Lago di Garda. Budete se cítit jako v Avataru

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Italské jezero Garda je v každém jeho zákoutí krásné. Vždy vás přemůže zvědavost popojet a kouknout se dál. Ať si vyberete jakýkoliv břeh, vše má nádech různých odstínů modré včetně nádherných stromů, jako ve filmu Avatar. Poradíme vám, jaká místa tam navštívit a kde píchnout obytňák.


TEXT: SUE KRTEK |FOTO: DEPOSITPHOTOS | DATUM: 21.4.2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

DÍKY nadmořské výšce 65 m a mnohotvárnosti krajiny je u Gardy zcela středomořské klima, takže okolo jezera rostou palmy, olivovníky, citrusovníky, cypřiše a jsou zde rozlehlé vinice.

Rušná Riva je jako diva!

Dvě pobřežní silnice kolem jezera nás zavedou do více jak dvaceti obcí, z nichž mnoho si zachovalo starobylou architekturu a mají neopakovatelnou atmosféru. Po cestě je těžké se dostatečně nasytit výhledů na jezero zalité sluncem. Na severním břehu leží nejrušnější město Riva del Garda, které má středověký ráz s původními ulicemi a náměstími, z nichž některé mají domy s arkádami. Poblíž ní najdeme i vodopády Cascata del Verona.

Rozhodla jsem se v tomto městečku najít místo pro svého čtyřkolého mazlíčka a po dlouhé cestě dopřát odpočinek i sobě. Našla jsem pěkný stellplatz na parkovišti 150 m od jezera, kde byla možnost elektrického připojení včetně sociálního zařízení za 12 euro na noc za vůz. Jinak je zde zhruba dalších pět kempů, kde nemají s velkým obytňákem žádný problém. Za parkování ve všech kempech okolo celého jezera zaplatíme zhruba okolo 25 eur za noc.

Surfařská Torbole

Nakonec jsem zakotvila na dva dny a vyrazila na průzkum okolí na kole, které jsem si v jednom kempu zapůjčila na celý den za 30 euro. Je tady spoustu krásných cyklostezek, která propojují všechna zajímavá místa. Zhruba 8 km na východ od Rivy se nachází městečko Torbole. Je ideální pro sportovce, hlavně pro windsurfaře, kteří tu mají na zdejší pláži díky větru Ora ty nejlepší podmínky.

Oblázkové pláže a pohoda

Já ale byla na kole na celodenním výletě, a tak jsem pokračovala po východním pobřeží dál do Malcesine. Cesta trvá přibližně hodinu na kole a 25 minut autem.


Další článek

Falkertsee. Rakousko

Falkertsee. Rakousko

Být na chvíli jako Heidi. Nikoli zpěvačkou, ale děvčátkem z hor a kochat se panenskou přírodou biosférického parku Nockberge.


Malcesine nás přivítá úchvatným přístavem, oblázkovou pláží a krásnými dlážděnými uličkami s barevnými domky, ve kterých se ukrývají malebné kavárny a samozřejmě pizzerie. Na skalním ostrohu nad jezerem stojí hrad Scaligero, jehož součástí jsou skleníky plné citrusů. Z města vede i lanová dráha na 2218 m vysokou horu Monte Baldo. Výhled z ní je naprosto famózní a dává pocit křídel a svobody. V této destinaci jsem si užila opravdu skvělý den.

Tady bydlí Limoncello

Následující den jsem vyrazila z Rivy po západní straně až na jih. Pokud byste chtěli na jižní část jezera dojet bez jakýchkoliv zastávek, budete tam zhruba za hodinu a půl. Já se však stavila v Limone, které voní po citronech a olivách, které zde pěstují. Ochutnat zde také můžete známý domácí likér Limoncello. Toto rybářské městečko je pro mě asi nejkrásnější částí jezera. Rozhodně doporučuji zastávku aspoň na půl dne.

Za energií místních do Gargnama

Po labužnickém odpoledni jsem se vydala dál, směr Gargnano, do kterého z Limone dojedeme za 25 minut. Je tu malebný přístav, promenáda na břehu jezera zvaná Lungolago a opět moje oblíbené pizzerie a cukrárny s výtečnou zmrzlinou včetně přátelské energie místních obyvatel. U pláže se dá zůstat v útulném malém kempu Camping Giglio s elektrickým připojením a sociálním zařízením. Za camper na noc se platí okolo 30 euro.

Podél pobřeží městečka Gargnano se rozprostírají citrusové a olivové háje.

A co je na jihu?

Vyrazila jsem dál, směrem na Moniga del Garda, kde je dobrý kemp Camping San Michele Srl (30 eur/noc), také s elektrickým připojením a sociálním zázemím. Z Gargnama je to 40 minut. Já ale pokračovala ještě dál a po dalších 45 minutách jsem dojela až na nejjižnější stranu jezera, do Sirmione.

Pobřeží tu lemují palmy, oleandry, kamélie a překrásné keře hortenzií všech barev. Sirmione leží na poloostrově a má rozsáhlé historické centrum s hradem Castello di Sirmione ze 13. století. Na samotné špici poloostrova se nacházejí ruiny slavné římské vily z 1. století Grotte di Catullo (Catullovy jeskyně), která bývala sídlem římského básníka Catulla a rozkládá se na ploše téměř dvou hektarů.

Spát se dá v krásném a velikém Camping Park Area Sosta Camper. Elektřina není sice dostupná na všech místech, ale dá se to zvládnout. Za noc zde zaplatíte 20 euro za vůz.

Najdete zde i centrální parkoviště na adrese Piazzale Monte Baldo 4 pro obytná auta, pár metrů od nádherného středověkého centra. Noc zde stojí 21 euro.

Následující den jsem se rozhodla navštívit město Garda, v romantické zátoce, které je vzdáleno od Sirmione 39 kilometrů ve směru opět na sever, ale po druhém břehu. Staré centrum města má středověké kouzlo, zvláště ve večerních hodinách a při západu slunce zvou k romantické večeři nádherné promenády.

Na závěr do vinařství!

Pět minut od Gardy se nachází Bardolino, s nádhernými výhledy na jezero a na rozsáhlé vinice okolo městečka. Já navštívila se zvědavosti Vinařství Valetti a s chutí se vrhla do ochutnávky vín, která mě nakonec donutila zůstat poslední noc v této destinaci v opojení bardolinských hroznů a zakončit tak můj trip zde.

Pěstuje se zde známé červené víno Bardolino, které je velmi lahodné a rozhodně stojí za to ho ochutnat a dát všanc to, že zde budete muset přespat. Další místní vína Soave či Valpolicella jsou také opravdu chutná a všechna se výborně hodí k místním specialitám jako jsou štika, různá grilovaná masa i moje oblíbená pizza.

Vše, co potřebujeme ke svému pohodlí, poskytne Camping Serenella, kde nás rádi přivítají i s naším vymazleným obytňákem. Za noc zde zaplatíme od 25 eur do 30 eur.