Další rozměr svobody. Chata na kolech

ROLLING HOMES


Česko brázdí další fenomén. Chata na kolech, kterou můžete zaparkovat kde chcete, pokud vaše kára utáhne tři a půl tuny a máte řidičák B+E. Místo stavebního povolení ovšem potřebujete pouze STK.


TEXT: PETR HOLEČEK | FOTO: ROLLING HOMES, MOBILE HUT | 19. SRPEN 2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Zbrusu novým trendem dnešní doby jsou malé chaty na kolech, se kterými můžete přijet na svoje milovaná místa a žít v nich jako v plnohodnotném domečku. To se Čechům může líbit, protože jsou druhými největšími milovníky chalup v EU.

V České republice je kolem 287 tisíc chat a chalup.

Jednou z firem, která se úspěšně nového trendu chytla, je Rolling Homes. Startup založili ředitel pražské reklamní agentury Kreatorium Jakub Kolmistr a Peter Tench, IT manažer z Londýna, který žije s rodinou v Orlických horách.

Jejich chatky jsou sice malé, dá se v nich ale trvale žít. Jsou soběstačné, energeticky šetrné a nevyžadují stavební povolení.

Cena za jejich tiny house startuje na částce milion a půl, ovšem lze si na ně vzít i hypotéku. Nejlepší na nich je, že na konci víkendu takovou chatku zapřáhnete a odvezete zase domů.

„Chceme našim zákazníkům nabídnout i veškerý servis, jelikož přívěs potřebuje STK. Proto chceme být s majiteli chaty v kontaktu a vyřešit velkou část za ně.”
Jakub Kolmistr

Teplo a moderní výbava

Domečky jsou postaveny tak, aby byly co nejvíce ekologické a splynuly s okolím. Izolace je tvořena kvalitní ovčí vlnou, takže ani mrazy nepředstavují problém. Šetrné jsou chatky i k energiím. Stačí se připojit do nejbližší zásuvky 16 A. V nabídce je také varianta se solárním panelem či agregátorem. Součástí je vestavěný 5G modem, Wi-Fi či zařízení smarthome, díky kterému můžete celou domácnost regulovat.


Mohlo by se Vám líbit

Hobby Maxia Van - VW Crafter. Prémiový karavan v Hygge designu

Hobby Maxia Van - VW Crafter. Prémiový karavan v Hygge designu

Dokonale sladěné barvy, propracovaný nábytek a moderní design. MAXIA VAN nabízí pohodlné a stylově zařízené obydlí.


Díky dostatku přirozeného světla, které poskytují prosklené části, se lidé žijící uvnitř snadno cítí součástí přírody, která je obklopuje.

S podobným konceptem už před časem přišli i architekti ateliéru Artikul. Jejich Mobile Hut je domek v hliníkovém designu, který zároveň ctí základní archetypální tvar českého domu se sedlovou střechou, i když zároveň, legislativně, to je vozidlo s maximální povolenou rychlostí 90 km/h.

Maximálně využitý prostor do posledního milimetru.

Chcete si to vyzkoušet?

„Náš dům na kolečkách se nachází na nádherném místě v rohu louky u lesa. Místo je v těsné blízkosti kouzelného Kokořínska a Českého středohoří. Nejbližším městem je Úštěk. Přesnou lokalitu vám ale prozradíme až po potvrzení rezervace.“
Jakub Vlček, zakladatel značky Mobile Hut

Místo stavebního povolení espézetka

Velkou výhodou takového bydlení je i to, že nemusíte nic řešit s úřady. Jde o malou stavbu, takže místo čísla popisného mají lidé žijící v mobilních domcích pouze espézetku. Domek je možné z přívěsu i odejmout a usadit natrvalo.

Odstřižení od tradičních inženýrských sítí nabízí řešení zvané offgrid. Majitel se může rozhodnout, jak bude nakládat s odpady nebo vodou. Na výběr je čistička vody, recyklace nebo kolektování.


Další článek

Rodinná dovolená v salónním coupé. Cinque Terre

Rodinná dovolená v salónním coupé. Cinque Terre

Cinque Terre tvoří 5 malebných vesniček s pestrobarevnými domky doslova přilepenými na skalách a útesech těsně nad mořem.

Pozor, musíte mít siláka!

Pokud chcete obytnou jezdící chatku, vezměte v úvahu, že budete tahat sedmimetrový domek na dvounápravovém přívěsu. Pro tahání postačí obyčejný osobní automobil, musí ale zvládnout 3,5 tuny. 

Abychom s takovouto soupravou mohli legálně do provozu, je potřeba řidičské oprávnění B+E.


DALŠÍ

články