Holka v karavanu. 10 věcí, co musíš mít s sebou

KARAVANISTA>VANLIFE


Nasednout do auta, nic neřešit a vydat se vstříc dobrodružství je lákavá představa. Dokud nepíchneš kolo, nemáš si čím posvítit, telefon máš skoro vybitý a do toho začínáš mít trochu hlad. V lepším případě máš vedle sebe zachránce, v horším jsi na to sama. Připrav si na cestu vše potřebné, ať pak můžeš dělat spontánní rozhodnutí bez hořkého konce.


Konkrétní seznam věcí ti nedám, ten bude vždy záležet podle toho, jestli vyrážíš na cestu jen s dodávkou, do které sis hodila matraci, plně vybaveným obytňákem nebo karavanem. Tyhle věci se ti ale budou hodit všude.

1

Výbava do auta

I když jedu na cestu s parťákem, u kterého předpokládám, že umí vyměnit kolo, rozeznat komponenty pod kapotou, a dokonce je i opravit, není špatné o vozidle taky něco vědět a umět přiložit ruku k dílu. Kromě základní výbavy a hasicího přístroje, které by měly být samozřejmostí, se může hodit drobné nářadí, plastové zdrhovací pásky, kobercová lepicí páska na opravu všeho, sekyrka, klíny na zajištění kol, „zákopová“ lopatka nebo barel na pitnou vodu.

2

Powerbanky

Není většího zoufalství, než když mám vybitý telefon, trčím uprostřed ničeho a automapu jsem už dávno vyhodila, protože za prvé se v ní stejně nevyznám a za druhé mám přece Google Maps. Stejně tak by mě mrzelo, pokud bych dojela na krásné místo a nezbylo mi nic jiného než si ho vyfotit jen očima. Pro tyto nepřízně osudu s sebou vždy vozím nabité powerbanky a fanaticky si je dobíjím pokaždé, když někde uvidím zásuvku. Hodí se i náhradní kabel a nabíječka.

3

Kuchyň (není-li součástí karavanu)

Polní kuchyně nemusí být jen instantní jídlo a konzervy. Já s sebou vozím plynový vařič, ostrý nůž, pánev, hrnec (ideální je campingové nádobí), olivový olej, sůl a tunu koření a bylinek. Díky takovým pár voňavým pytlíčkům rychle vykouzlím skvělá jídla i z obyčejných surovin. Pro stavy nouze (do nichž se počítá i ukrutná chuť na sladké) mám v zásobě krabici sušenek. Samostatnou kapitolou je káva. Já si ji kupuji dobrou mletou a připravuji si ji v Mokka konvičce na vařiči.

4

Kosmetika & hygiena

Pro holky v karavanu to je velké téma. Doma jsme schopné mít tisíc lahviček všeho druhu a zároveň všechny potřebovat, ale co si s sebou vzít na cesty? Mně se osvědčil tuhý přírodní šampon s kondicionérem hlavně z toho důvodu, že je malý, skladný a nehrozí u něj rozlití. To samé platí u sprchových mýdel. Je taky dobré si dopředu rozmyslet, jak budeme řešit menstruaci. Je dobré mít více variant pro případy, kdy není k dispozici tekoucí voda. Mám zlaté pravidlo: „Intimní ubrousky (nebo ty na dětskou prdelku) do každé rodiny i karavanu!“


Článek od stejného autora

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

Mohla jsem se vydat do bližší země, než je Aljaška. A hlavně výrazně levnější. Silné volání divočiny mě však donutilo rozbít prasátko a s velmi omezeným rozpočtem vyrazit na tenhle konec světa. Tady jsou moje tipy, jak na Aljašce ušetřit, když zrovna nenarazíte na zlatou žílu.


