Recenze batohu Thule Chasm 26L


THULE je cesta. Slovo Thule je plné dobrodružství. Ve starověkém Řecku jej používali k označení nejsevernějšího známého území, místa za hranicemi známého světa, šest dní plavby severně od Británie.


TEXT: MARTIN SLEZÁČEK | FOTO: MILO ADAMS  | DATUM: 8.05.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Vyzkoušel jsem na vlastní záda, jak se nosí batohy THULE. A byl jsem velmi mile překvapen. Popíši vám jak mi batohy seděly, jaké mají vlastnosti a přidám pár tipů na další batohy.

VROOMAGAZINE HODNOCENÍ  ★ ★ ★ ★ ☆ 

3 240 Kč

Velikost 26 l / hmotnost 1,02 kg

Pracovní nasazení v Hradci Králové a Chrudimi / 12. 4. – 16. 4. 2023 /

Počasí a teplota – polojasno + déšť / minimum 0 °C, maximum 14 °C

5 dní chůze ve městě / 5 km denně

Již při prvním nasazení batohu Thule na záda cítíte, že je zpracován velmi odolně. Polstrování ramenních popruhů je dostatečně pohodlné i pro celodenní nošení ve městě (MacBook Pro 13, iPad Pro, papírové dokumenty, svačina, termoska s vodou, lezečky + pytlík na magnezium, sportovní oblečení).

Popruhy

Ramenní popruhy jsou dostatečně pevné a spodní část je vyrobena ze síťovaného materiálu, který umožňuje odvod potu. Nastavení ramenních popruhů je pohodlně možné i jednou rukou. Hrudní popruh je výškově stavitelný, k zapnutí/rozepnutí jsou potřeba obě ruce. Bederním popruhem batoh nedisponuje, což ale nijak komfort nošení nezhoršuje.


MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Na turistiku nebo horolezectví

★ možnost detailního nastavení zádového systému

★ zádový panel se síťovinou

★ boční vstup do hlavního oddílu
★ čelní kapsa pro uložení věcí, které potřebujete mít na dosah
★ robustní bederní pás s úložnými kapsami

Co mají správné popruhy mít

Odpovídá tomu Thule?

✅ dostatečná tuhost pro pohodlné denní nošení ve městě 

✅ materiál umožňující odvod potu při zátěži 

✅ možnost dotažení/povolení jednou rukou bez nutnosti sundání batohu ze zad + fixace volného konce popruhu 

Snadnost přístupu 

Masivní táhla jezdců zipů umožňují velmi rychlé a efektivní otevření batohu. Líbí se mi, že batoh disponuje hlavní kapsou s krytým prostorem na notebook (15.6" notebook), do které je ještě boční pohotovostní přístup. Také jsem ocenil vnější síťované kapsy pro uložení drobností (sluchátka, psací potřeby, nabíječka). Všechno co hledáte, je okamžitě vidět a hledáním věcí tak netrávíte zbytečně moc času.

Design 

Velmi mě zaujal minimalistický design batohu. Čisté linie batohu dávají punc exkluzivity, pogumovaný materiál ukazuje odolnost řešení (odolnost vůči sněhu i dešti, pokud se však pohybujete delší čas v extrémním počasí, výrobce doporučuje pláštěnku.

Batoh je vyroben z nylonu 840D a laminovaného materiálu TPE bez použití ftalátů.


Výhody a nevýhody

+

+ minimalistický design – absence bederního pásu (pro jízdu na kole)
+ odolný materiál – polstrovaná kapsa na NB bez možnosti + množství uzavíratelných kapes 
+ prostor na lahev na pití
+ integrovaná poutka a speciální poutko na cyklistickou blikačku

-

absence bederního pásu (pro jízdu na kole)
polstrovaná kapsa na NB bez možnosti horní fixace

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pro ženy na delší cestování

★ SafeZone přihrádka pro telefon nebo sluneční brýle
★ skrytá přihrádka na dokumenty
★ odnímatelný batoh o objemu 20 l pro kratší výlety, s místem pro uložení laptopu 
★ možnost otevření jako kufr (+ vnitřní stahovací pásky)
★ boční kapsa pro uložení drobností

Vzal bych si tento batoh na záda znovu? 

Batoh Thule Chasm 26L je pro mě pracant. Oceňuji, že má jednoduchý design a není vybaven množstvím „fičurek“. Batoh ráno naložíte vším, co během aktivního dne ve městě (nebo i mimo něj) potřebujete. Večer potom nemáte pocit, že celý den vláčíte na zádech almaru. Pevný zádový systém perfektně rozloží váhu obsahu. 

Hledal jsem batoh, který pojme vybavení na celý den pro práci i volný čas. Hledal jsem batoh s decentním vzhledem a odolností vůči nepřízni počasí během celého roku. Thule Chasm splňuje všechny moje požadavky na multifunkční batoh, který se neztratí ve městě ani mimo něj.

Společnost Thule byla již druhý rok po sobě jmenována jedním z hlavních „Evropských lídrů v oblasti klimatu“. Hodnocení vystavuje prestižní britský deník Financial Times, který posuzuje 300 evropských společností a jejich práci na snížení emisí skleníkových plynů.

THULE JE CESTA A DOBRODRUŽSTVÍ

Značka, založená v roce 1942 milovníkem outdooru Erikem Thulinem ve švédském Hillerstorp si nemohla zvolit lepší jméno. Thule Group Erikův původní záměr – usnadnit lidem objevování a pobyt v přírodě – úspěšně rozvíjí. Je předním výrobcem nejen legendárních střešních boxů, nosičů a stanů, ale i mnoha dalších věcí, bez kterých si dnes život neumíme už ani představit, jako jsou kočárky, cyklosedačky, příslušenství pro obytné vozy, pouzdra a tašky na notebooky nebo sportovní a cestovní zavazadla. A samozřejmě také batohy.