Asturias. Budete se cítit jako v Pánovi prstenů

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Avatar Land, Země Nezemě, Kraj, Asturias. Všechny tyto země jsou pohádkově krásné. Asturias je ale výjimečná, dá se navštívit. Kde? Na severu Španělska. První Španělské království, jehož hlavní město je Oviedo, odkud král Alfonso II. vyrazil na  první pouť do Santiaga de Compostela. Země keltů.


TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO: DEPOSITPHOTOS | DATUM: 7.9.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Z Čech je to sice 2000 km ale již samotná cesta je plná atrakcí. Když po 600 km Německem a 1000 km Francií zamíříte v Irúnu na západ podél severního pobřeží Španělska, čeká vás po pravé ruce 400 km úchvatných pláží, výjimečného jídla a vína, mekka gurmánů San Sebastian a Guggenheimovo muzeum. Po levé pro změnu  Pyreneje, Altamíra, Picos de Europa a odbočka na Maroko. Podívané je tolik, že si jednu stranu musíte prohlédnout při cestě tam a druhou nazpátek.

To, co ale uvidíte v Asturias, překoná vše. V tomto Paraiso Natural si nejdříve všimnete nádherné modře mořské vody, lemováné žlutí písčitých pláží zakousnutých do vysokých útesů. Nad fantastickým pobřežím pak pozvolna stoupá pruh nejzelenější zelené a ta je zakončena všemi odstíny hor, které si lze jen představit, stoupajících až k nebi. To vše je protkáno mnoha přírodními jeskyněmi vodopády, jezery, horolezeckými a hikerskými trasami, keltskými a románskými památkami a zapadlými vesničkami kde se čas zastavil.

Můžete začít na riviéře v oblasti Llanes, najít pláž Gulpiyuri uprostřed louky a projít jeskyní k moři v Playa de Cobijero, pozorovat gejzíry zvané bufony a pokračovat podél pobřeží dál na západ přes Oviedo, Gijón, Cudillero, Luarcu až na hranice s Galicií. Najdete i malé tajné pláže jen pro sebe, ale určitě nevynechejte pláže Silencio, Poo, Otur a Barayo. Když vás omrzí moře, jeďte do hor. Za 30 minut jste v 1000 metrech a můžete i výš. Piccos de Europa mají přes 2,5 km. 

Velehory, nezkažené masovým turismem jsou jak z Pána Prstenů.

Silnice jsou perfektní, přístup k plážím také a na mnoha místech můžete spát v kempru přímo na pláži. V Asturias to nevadí. Některé pláže mají i grily na ryby, které levně koupíte v supermarketu nebo sami ulovíte. Lístek stojí do 20 euro na rok. Můžete také okusit pohodlí a pohostinnost místních restaurací ve stylu Parilla a Sidrería a také kempů na útesech. Počasí je příjemné. Teploty vzduchu i vody v létě připomínají naše.

Jídlo je perfektní. Můžete se od rána do večera cpát čerstvými rybami, mořskými plody, ovocem a zeleninou a zapíjet to každý den jiným vínem nebo místním ciderem Sídra Asturiana. To vše za přijatelné ceny. 

Skvělé červené víno pořídíte i za euro a půl. 

Budete-li mít odvahu, můžete v zapadlých horských vesničkách navštívit místní smíšené zboží, které slouží i jako hospoda. Majitel vyndá z mrazáku San Miguel, nalije vám lampu whisky, kterou si splete s rumem, dáte si kus modrého sýra, který voní celou hospodou a zaplatíte 7 euro.

Asturias je přehlídkou čistých přírodních krás, které bychom normálně hledali po celé Evropě. V Asturias jsou všechny na území velikosti Východočeského kraje.