Caravaning v Austrálii. Začněme plánovat cestu snů

KARAVANISTA


Austrálie, 6. nejrozlehlejší země světa, patří k nejzajímavějším místům planety. Rozmanitost nezná mezí a pro Evropana cokoli „Down Under“ je už dobrodružství samo o sobě. Levostranné cestování v karavanu nebo camperu je jedna z nejlepších věcí, kterou lze u protinožců zažít. 


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 4.8.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Každý ze 6 států a 10 teritorií nabízí jinou tvář nejploššího kontinentu. Přežijeme-li let, který trvá téměř dvacet čtyři hodin, čekají na nás pouště, tropické pralesy, skalnaté hory i horská střediska s lyžováním. Na milovníky potápění čeká Velký bariérový útes a nadšence pro urbanismus zase uchvátí australská velkoměsta, a to nejen svou architekturou.

Australani milují cestování v obytných autech všech typů. Mají skupiny a organizují klubová setkání a festivaly (např. Bendigo Caravan & Camping Leisurefest), výstavy, a dokonce i charitativní přejezdy. Na všech těchto akcích se setkávají stovky až tisíce nadšenců bydlení na kolech.

Jak naplánovat cestu


Čas

Čím více času, tím více zážitků. Ideálně několik týdnů až měsíců. Pobyt lze zkombinovat se studiem a sezónními pracemi. Mladší třiceti let jsou zvýhodněni.

Rozpočet a ceny

Prvním výdajem je vízum v Kč. Cena víz do Austrálie se může lišit. Existuje celá řada víz. Některá jsou bez poplatků, jiná za poplatek. Jsou to řádově desítky AUD.

Pak přepneme do AUD. 1 AUD = 17 CZK. Je zde draho. Pro baťůžkáře se počítá okolo 150AUD/den (jídlo/30AUD, pivo/9AUD, káva/7AUD, nafta/2AUD).

Pro nadšence ve věku 18-30 je zde program Work and Holiday Visa. Kombinace výdělku + cestování = ideál. Práci na farmách lze domluvit přes WWOOF. Na čem bychom určitě šetřit neměli je cestovní pojištění, nejen pro strýčka příhodu. Existují nabídky pro mladé i starší nomády.


Podobný článek

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

Mohla jsem se vydat do bližší země, než je Aljaška. A hlavně výrazně levnější. Silné volání divočiny mě však donutilo rozbít prasátko a s velmi omezeným rozpočtem vyrazit na tenhle konec světa. Tady jsou moje tipy, jak na Aljašce ušetřit, když zrovna nenarazíte na zlatou žílu.


Čím jet

Půjčení nebo koupě? Otázka za milion. Záleží na finančních možnostech a nárocích. Campervan je naším obydlím i hybadlem. Karavan zase můžeme nechat někde zaparkovaný a jet autem spát pod širák o sto kiláků dál.

Ojetiny

se dobře shánějí na GUMTREE.COM.AU nebo na TRADERVS.COM.AU 

Řidičák

platí vydaný v zemi původu, výhodou je mezinárodní verze při sporech. Je dobré zkontrolovat si délku platnosti.

Austrack Campers Telegraph LT $15,990

Neztratit se

Data jsou základ, pokud nedáváme přednost tištěné klasice. Nejlepší pokrytí má Optus nebo Boost. Appka CamperX je sice zpoplatněná (9,99UAD) ale nabízí přes 100,000 položek a hlavně funguje offline.

Přespání pod po jižním křížem

Waychinicup Camp at Waychinicup National Park | CamperMate

Přespat se dá v národních parcích, kde jsou ceny příznivé.

Pro nejlevnější noclehy, stellplatzy a bezplatné parkování je dobré prozkoumat CamperMateFree Camping Australia a Full Range Camping.

Pro plánování zastávek kdekoli v Austrálii pomůže appka WikiCamps.


Mluvte jako Australani


Zkuste si sami přeložit tip na strávení odpoledne v australském dialektu:

 „Arvo is the best time of day to pop down to the bottle-o, pick up some grog to stick in the esky, slip some snags on the barbie, then get fair dinkum munted. “

Nápověda: 

avro = afternoon    

snags = Australian hot dog

bottle-o = Off-licence, liquor store 

barbie = to barbeque or a BBQ grill

grog = alcohol

air dinkum = really, genuinely

esky = ice box

munted = drunk