Návod na pochopení Švédů. 10 věcí, o kterých se nemluví

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Chcete-li při toulkách Švédskem zapadnout mezi místní, seznamte se s následujícími body. Možná je znáte z knížek o skandinávském životním stylu a třeba máte pochybnost, jestli to není trochu přitažené za vlasy. Není. Je to pravda pravdoucí.


TEXT: LUCIA HEVEROVÁ | 10. ŘÍJNA 2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

1. Fika

Švédsko je mezi top 10 zeměmi ve spotřebě kávy. Nečekejte ale žádné espresso. Švédská káva je filtrovaná a obvykle se podává ve velkém hrnku z IKEA. „Fika“ [fíka] je speciální slovo pro přestávku na kávu, které Švédové používají jako podstatné jméno i jako sloveso a jehož význam také obsahuje, že k té dlouhé černé kávě musí vždy být něco sladkého, ideálně skořicový šnek. Fika není jenom slovo, to je kultura! Provozuje se i několikrát za den.

2. Lagom

Ano, „lagom“ [lógom] možná znáte z knížky jako přiměřený životní styl. Já jsem se slovo lagom naučila ve Švédsku při pití kávy. Znamená totiž správnou míru. Ani málo, ani moc. Takže něco jako naše "akorát". Když použijete lagom v tomhle kontextu, budete za hvězdu.

3. Přesnost

Švédi jsou přesní. 12:00 je 12:00., takže Švéd dorazí raději o 10 minut dřív, aby byl na místě opravdu včas a nezpůsobil někomu komplikace svou nedochvilností. My Češi jsme proti Švédům v ohledu dochvilnosti úplný jižanský národ – minuta sem, minuta tam.


Článek od stejného autora

450 míst pro kempery.  Švédsko je nomádům zaslíbené

450 míst pro kempery. Švédsko je nomádům zaslíbené

Švédsko je díky svým přírodním krásám a kvalitní síti kempovacích míst pro kemping a karavaning jako stvořené. Švédská národní kempovací asociace eviduje přes 450 míst. Ať už toužíte vidět půlnoční Slunce v Laponsku, navštívit šérová pobřeží, archipelaga nebo některá z nespočetných jezer a nekonečných lesů, zde si přijdete na své.


4. Čekání ve frontě

Švédi ctí pravidla, jsou přesní a váží si pořádku. Proto opravdu ve Švédsku nepřekračujte maximální povolenou rychlost v autě. Pokuta je nepříjemná. Také čekání ve frontě je vážná věc. Švédi jsou organizovaní a jsou na tuto svou dovednost náležitě pyšní. Tiketový číselný pořadník, jaký známe od nás třeba z pošty najdete běžně třeba i v obchodu se sýry. Kamkoliv tedy vstoupíte, rozhlédněte se nejdřív, jestli tam náhodou nemají pořadník.

5. Džem se vším

Švédové opravdu jí džem i k masu. A nemusí být jen brusinkový . Nejlepší je jahodový a velmi oblíbený je meruňkový. Ten jsem vždycky vozila přátelům jako dárek. Sladká chuť prostě posune pokrm na další úroveň. Zkuste to nejen ve svíčkové omáčce. Od svého 1. pobytu ve Švédsku si mažu na chleba se šunkou jahodový džem – a ano – u společné hotelové snídaně tohle pochopí jen Švéd.

6. Sýr

Nejsou to ani Francouzi ani Švýcaři, ale seveřané. Švédsko patří mezi top 10 zemí ve spotřebě sýra. Neexistuje den bez plátku sýra na jednom asi z tisíce druhů knäckebrödu (křupavý chleba). Sýry se ve Švédsku prodávají hlavně ve velkých baleních, takže bez speciálního plátkovacího nože se tam neobejdete. Nejznámější druh sýra je asi herrgårdsost. Já mám nejradši prästost. Švédsky se řekne sýr "ost" [ust]. Zkuste to použít místo slova "sýr" při společném focení.


Další článek

Finský recept na štěstí. Nejšťastnější země světa

Finský recept na štěstí. Nejšťastnější země světa

Finové se podle statistik po páté za sebou stali nejšťastnějším národem světa. Jsou proslulí schopností udržet si harmonickou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Pojďme se jimi nechat trochu inspirovat, snížit v našem životě stres, a naopak zvýšit náš index štěstí.


7. Allemansrätt

Neboli právo na pobyt v přírodě. Volný překlad je "právo pro všechny". Tuhle švédskou speciálnost miluju od první chvilky. Velmi obecně a zjednodušeně říká, že můžete chodit, běhat, jezdit na kole a kempovat kdekoliv, kromě soukromých pozemků. Jedinou povinností je zanechat místo v takovém stavu, v jakém jste ho našli a brát ohled na přírodu. Byla-li u ohniště polínka, pak tam také nějaká zanechte.

8. Systembolaget

Tak se jmenuje obchod, ve kterém prodávají alkohol. Jinde ne. Cokoliv, co obsahuje 3,5% alkoholu a víc si koupíte zde, pokud jste starší 20 let. Raději u sebe mějte nějaký průkaz totožnosti, pokud jste mladého vzhledu. Nabídka je pak opravdu široká. A ceny opravdu vysoké. Tak "Skål!" [skól]. Na zdraví!

9. Orientace podle čísel týdnů

Ano, všichni víme, že týdny mají čísla, ale Švédi jsou asi jediný národ, který je opravdu používá a navíc se v nich také opravdu orientuje. Oni jako by až instinktivně věděli, který týden je kdy, aniž by to někde kontrolovali.  

10. Ve Švédsku se švédsky nenaučíte

Jde samozřejmě o nadsázku. Ve Švédsku totiž opravdu snad každý mluví velmi dobře anglicky. Dokonce i s malými dětmi můžete mít jednoduchou konverzaci. Je například samozřejmé, že ve Švédsku všechny anglofonní filmy a seriály běží v televizi v originále. Švédi jsou také velmi zdvořilý národ, takže se s vámi snaží mluvit anglicky, aby vám ulehčili situaci. Jednou jsem se náhodou setkala s velmi starou paní, která anglicky neuměla, ale o to příjemnější bylo vyzkoušet si švédštinu.

Když začne hřát slunce, všechno se zastaví.

Švédské léto může být tím nejkrásnějším, které zažijete. Je svěží, hravé a plné chuti do života. Jako, když přijde něco, na co jste se dlouho těšili a je to nakonec ještě lepší než vaše představy. Oslavy příchodu léta jsou jedním z největších svátků. Všichni se sejdou u jezera, jedí jahodové koláče, pijí litry kávy (a šnapsu), tančí kolem májky a jsou šťastní.

V červenci, kdy bývá počasí nejkrásnější, si Švédi berou dlouhé dovolené a užívají si je ve svých dřevěných chatičkách v lesích a u jezer. A tohle nás se Švédy nepochybně spojuje – jsou to chataři par excellence!

Skål!