„Zuřící býk“ zuří už 80 let. Happy Birthday to Martin Scorsese!

KULTURA


Martin Scorsese, brilantní americký režisér, herec, scenárista a pedagog, slaví 17. listopadu 80. narozeniny. Přejeme mu pevné zdraví a mnoho dalších tvůrčích let. Pojďte se s námi v krátkosti ohlédnout za jeho kariérou.


TEXT: DAVID BERÁNEK | HLAVNÍ FOTO: THECINEMARCHIVES.COM | DATUM: 16.11.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

MARTIN SCORSESE, brilantní americký režisér, herec, scenárista a pedagog, slaví 17. listopadu 80. narozeniny. Přejeme mu pevné zdraví a mnoho dalších tvůrčích let. Pojďte se s námi v krátkosti ohlédnout za jeho kariérou.

Pravděpodobně se nenajde mnoho lidí, kteří rádi chodí do kina na kvalitní filmy, kteří by neměli v oblibě aspoň jeden Scorseseho film.

Hlavními náměty Scorseseho filmů bývají příběhy z prostředí italoamerické komunity a organizovaného zločinu plné násilí. Najdeme však i světlejší vyjímky, jako například film  Letec (2004) nebo Věk nevinnosti (1993).

Scorsese začal svou filmařskou kariéru na New York University. Titul M.A. v oboru filmové tvorby získal v roce 1966. Jeho první celovečerní film Who’s That Knocking at My Door? (1969), byl studentský film o mladém muži, který nedokáže být s dívkou, kterou má rád, kvůli její minulosti. Ale i navzdory příznivým kritikám, byl film nakonec uveden jen v omezeném počtu promítání.

Martin Scorsese je považován za jednoho z největších amerických filmařů poválečné generace.

Slavný režisér byl pětkrát nominován na Oscara za filmy Zuřící býk, Mafiáni, Věk nevinnosti, Gangy New Yorku a Letec, ale sošku získal až po 27 letech tvorby. V roce 2007 obdržel hned čtyři ocenění americké Akademie filmových věd a umění – za film Skrytá identita (2006) v kategoriích – nejlepší film, režie, střih a adaptovaný scénář.  


Mohlo by vás zajímat

Bang! Bang! Banger je skrrrt!

Bang! Bang! Banger je skrrrt!

Příběh jedné páteční noci a zběsilá jízda plná drog a rapu ve filmu režiséra Adama Sedláka. Adam Mišík v něm prodává kokain, chce ale prorazit jako muzikant a udělat BANGER.


Scorsese dosud režíroval 25 celovečerních filmů a 16 celovečerních dokumentárních filmů. Taxi Driver, Zuřící býk a Goodfellas jsou často uváděny mezi nejlepšími filmy, které kdy byly natočeny. 

Každý máme ale jiné preference a proto bude mít asi každý z nás seznam postaven jinak. Těchto 5 filmů, kromě dalších, baví nás.

 Top 5 filmů, které chcete vidět znovu

Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel a další

Kultovní film o veteránovi z Vietnamu, který má utkvělou představu, že musí změnit svět, pomoci mu od násilí, až se sám brutálního násilí dopustí.

Paul Newman a Tom Cruise a další

Film pokračuje v příběhu Eddie Felsona, který svou brilantní hrou v biliáru o dvacet let dříve sesadil z trůnu tehdejšího krále Minnesotu Fatse. V tomto příběhu je v roli učitele a jeho žákem je Tom Cruise.

Robert De Niro, Sharon Stone, Joe Pesci a další

Násilná gangsterka o zdánlivě nezranitelném muži, jehož pevně uspořádaný život je stále více narušován přívalem nepředvídatelných událostí.


Mohla by se vám líbit


Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale a další

Vysokorozpočtová, velkolepá biografie režiséra, producenta, legendárního excentrika, multimilionáře a leteckého průkopníka Howarda Hughese.

Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey a další

Divoký Wall Street jako jedna velká jízda ve které víří vzduchem nahé blondýny, dolarové bankovky a kokain aneb Leův největší flám.

Tak, už se stačí se pohodlně usadit, zvolit příjemné osvětlení a vychutnat si některý z filmů od amerického režiséra Martina Scorsese, který oslaví 17.11. 2022 své 80.narozeniny.

Thanks Martin and happy birthday!