Poprvé na dovolenou obytným vozem? Co zkontrolovat před cestou?


Koupili jste si nebo půjčili obytný vůz a za pár dní či týdnů vyrážíte na cesty. Pokud máte plnou hlavu toho, na co určitě nezapomenout, můžete se uvolnit. Náš checklist vás základní přípravou provede. 


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | FOTO: VROOMAGAZINE:WARSAW CARAVAN SHOW | DATUM: 20.3.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Aktuální informace 

Díky internetu si snadno vyhledáte aktuální informace k zemi, do které jedete. Měli byste znát dopravní předpisy, cestovní omezení a pravidla pro kempování a nocování (na divoko) v obytném autě nebo obytné dodávce. Neznalost zákona neomlouvá. 

Generální kontrola a úklid


1

Pneumatiky 

S dostatečným předstihem zkontrolujte, zda na pneumatikách nejsou viditelné prasklinky či vyboulení a změřte tlak. Správný tlak je důležitý pro stabilitu vozidla, bezpečnou jízdu i životnost pneumatik a najdete jej v technické příručce vozidla nebo přímo na voze (např. na víčku nádrže) 

Vannado Campervan

Tlak v pneumatikách se většinou určuje v barech nebo kilopascalech.  

100 kPa = 1 bar. Někdy se používá také anglická jednotka psi. Doporučený tlak 500 kPa tedy znamená, že tlak ve vašich pneumatikách by měl být na úrovni 5 bar nebo 72,5 psi. Optimální nahuštění pneumatik by mělo odpovídat zatížení, terénu a rychlosti. 


2

Plynový zásobník 

Ujistěte se, že je dotažený plynový ventil. Únik plynu je nebezpečný a mohlo by dojít k výbuchu nebo požáru. Vyzkoušejte funkčnost a těsnost připojení všech plynových spotřebičů. Množství plynu v plynové lahvi lze změřit chytrou pomůckou – měřičem hladiny plynu. 

Hymer B690



3

Rozvod vody 

Po delším čase stání, obzvláště po zimě, byste měli věnovat čas kontrole těsnosti a propláchnutí vodovodního systému. Připojte se k přívodu vody a nechte kohoutky i sprchu pár minut puštěné, abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení během výletu. 


4

Úklid a kontrola těsnosti oken 

Jde-li o první jízdu v sezóně, může vaše obytné auto potřebovat generální úklid interiéru i exteriéru. Během mytí zevnějšku Wapkou se zároveň ujistíte, že vše těsní tak, jak má a dovnitř se nedostane ani kapka. 

Při mytí kolem oken a dveří ale nestůjte příliš blízko, ať na těsnění nepůsobí příliš velký tlak. Někteří karavanisté využívají myčky pro nákladní vozy, ovšem pozor na antény a střešní okna. 

Domestic Outdoor


5

Zajištění volných předmětů 

Zajistěte dveře skříněk i lednice, posuvné dveře a všechny předměty, které by se mohly při jízdě volně pohybovat. Téměř vždy se na něco zapomene. 

LMC Camper


6

Zajištění zvířat 

Ve většině evropských zemí musí být psi, kočky i další zvířata během jízdy zajištěna. Pokud tak neučiníte, hrozí Vám vysoká pokuta. Hlavním důvodem by ale mělo být bezpečí vašeho kamaráda. Existuje celá řada transportních boxů, popruhů a sítí.



7

Výška vozu 

Výšku vozidla si zapište a přilepte na viditelné místo na palubní desce. Je to užitečné ve chvíli, kdy budete projíždět místy s určeným výškovým limitem.

MB Unimog U3000

8

Kontrola dokumentů 

Připravte si všechny potřebné cestovní doklady a dokumenty k vozidlu, případně dálniční známku a překontrolujte platnost STK a pojištění.

Věci, které vám na cestách usnadní život

Potřebujete něco rychle opravit? Na spoustu drobných oprav, jako jsou třeba uvolněné dveře od lednice, se bude hodit montážní lepící páska

Po ruce byste měli mít i základní sadu nářadí s různými druhy šroubováků nebo jedním s různými bity, ideálně potom akumulátorový. Přibalte různé druhy šroubů, klíče, zvedák, měřič tlaku, vzduchový kompresor a klíny k vyrovnání vozidla při stání. 



Nezapomeňte kvalitní lékárničku, která by kromě povinné výbavy autolékárničky měla obsahovat léky na nejběžnější neduhy. Přibalte léky na zažívací potíže nebo černé uhlí, něco proti bolesti, horečce a proti kašli. Hodí se i desinfekční gel, který urychluje hojení nebo náplast ve spreji. 

Pro gurmány je na cesty nedocenitelným pomocníkem český vynález jménem Remoska. Jde o přenosnou elektrickou troubu velikosti hrnce, která má ohřev shora. Příprava jídla je rychlá a snadná a při současných cenách plynu se rozhodně vyplatí. V remosce upečete téměř vše, co v běžné troubě, od pečeného kuřete s křupavou kůrčičkou až po slavnostní bábovku. 

Jste připraveni. Teď už zbývá jen dobrá nálada a touha poznávat. Přejeme vám šťastnou cestu, pocit svobody a mnoho krásných zážitků.