Kolem světa za pár hodin. 6 evropských minisvětů

TIP NA VÝLET


Často tvrdíme, že nemáme čas procestovat a vidět všechny země. Přitom stačí jednodenní výlet a s trochou nadsázky to zvládnout jde. Vítejte ve světě miniatur!


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 12.3.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

BOHEMINIUM (CZ)

České skvosty skoro jako na dlani jsou zhmotněny v Mariánských lázní v parku BOHEMINIUM. Uvidíme zde nejznámější památky Čech v 75 modelech od klasiky jako Karlštejn, Lednice nebo Hluboké až po Ještěd, Chrám sv. Barbory či dřevěný kostel Božího těla z vesnice Guty.

MINIMUNDUS (A)

Jen 500 km na jih dělí Pražana od světa na dlani. Klagenfurtský MINIMUNDUS na březích Vrbského jezera (Wörthersee) nadchne všechny. Skoro 160 světových exponátů provází návštěvníky všemi světadíly. Prvních 20 exponátů pochází již z roku 1959.

Stavba Baziliky Sv. Petra zabrala 6 let a stála 730 000 euro. Postupně se park rozrostl na 26 000 m2. Před 5 lety prošel renovací. 

Dospělí ocení dokonalou technickou a architektonickou preciznost modelů lodí, vlaků a staveb, včetně použití originálních materiálů. 

Děti vtáhne do dobrodružství naučná cesta Willyho Fogga kolem světa, která začíná v londýnské telefonní budce. Špatné počasí rychle uteče v celoročně přístupné indoorové části parku. Na dvou patrech je tolik interaktivní zábavy, včetně simulované jízdy v Mini Cooperu a sledování živého přenosu z ISS (mezinárodní vesmírné stanice), že se ani nechce vydat zpět obdivovat krásy Korutan.

MINIEUROPE (B)

Bruselský MINI-EUROPE se rozkládá na ploše 24 000 m2. Interaktivní dvouhodinová procházka nabízí 350 exponátů v poměru 1:25, jako jsou sídla panovníků, vlád a symboly jednotlivých zemí. Tisíce statických i pohyblivých figurek dokreslují tisíciletou historii kontinentu. Jen na býčí zápas jich usadili přes 6,000.

Českou expozici v čele se Staroměstskou radnicí s orlojem návštěvníci obdivují od roku 2006. Krytá část zahrnuje výstavu „Spirit of Europe“ věnovanou Evropské unii, otevřenou v roce 2019. Zábavnou a zároveň edukativní formou je EU přiblížena ve svých kladech. 

MINILAND Z LEGA (DK)

25 milionů hranatých kostek spotřebovali modeláři na stavbu nejnavštěvovanější atrakce v dánském městě Billund – Legolandu Miniland. Kromě slavných staveb z celého světa láká první otevřený Legoland i na projížďku africkou savanou se zvířaty, plavbu v loďce okolo sochy Svobody, pyramid v Gíze, Kolosea, londýnského Oka a opery v Sydney. Vše doplňují scény z Hvězdných válek.

Na jednom místě najdeme také 5 nejvyšších budov světa, včetně 5,5 m vysokého mrakodrapu Burdž Chalífa (nejvyšší mrakodrap světa 829,8 m). Jsou vystavěny v poměru 1:150. Schválně, jestli napočítáte 830 000 kostek.

PARK MINIATUR DOLNÍHO SLEZSKA (PL)

Areál původní továrny na výrobu koberců v polských Kowarech, v Dolnoslezském vojvodství v okrese Krkonoše, ukrývá miniatury 40 hradů, zámku a dalších architektonických památek Dolního Slezska. Najdeme zde i Sněžku.

MINIEUROLAND PL

V polském Kłodzku z plánovaných 100 objektů uvidíme zatím jen třetinu. Stále probíhá výstavba. Park je nejen naučný, ale i relaxační, díky festivalu květin, zahradnickému umu a přes 500 vysazených stromů a keřů. Prozatím limitován nabídkou vydá za kratší jednodenní výlet.