Midsommar. Magická noc, kdy se voda mění ve víno

DESTINACE


Svátek letního slunovratu, Midsommar, je pro Švédy jednou z největších oslav. Slaví se vždy první pátek v období mezi 19.-25. červnem. Skutečně stojí za to, naplánovat si někdy cestu do Švédska právě na toto období. Seznamte se při té příležitosti s někým z místních. Účastnit se těchto jejich oslav přímo s nimi je krásný a nezapomenutelný zážitek.


TEXT: LUCIA HEVEROVÁ | 22. ČERVNA 2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Midsommarafton (pátek) a Midsommardagen (sobota) jsou ve Švédsku státními svátky a začínají jimi také 5 týdenní školní prázdniny a dovolené. Hlavní tradice připadají na páteční odpoledne a noc na sobotu. Všechny obchody jsou zavřené a města se úplně vylidní. Švédi slaví slunovrat venku, ve velkých skupinách a co nejblíže k přírodě a u jezer. Často jde o velká rodinná setkání, zvou se ale i přátelé a obvykle se sejde i více rodin z blízkého okolí, aby mohly slavit společně.

Starou tradicí je vztyčovat na veřejném prostranství během odpoledne květinový sloup (Midsommarstång) připomínající naši májku. Kolem něj se tančí společné kruhové tance, pije se hodně kávy a jí se šlehačkové koláče s jahodami. Kolem probíhá velký piknik. Je běžným zvykem, že ženy mají ozdobené vlasy květinovými věnci, které sami upletly. Griluje se a jedí se nakládané sledě a vařené nové brambory s koprem. S pokročilejší hodinou přibývá více druhů nakládaných ryb a začíná se pít pálenka (schnaps).


Podobný článek

Finský recept na štěstí. Nejšťastnější země světa

Finský recept na štěstí. Nejšťastnější země světa

Finové se podle statistik po páté za sebou stali nejšťastnějším národem světa. Jsou proslulí schopností udržet si harmonickou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Pojďme se jimi nechat trochu inspirovat, snížit v našem životě stres, a naopak zvýšit náš index štěstí.


Jde o nejsvětlejší noc v roce a Švédi o ní říkají, že je proto magická. Je s ní spojeno mnoho pověstí v podobném duchu jako u nás s nocí svatojánskou. Jedna legenda říká, že pokud si mladá žena dá o páteční noc pod polštář 7 různých druhů květin, bude se jí zdát sen o jejím budoucím manželovi. Populární je též pořádat v tento den svatbu, protože podle starých tradic je tento svátek spojován s láskou a plodností. Další legendy říkají, že jde o noc, kdy se otvírají v lese poklady, voda se mění ve víno a kapradí v květiny.

Pokud byste měli někdy příležitost tyto oslavy zažít na vlastní kůži, poznali byste, že Švédi rozhodně nejsou tak studeným národem, jak se o nich říká, a že léto umí do svého života přivítat s patřičnou pompou.

Skål!


DALŠÍ

články


5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

Poslední dva roky bylo cestování složitější, proto mnozí lidé podnikali jen menší výlety v okolí domova. Nyní se vše pomalu vrací do normálního života.

6 nejoriginálnějších gadgets pro outdoor 2022

6 nejoriginálnějších gadgets pro outdoor 2022

Vroomagazine pro vás připravil rychlý přehled tzv, gadgets, neboli věciček či vychytávek, které vám rozhodně zpříjemní jakoukoliv outdoorovou aktivitu.

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Nový Zéland, země ragby, Maorů, vysokých vulkánů a panenské přírody. Je sice daleko, ale kdo tam byl, ten ví, že je to jedna z nejkrásnějších zemí světa.

Další rozměr svobody. Chata na kolech

Další rozměr svobody. Chata na kolech

Česko brázdí další fenomén. Chata na kolech, kterou můžete zaparkovat kde chcete, pokud vaše kára utáhne tři a půl tuny a máte řidičák B+E. Místo stavebního povolení ovšem potřebujete pouze STK.

Elizabeth II. Bude tady chybět

Elizabeth II. Bude tady chybět

Královna Elizabeth II, nejdéle sloužící panovník Spojeného království, zemřela 8. září 2022 v Balmoralu ve věku 96 let, poté, co vládla 70 let.

Covid a vakcinace po Evropě

Covid a vakcinace po Evropě

Do kterých evropských zemí můžeme aktuálně cestovat bez očkování a o jakých dalších restrikcích bychom měli vědět?