O víkendu na pláž? Proč ne?


Je sice už zase říjen, ale stýská-li se nám po moři, zajeďme si na pláž o víkendu místo na chatu. Z Českých Budějovic je to na pláž v Itálii pouhých 6,5 hodiny jízdy. Za skoro stejnou dobu nás České Dráhy z Budějovic dostanou do Liberce. V pátek v noci tam a v neděli večer zpátky. Máme dva celé dny u moře.


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 8.10.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

ČLOVĚK má někdy pocit, že žije od moře velmi daleko, ale přitom si v Čechách neuvědomujeme, že jsme na tom mnohem lépe než třeba lidé ve středu USA, kteří to mají k moři téměř 2000 km. Samozřejmě, pro někoho je 580 km naráz také dlouhá cesta, ale je mnoho těch, kteří naopak řídí rádi a v noci. Náš výběr pláží zahrnuje jedny z nejbližších pláží od ČR, ale také polský ostrov Hel, který je dál, ale dá se to stále zvládnout.

GRADO (ITA)

Zlatý ostrov na benátské riviéře

České Budějovice ► Grado 580 km

580 km – 6,5 hodin řízen

Brno ► Grado 630 km

630 km – 7 hodin řízení

Praha ► Grado729 km

729 km – 8 hodin řízení

Ostrava ► Grado795 km

795 km – 8,5 hodin řízení

◉ průměrná teplota vody v říjnu:

19,3 ºC (min. 16 ºC, max. 22,7 ºC)

◉ písek:

ano, písečné pozvolné dno

◉ zázemí:

placené pláže s WC/sprchy, občerstvení, atrakce pro děti, v okolí kempy, bistra s čerstvými rybami, muzea, přírodní park, historické město Aquileia

◉ ceny:

nad úrovní ČR

◉ čistota:

O.K.

Moře, jídlo, víno, slunce – přístav z dob římského impéria – Grado má vše na jednom místě. Ostrov spojený mostem s pevninou nabízí kromě moře i lázně s unikátní složením vody. Grado je velmi klidné a oblíbené především Italy. Milovníci typicky italské kuchyně ocení rybí speciality, vinaři zase bílé víno s odrůdami Pinot Bianco, Pinot Grigio, Vitovska či Ribolla.

S dalekohledem v ruce je možné pozorovat ptáky v přírodní rezervaci laguny řek Grado, Marano a Isonzo nebo lodě směřující do pulsujícího Terstu. Pronajmutí člunu a plavba mezi ostrůvky může být adrenalinový i romantický zážitek se šnorchlováním k lodním vrakům.

MĚSÍČNÍ ZÁLIV (SLO)

Nejkrásnější pláž Slovinska

České Budějovice ► Mesečev zaliv

624 km – 6 h 40 min řízení

Brno ► Mesečev zaliv

632 km – 6 h 50 min řízení

Praha ► Mesečev zaliv

766 km – 8,5 hodin řízení

Ostrava ► Mesečev zaliv

798 km – 8 hodin řízení

◉ průměrná teplota vody v říjnu:

19,3 ºC (min. 16,2 ºC, max. 22,6 ºC)

◉ písek:

ne, menší kameny, oblázky

◉ zázemí:

přímo na pláži není žádné zázemí nutno vše vzít i odnést s sebou, okolí – restaurace, penziony

◉ ceny:

nad úrovní ČR

◉ čistota

O.K.

Pláž s nejvyššími útesy na Jadranu – 80 m. Přírodní rezervace Strunjan u stejnojmenného města při ústí potoka je jedinou mořskou lagunou ve Slovinsku. Najdete zde 3,5km naučnou stezku přecházející do nepříliš přístupné pláže s hojným výskytem škeblí. V rezervaci je řada ohrožených druhů – mořský koník, korály, medúzy, krabi a solné pánve. Pro dosažení pláže Měsíční záliv a okolí je třeba sejít strmé schody. Výhledy shora se však také neomrzí.


