Indian Sport Chief.


Indian usiluje o pověst rebela


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: BIKE EXIF | DATUM: 20.4.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

SERIÁL SONS OF ANARCHY, (v americké televizi FX běžel v letech 2008–2014 a ukazoval život fiktivního motorkářského gangu SAMCRO ve fiktivním kalifornském městě Charming) navždy změnil pohled na motocykly a motorkáře. Dlužno dodat, že ten pohled na motorkáře nebyl zrovna ideální, zato stroje ve stylu jihokalifornských klubů, na kterých se proháněli, budily obdiv. Nikdo už nezapomene na cruisery s nabušeným sportovním odpružením, středovými stupačkami a čtvrtinovými kapotážemi, určené pro rychlou a dlouhou jízdu.

Tvůrce SOA Kurt Sutter uzavřel dohodu se společností Harley-Davidson o použití jejich motorek a úspěch seriálu byl pro tuto společnost skvělou reklamou. Několik motorek mohlo vypadat fádně, ale většina vynikala, protože seriál se zaměřoval i na to, jak si gang upravoval motorky pro svůj osobní styl.

Indian Sport Chief

Není divu, že na úspěch seriálu se odkázala další kultovní americká značka Indian. Šéf designu Indian Motorcycle Ola Stenegärd si všiml, že k tomuto stylu tíhnou i kupující v showroomech, a proto jim vyšel všemožně vstříc.

Milovníci křižníků silnic už dávno zaznamenali Indian Sport Chief, vylepšenou verzi stávajícího modelu Indian Chief, černě zbarvený cruiser, který zahrnuje vysokou a úzkou kapotáž, zvýšená úzká řídítka, sportovnější postoj a samostatné sedlo. A pozor – nejsou zde žádné obří blatníky.



Indian vs. Harley

V Česku se Indian snaží vyrovnat zvučnému jménu Harleyů, budovanému od pádu železné opony. Značka si zažila mnohé peripetie jednotlivých dovozců, až se usadila na okraji Prahy a začala si budovat pověst nejstarší americké motocyklové značky. Indian totiž vznikl o dva roky dříve než Harley-Davidson.

Vyznavače amerických motocyklů u nás ovšem rozděloval typický design Indianů, který zahrnoval obří blatníky zakrývající skoro celé kolo a detaily jako vzešlé z asijských dílen. A právě nový vzhled nejtypičtějších Indianů dokazuje, že si to jeho designéři uvědomili, a novou modelovou řadu už nabízejí mnohem odlehčenější a hlavně svižnější.

Elektronická 40. léta

Současný Super Chief se hodně podobá klubovým motorkám ze čtyřicátých let minulého století. Tyhle stroje se vydávaly i na závodní tratě, stačilo, když se z nich sundaly brašny a přední štít. Dnes s ní asi závodit nebudete, ale rozhodně si nenecháte ujít ten závratný pocit z rychlé jízdy a snadné ovladatelnosti této motorky. A kdo si troufne, občas si s ní i zadriftuje, jde to skoro samo.

Nadupané vlastnosti stroje zdůrazňují delší zadní tlumiče Fox s externími nádobkami, invertované přední vidlice KYB o průměru 46 mm a dvojice čtyřpístkových třmenů Brembo se semi-plovoucími kotouči o průměru 320 mm. Rám sedí vzadu o něco níže než vpředu, což zaručuje, že se motorka za jízdy nezačne naklánět dopředu.

Díky jednomístnému sedlu s vyšší opěrkou, vyšším úhlem náklonu motocyklu 29,5 stupně a zvýšeným uchycením stupaček a pedálů mohou jezdci jezdit ostřeji a déle s větší jistotou a pohodlím. Jsme v jedenadvacátém století, takže Sport Chief neopomněl ani nejnovější elektronické výdobytky.



4 Inch displej 

Čtyřpalcový dotykový displej si zachovává klasický vzhled kulatého analogového rychloměru, ale poskytuje moderní navigaci s extra funkcemi jako jsou informace o počasí či dopravě, možnostmi změny jízdních režimů, správy telefonních hovorů či hudby na spárovaném Bluetooth zařízení.

Seriál Sons of Anarchy je už minulostí, ale v mnoha divácích přetrvává touha svést se na strojích podobných těm, které viděl na obrazovce. Indian jim svými cruisery jejich přání plní, jenom si prosím vás na jízdu neoblékejte tričko parodické společnosti Sons of Arthritis.

Technické údaje

INDIAN SPORT CHIEF

◉ Motor: vzduchem chlazený dvouválec Thunderstroke 116
◉ Obsah: 1890 ccm
◉ Výkon: 66 kW
◉ Nejvyšší točivý moment: 162 Nm při 3200 ot./min.

◉ Převodovka: šestistupňová

◉ Výška sedla: 662 mm
◉ Pohotovostní hmotnost: 311 kg
◉ Spotřeba: 5,2 l/100 km
◉ Cena: od 561 900 CZK

Další foto