ve svém anglickém sídle v Buckinghamshire během vyjížďky na čtyřkolce. Ta se přes něj převalila a Ozzy utrpěl zlomeniny osmi žeber, levé klíční kosti a především zlomeninu krčního obratle. Kromě zlomenin měl také částečně zhroucenou levou plíci a byl několik dní v kómatu.

FOTO: CARS&CLASSICS. 1996 Yamaha Banshee na které Ozzy utrpěl zlomeniny osmi žeber, levé klíční kosti a zlomeninu krčního obratle.

Bohužel, tím to ale teprve celé začalo. Po zotavení Ozzy znovu začal vystupovat a skládat. Vydal i několik nových alb. Vzpomeňme například Black Rain z roku 2007 a píseň Not Going Away, ve které Ozzy zpívá, že chce vystupovat, dokud bude fyzicky schopen pokračovat, a všem svým pochybovačům říká, že „neodchází“! Nejtěžší boj ho ale teprve čekal.


 Bottpower XR1. Dravec s dobrým rodokmenem

Bottpower XR1. Dravec s dobrým rodokmenem

Snad všichni, kdo jezdíme na motorkách, se shodneme na jednom – že jízda je především zážitek. Ve španělské Valencii žije David Sánchez, který ve firmě Bottpower tuhle filozofii bohatě naplňuje svými divokými kreacemi zakázkových motocyklů.


V roce 2005 byl Osbourne uveden do UK Music Hall of Fame jako sólový umělec i jako člen Black Sabbath.

Nejhorší rok

V prosinci 2018 vystoupil na Ozzfestu v Inglewoodu v rámci rozlučkového turné No More Tours II. Další části turné 2019 byly ale zrušeny a to nejdříve kvůli zápalu plic a poté kvůli osudnému nočnímu pádu v koupelně v jeho domě v Los Angeles, při kterém si znovu poranil záda a rameno a hlavně došlo k dislokaci kovových výztuh, které mu byly voperovány po úrazu v roce 2003. Turné by mělo pokračovat v roce 2023.

FOTO: ESQUIRE

O roce 2019 Ozzy Osbourne říká, že rok 2019 byl nejhorším, nejdelším a nejbolestivějším rokem jeho života. Od té doby prodělal několik dalších operací, léčbu kmenovými buňkami, fyzioterapeutickým sezením a dokonce i nedávnou „přelomovou“ kybernetickpou léčbu (HAL) – pomocí speciálního postroje.

A přestože v roce 2020 vydal první album po téměř desetileté odmlce – Ordinary Man, které se umístilo na třetí příčce v žebříčku UK Albums Chart, a v roce 2022 hned další, již jeho třinácté – Patient Number 9, vystoupil živě už pouze dvakrát.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


V roce 2010 Osbourne získal ocenění Literary Achievement za své paměti I Am Ozzy na Guys Choice Awards v Sony Pictures Studio. Kniha byla na 2. místě v žebříčku bestsellerů literatury faktu v New York Times.

8. srpna 2022 se objevil jako překvapení na závěr Commonwealth Games v Birminghamu, kde zazpíval hit „Paranoid“ od Black Sabbath po boku kytaristy Tonyho Iommiho, bubeníka Tommyho Clufetose a basáka Adama Wakemana. 8. září ho pak mohli vidět diváci na zahájení sezóny Los Angeles Rams před zápasem proti Buffalo Bills.

Turné 2023 přesto ale nakonec zrušil. Osbourne řekl svým pěti milionům fanoušků, že jeho hlas je v pořádku, ale jeho tělo je stále fyzicky slabé, a že si nedokáže představit cestování letadlem a přesuny na jednotlivé koncerty v mnoha zemích. A tím to tedy končí? Ne zcela!

V roce 2023 Rolling Stone zařadil Osbourna na 112. místo v seznamu 200 nejlepších zpěváků všech dob.

Skalní příznivci, kteří by neváhali investovat do letenky, pobytu v USA a 599 dolarů + poplatky do vstupenky, ho mohou vidět naživo již v říjnu, kdy od 6.10. do 8.10. probíhá historická událost – legendární koncert Power Trip. A bude to stát opravdu za to! Na koncertě v kalifornské poušti v Empire Polo Club v Indio vystoupí Ozzy Osbourne, Guns N’ Roses and Iron Maiden, AC/DC, Metallica a Tool.

Co tedy dodat? Přejeme Princi temnot mnoho zdraví a ještě co nejvíce koncertů. Sám přece řekl: „I will get back on stage if it fucking kills me.“