6 Nejlepších aplikací pro předpověď počasí v Evropě

VYBAVENÍ NA CESTY


Nehledě na kvalitu našeho vybavení asi většina z nás raději vyráží na cesty při hezkém počasí. Aplikací, které jsou schopny zobrazit předpověď počasí je nepřeberné množství. V článku je přehled několika nejzajímavějších. P.S. Definici hezkého počasí raději nechám na vás.


TEXT: MARTIN SLEZÁČEK | DATUM: 8. 2. 2023  | 3 MINUTY ČTENÍ

Předpovědní modely

Výpočty jsou bohužel relativně nepřesné, proto se dále využívají regionální (lokální) modely, které již poskytují detailnější předpověď. Každý z předpovědních modelů má svoje plusy i mínusy, každý zohledňuje jiné parametry a hodí se tak pro různá místa.

Mobilní aplikace využívají data z předpovědních modelů a vizualizují je pro uživatele.

Nejpoužívanější předpovědní modely

GFS

Global Forecasting System

Americký veřejně dostupný model celosvětového rozsahu. Poskytuje předpověď množství parametrů až na 16 dní. Má horší předpovědní schopnost pro horské oblasti (nebere v potaz reliéf). Dostupnost zdarma, proto je velmi rozšířený v řadě aplikací. Model má prostorové rozlišení 22 km.

ECMWF

European Centre for Medium-Range Weather Forecasts

Evropské centrum pro střednědobou předpověď je nezávislá mezivládní organizace, která sdružuje 22 členských a 12 spolupracujících států (včetně České republiky). Data jsou v současnosti poskytována zdarma všem uživatelům. Model bere v potaz reliéf a má prostorové rozlišení 9 km.



ALADIN

(Aire Limitée, Adaptation Dynamique, Development International)

Jedná se o předpovědní model, který vyvíjí francouzská meteorologická služba Météo-France za spolupráce meteorologických služeb dalších zemí. Model poskytuje předpověď na 3 dny dopředu. Data tohoto modelu využívá ČHMI.

ICON (ICON, ICON-EU and ICON-D2)

ICOsahedral Nonhydrostatic general circulation model

Jde se o globální a regionální model, který vyvíjí Německý meteorologický institut. Předpovědní období modelu je 5 dní. Samotný model ICON je počítán pro celý svět a navazuje na něho regionální model ICON EU, který je počítán s vyšším rozlišením pro Evropu. Model bere v potaz reliéf a má prostorové rozlišení 13 km (u ICON-EU 7 km).


Mohlo by vás zajímat


Nejlepší aplikace na předpověď počasí

Jak už to tak často bývá, je velmi těžké vybrat jen jeden ideální produkt pro všechny uživatele. 

Velmi záleží na tom, co od konkrétní aplikace vyžadujeme. 

Jiné nároky má houbař, který nechce zmoknout v lese za domem (bude mu stačit srážkový radar) a jiné skialpinista, který by nerad skončil v lavině (potřebuje znát strukturu a množství sněhu napadlého na konkrétně orientovaném svahu). Může se nám hodit i možnost uložit si načtená data do off-line módu pro případ, že se dostaneme do prostředí bez internetového signálu. V tu chvíli samozřejmě počítáme s tím, že data nebudou aktuální.

Při výběru vhodné aplikace se soustředím na následující parametry

◉ VZHLED UŽIVATELSKÉHO PROSTŘEDÍ

Vzhled aplikace je samozřejmě důležitým prvkem, ale rozhodně by neměl být tím jediným, podle čeho aplikaci vybíráte. Oceňuji, když jsou grafické prvky dostatečně velké kvůli čitelnosti. Líbí se mi, když aplikace obsahuje „legendu“, v níž jsou všechny zobrazené piktogramy vysvětleny.

◉ OVLÁDÁNÍ APLIKACE

Vyhovuje mi, když je základní obrazovka aplikace nastavena tak, že vše potřebné je vidět bez nutného proklikávání hlouběji do prostředí. Člověk toto ocení např. ve chvíli, kdy má zmrzlé prsty a nemůže se trefit na miniaturní ovládací prvek. 