Další článek


OSTROV USEDOM / UZNOJEM (D/PL)

jeden ostrov, dvě země

České Budějovice ► Usedom /Uznojem

720 km – 7 h 45 min řízení

Brno ► Usedom /Uznojem

776 km – 8 hodin řízení

Praha ► Usedom /Uznojem

572 km – 6 hodin řízení

Ostrava ► Usedom /Uznojem

759 km – 7 h 45 min řízení

◉ průměrná teplota vody v říjnu:

12,3 ºC (min. 8,5 ºC, max. 16,5 ºC)

◉ písek:

ano (bílý písek)

◉ zázemí:

wellness hotely, lázně, penziony, plně vybavené kempy, rybářské restaurace, 60 metrové útesy, Otevřené moře s dobrými povětrnostními podmínkami pro jachtaře, surfaře a kitesurfaře, největší motýlí farma v Evropě

◉ ceny:

nad úrovní ČR

 čistota:

O.K.

Ostrovu se přezdívá „Slunečný ostrov“, jelikož má 2000 slunečních hodin . Nachází se částečně v Německu a částečně v Polsku na pobřeží Baltského moře. Na dlouhých otevřených plážích oceníte klasická proutěná křesílka. Vedle toho můžete zažít atmosféru německých zlatých dvacátých let z doby císařství na promenádě Usedome, v kavárnách, penzionech a elegantních hotýlcích v přímořských letoviscích Ahlbeck, Heringsdorf and Bansin.

PLAŽA PRELUK (HR)

pro milovníky windsurfingu a jachtingu

České Budějovice ► Plaža Preluk

614 km – 7 hodin řízení

Brno ► Plaža Preluk  

625 km – 6 h 45 min říze

Praha ► Plaža Preluk

763 km – 8,5 hodin řízení

Ostrava ► Plaža Preluk

790 km – 8,5 hodin řízení

◉ průměrná teplota vody v říjnu:

18,3 ºC (min. 15,4 ºC, max. 21 ºC)

◉ písek:

ne, hrubý písek a kamínky

◉ zázemí:

základní občerstvení, toalety, sprcha

◉ ceny:

nad úrovní ČR

◉ čistota:

O.K.

Nejbližší chorvatská pláž se nachází nedaleko městečka Matulji na cestě do Rijeky v regionu Riviéra Opatija. Je to malá pláž, ale má základní vybavení a prostorné parkoviště, které je zdarma. Vedle pláže je několik kaváren a restaurací. Na procházku můžete vyrazit na 12 km dlouhou promenádu podél Riviéry Opatija, starou 167 let, od města Volosko až po Lovran. Za návštěvu rozhodně stojí i Rijeka. V okolí se samozřejmě nachází více pláží.


Další článek


Pro ty, co rádi řídí

POLSKÝ HEL (PL)

35 km dlouhý písečný poloostrov s romantickými majáky

České Budějovice ► Hel

970 km – 10 h 50 min řízení

Brno ► Hel

854 km – 8 h 50 min řízení

Praha ► Hel

823 km – 9,5 hodin řízení

Ostrava ► Hel

692 km – 7 hodin řízení

◉ průměrná teplota vody v říjnu: 13,1 ºC (min. 9,3 ºC, max. 16,7 ºC)
◉ písek: ano
◉ zázemí: veřejné pláže ze zázemím, kempy, bistra s čerstvými rybami, muzea, přírodní park s dunami, maják
◉ ceny: příznivé, srovnatelné s ČR
◉ čistota: O.K.

Polský Hel ohromí – svým tvarem, mělkou vodou, a větrem. Delších cesta se na helskou kosu ve gdaňském zálivu vyplatí. Cesta navíc vede přes Gdaňsk, který rozhodně stojí za návštěvu. Poloostrov jednoduše projedete stezkou na kole v délce 35 km, když máte základnu v Pucku nebo některém z mnoha kempů.

Na špici je stejnojmenné městečko s psanou historií z 12. století. Fanoušci plachet ocení kvalitní zázemí pro kity a windsurfy. Příznivci živých křídel se ocitnou v polském ráji birdwatchingu díky migračnímu hotspotu pro opeřence. Milovníci tuleňů si přijdou na své ve Fokariu. Nabídka čerstvých ulovených v podobě polévky nebo herinků v housce je typickou nabídkou jídelníčku, stejně jako široký sortiment piv, včetně českých.