5

Funkční oblečení a dobré boty

Oblečení by mělo být nejen hezké, ale především funkční a pohodlné. Osobně nedám dopustit na věci z merino vlny, která nesmrdí a hřeje i mokrá, nebo na skladnou goretexovou bundu, pohodlné legíny a sportovní podprsenku, která nikde neškrtí. Neboj se do outdoorových věcí zainvestovat. Platí, že čím máš kvalitnější věci, tím míň jich potřebuješ. Rozhodně se nevyplatí šetřit na botách. Nesmějí hned promoknout a měly by zvládnou i náročnější terén.

6

Sport

Nemusíš vozit činky, aby sis na cestě trochu zasportovala. Bohatě ti budou stačit běžecké boty, plavky, badmintonové pálky, Frisbee a podložka na jógu. Ta se ti bude hodit, ať už budeš chtít ráno zdravit slunce, odpoledne se opalovat nebo večer protáhnout bolavá záda. Prodávají se i skládací, které nezabírají tolik místa jako rolovací. Já jsem vozila i longboard, do té doby, než jsem se na něm rozsekala. Buď chytřejší a hoď si k němu i chrániče.

7

Zábava

Koukat se na hvězdy je určitě jeden z nejhezčích způsobů, jak trávit večer, ale když tě přestane bavit jejich počítání, oceníš mít po ruce knížku (a čelovku), karty nebo třeba kytaru. Já si občas brnkám na ukulele. A i když umím jen pár písniček, při táboráku jsem místo Polárky za hvězdu já.


Článek od stejného autora

Svoboda i ponorka. Proč jsem si trajdání v dodávce (ne)zamilovala

Svoboda i ponorka. Proč jsem si trajdání v dodávce (ne)zamilovala

Přišel jako na zavolanou. Vlastně přijel. Zrovna jsem se vrátila ze svého půlročního výletu po Střední Americe a představa, že bych teď měla začít randit s klukama z korporátů, mě rozesmívala i děsila. Chtěla jsem zpátky do přírody, pryč z města.


8

Vonná svíčka na odpuzování hmyzu

Tato věc je natolik důležitá, že si zaslouží samostatný bod. Kup si vonnou svíčku nebo tyčinku proti komárům, která opravdu funguje. Tomu, aby ti dovnitř nenalítala havěť, asi úplně nezamezíš, ale když si ven ke dveřím postavíš vonný odpuzovač, šanci na několik desítek rozškrábaných štípanců výrazně snížíš.

9

Lékárnička

„Tvoje lékárnička, tvůj hrad.“ Při jejím balení buď trochu hypochondr a zamysli se, co všechno bys v případě rýmičky, kašílku, bolesti hlavy, ale i v horších nesnázích jako při rozjíždějícím se zánětu močáku, mohla potřebovat. Počítej i s drobnými zraněními. S těmi mi nejvíc pomáhal obyčejný Novikov, zelený tekutý obvaz, který koupíš za pár korun v lékárně. Sice pak vypadáš jako pomalovaný indián, ale rány jsou chráněné lépe než náplastí a navíc vydezinfikované.

10

Pohodlíčko

Hřejivá deka, kempingové křesílko, polštářek na sednutí, závěsná světýlka, lapač snů, koberec před dodávku… to všechno jsou vlastně zbytečnosti, bez kterých se na cestách obejdeš. Na druhou stranu udělají tvoje cestování tak nějak hezčí a pohodlnější. Neboj se trochu se rozmazlit i na cestách a klidně si s sebou vezmi jednu dvě věci, které sice nejsou top praktické, ale udělají radost. Ten. kdo řekl, že ta správná cesta musí být trnitá, neměl pravdu. Správná cesta musí být super!

NĚCO NAVÍC…

Holky v karavanu by měly myslet trochu víc na svou bezpečnost než kluci. Nikdy nevíš, koho potkáš. Je dobré mít u sebe paralyzér, pepřák (jen pozor, nemanipuluj s ním v uzavřeném prostoru) nebo jiného ochranného pomocníka, který ti bude krýt záda. A to nejen při cestách karavanem.