◉ ZDROJE DAT

Kvalitní zdroje dat dělají kvalitní aplikaci. Preferuji, když ihned vidím, které zdroje aplikace využívá. Ideální variantou je možnost volby mezi jednotlivými zdroji (nebo možnost porovnání výstupů).

◉ PODPORA RŮZNÝCH ZAŘÍZENÍ

Mám rád, když všechno funguje bez mého složitého zásahu. Nainstaluji si aplikaci do mobilu, nastavím si v ní oblíbená místa, ve kterých chci sledovat počasí. Stejná místa budu mít ihned nastavená i v tabletu nebo notebooku. Jednoduché, efektivní.

Vhodná v Alpách

BERGFEX: WEATHER & RAIN RADAR

cena: základní verze zdarma (verze PRO 99 Kč/rok)
app link: bergfex: weather & rain radar

◉ aplikace pro iOS, Android

◉ exceluje v horských oblastec

◉ dostupnost webkamer

◉ zdroj dat: ECMWF

Graficky velmi povedená aplikace poskytující předpověď hlavně pro alpské oblasti (Rakousko, Německo, Švýcarsko). V aplikaci ale často vyhledáte i místa v České republice. Umožňuje zobrazit předpověď pro dané místo podle nadmořské výšky (v údolí, na vrcholu).

Mýtus o norské předpovědi

YR.NO

cena: zdarma

app link:: Yr - Apps on Google Play

◉ aplikace pro iOS, Android

◉ přehledný meteogram

◉ hodinová předpověď 2 dny dopředu

◉ zdroj dat: ECMWF

Pamatuji si dobu, kdy tato aplikace dorazila. Tehdy se snad všichni spoléhali na „předpověď Norů“. Jak je ale možné, že Norové předpovídají lépe, než naše aplikace? Je to jednoduché…nepředpovídají. Šlo o to, že aplikace v době svého vzniku, jako jedna z mála, čerpala data z ECMWF (Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí). Dnes jde tedy primárně o přívětivost aplikace samotné, nikoli o výjimečné zdroje dat.



Pro piloty a surfaře

WINDY

cena: zdarma

app link: Windy.com - Weather & Radar v App Storu

◉ aplikace pro iOS, Android

◉ velmi povedené grafické prostředí (plynulé animace)

◉ propracované webové prostředí

◉ zdroj dat: ECMWF, GFS, METEOBLUE, ICON

Informacemi nabitá aplikace, která původně vznikla jako nástroj pro piloty a surfaře. V aplikaci je možné rovnou porovnat výstupy několika modelů na jedné obrazovce. Animace vypadají velmi dobře na velké obrazovce tabletu.

Předpověď počasí i aktivity klíšťat

ČHMÚ

cena: zdarma
app link: Portál ČHMÚ

◉ aplikace pro iOS, Android

◉ zdroj dat: ALADIN, krátkodobé předpovědi, textové předpovědi korigované meteorologem a radarové údaje

Aplikace vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem, která kromě předpovědi počasí informuje o aktivitě klíšťat. Možnost zobrazit si prognózu srážek podle modelu ALADIN. Bohužel zatím není dostupná aplikace pro tablety.

Apple je Apple

APPLE POČASÍ

cena: zdarma

app link: Weather on the App Store

◉ aplikace pro iOS

◉ intuitivní prostředí

◉ velké množství informací v poslední verzi

◉ aplikace i pro iPad

◉ zdroj dat: Apple Weather (pravděpodobně podle polohy zařízení)

Apple Počasí postupně rozšiřovalo množství informací zobrazovaných v aplikaci. Dnes tak můžete vidět předpovědní radar srážek, stav ovzduší nebo teplotu na celém světě. Naštěstí zůstává aplikace i přes množství zobrazovaných informací velmi přehledná. Otazník zůstává nad zdrojem dat.

Předpověď pro konkrétní nadmořskou výšku

MOUNTAIN WEATHER FORECAST

cena: zdarma
app link: Mountain Forecast 

◉ pouze webové prostředí (neexistuje aplikace)

◉ zdroj dat: místní meteorologické stanice

Funkčním doplňkem pro všechny, kteří vyrážejí do hor, mohou být webové stránky Mountain Weather Forecast. K dispozici je předpověď pro konkrétní nadmořskou výšku (v tisícimetrových krocích).