A–Frame Cars. Zapřáhněte si osobák za karavan

KARAVANISTA


V USA a ve Velké Británii se stává hitem unikátní systém A Frame Cars, který umožňuje majitelům karavanů a campervanů táhnout za sebou malé auto.  

TEXT: ROMAN HLOCH | DATUM: 18.5.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Za svůj obytňák si zapřáhneme na kouli lehce upravené malé osobní auto a vezeme si ho za sebou jako přívěs. Auto má po úpravě dálkově ovládaná světla a brzdy. Podle výrobců je tažení naprosto bezpečné a auto nijak neovlivňuje průběh jízdy. V Británii a v USA to začíná být již celkem běžná věc.  

V EU včetně ČR je zatím toto řešení v rámci legislativy náročnější na realizaci a v některých zemích, například ve Francii či Španělsku je zcela zakázané. Ledy ale postupně tají, a proto už i některé české firmy A–Rám nabízí, i když zatím jen na omezenou škálu osobních vozidel, jejichž hmotnost nesmí překročit 750Kg. 

Pokud byste o podobné novince uvažovali, je dobré zvážit všechna pro a proti. Mít s sebou malé přibližovadlo na výlety po okolí je určitě fajn. Na druhou stranu, ne všechny kempy vás s takovou soupravou přijmou a ty, co přijmou, chtějí za auto další poplatek. V mnoha evropských zemích je navíc tažení auta za jiným autem (i dodávkou) zcela zakázané. 


VIDEO