PEKelně SE SOustřeď


Nejznámější rodinná paměťová hra má nekonečný počet zobrazení, tvarů i materiálů. Princip zůstává stejný – najdi dvě shodná nebo příbuzná zobrazení. Hraje se po celém světě a je stará přes tisíc let. Proč se jí u nás říká PEXESO?


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 1.3.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

V ČESKU se pexeso objevilo na konci šedesátých let po uvedení televizní soutěžní hry Jaroslava Dietla Pekelně se soustřeď. V roce 1965 vydalo nakladatelství Pressfoto podobnou karetní hru, a aby nemuselo platit licenční poplatek České televizi a scénáristovi, vznikl nový název z akronymu Pexeso.

Zdeněk Princ

První vydané pexeso zvěčňovalo 32 párů fotografií ze slavného filmu Poklad na Stříbrném jezeře podle knihy Karla Maye. Autorem návrhu, tzv. otec Pexesa byl Zdeněk Princ (†85 25.9. 2019), který se od komunistů, ostatně jak jinak, dočkal místo slávy pouze persekucí.

Za jeden rok se v Česku vytiskne přes 500 nových pexes.

PEXESO KRTEK

ze dřeva

ALZA.CZ

379 Kč

Podstata hry vychází z japonské předchůdkyně Kai-awase z 12. století, kdy se hrálo až s 360 páry přírodních i zdobených mušlí velikosti dívčí dlaně, ideálně vylovených ze zátoky Ise v centrálním Japonsku. Cílem hry bylo najít druhý kus mušle, který by pasoval a později stejný obrázek. Mušle z období Edo (1615 – 1868) uvnitř zdobily propracované malby, často zobrazující scény z Příběhu prince Gendžiho. (japonsky 源氏物語, Gendži monogatari – 1000 až 1020 n.l. napsala Murasaki Šikibu).

Zdobené, často zlatem malované škeble měly vysokou hodnotu a stávaly se i součástí věna. Jednotlivé páry mušlí se dnes prodávají spíše už jen jako součást domácích soukromých sbírek než jako herní artikl.

V současném Japonsku si pexeso s 52 obrázky seženete pod názvem Shinkei-suijaku, volně přeloženo jako „nervové oslabení“.

U nás se pexeso nejčastěji tiskne na papír a je nutné jej před samotnou hrou rozstříhat. V zahraničí bývá naopak připravené ke hře, vyrobené z kartonu nebo pevného materiálu a ve skladovací krabičce či dóze.



V jiných státech se často podobná hra hraje s žolíkovými kartami. V anglosaském světě jí říkají Concentration, Match Match nebo prostě Pairs, jinde, například v Itálii a Německu zase Memo

Přes 2000 pexes pro dlouhé večery najdete ZDE.

Další zajímavosti o pexesu, tipy a triky se dozvíte v Klubu sběratelů pexes.