Chytrý interiér. Ford Transit Custom Nugget

KARAVANISTA>RECENZE


Nugget (Cvok) od Fordu je brilantní obytná dodávka s legračním jménem.


DATUM: 1.3.2022  | TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO: FORD MOTOR COMPANY | 4 MINUTY ČTENÍ

★★★★☆ 

"Tak lidi, navrhli jsme nový obytný vůz založený na Transit Custom, ale potřebujeme název, který vystihuje ducha dobrodružství a přiměje potenciální zákazníky, aby se vydali do divočiny ..." To byl pravděpodobně začátek konverzace při hledání jména pro novou obytnou dodávku ve společnosti Ford. Jak se tedy proboha dostali ke jménu Ford Transit Custom Nugget (Cvok)?

Nemáme ponětí, ale jsme za to. Ať je na silnici legrace! 


Konverze Transitu na karavan probíhají už roky v neoficiálním smyslu, takže není žádným překvapením, když se do akce zapojuje samotný Ford. Vybral si také šťastnou dobu, protože svět se nyní zamiloval do kempování a prázdnin doma.

Ford Transit Custom Nugget je do značné míry přímý soupeř Volkswagenu California a na trhu je ve verzi krátkého nebo dlouhého rozvoru. Oba mají pět míst k sezení a čtyři na spaní a zároveň mají plně funkční kuchyně. Jediný skutečný rozdíl mezi nimi je ten, že dlouhá verze má vedle kuchyně i onu malou místnost. Ano, je to toaleta na palubě Transitu.

K dispozici je pouze jedna úroveň výbavy, několik volitelných doplňků a jeden motor se dvěma různými výkony.


Jízdní vlastnosti


Asi nejméně důležitým atributem karavanu je to, jak se řídí.Pro spoustu z nás je ale řízení všeho co má čtyři kola zábava, kterou si rádi při cestách užíváme.

Nejprve některé statistiky. Všechny Custom Nuggets mají dvoulitrový vznětový motor EcoBlue s výkonem 128 k nebo 182 k.


Další článek

Autobus jako obytňák. Má 12 tun, garáž na auto a 600litrovou nádrž

Autobus jako obytňák. Má 12 tun, garáž na auto a 600litrovou nádrž

Autokrosař Jakub Kubíček s tátou a dědou skupují autobusy a přestavují je na obytňáky. Na hodně velké obytňáky. „U našeho nového kousku je skvělé, že má zadní nákladní prostor, kam se vejde menší osobák, se kterým si pak na dovolené jezdíte po výletech, zatímco autobus může zůstat stát někde v kempu,“ říká v rozhovoru pro Vroomagazine.


Jednotku s výkonem 128 koní můžeme kombinovat pouze se šestistupňovou manuální převodovkou, zatímco verze s výkonem 182 koní nabízí možnost šestistupňové manuální i automatické převodovky. Veškerá síla se přenáší pouze na přední kola - na rozdíl od Kalifornie, která má (nepochybně drahou) možnost pohonu všech kol.

Vyzkoušeli jsme silnější Nugget s automatickou převodovkou. Je to působivě hladce jedoucí tahoun s více než dostatečným výkonem k přesunu garsonky na kolech. Spotřeba se pohybuje kolem 9 - 10 l.

Jelikož je založen na modelu Transit, řídí se dobře. Dobře sedí a točí a občas si připadáte jako v osobáku. Z hladké jízdy vás vytrhne až rachot hrnců a pánví vzadu, když se po polní cestě blížíte ke svému kempu.


Interiér


Vpředu má Custom Nugget dvě kapitánská křesla a standardní výbava zahrnuje informační a zábavní systém SYNC3 Audio společnosti Ford. To znamená osmipalcový dotykový displej, i když navigace je volitelným doplňkem za 20 tisíc. 

Stačí použít CarPlay.

Tato dvě přední sedadla jsou otočná a spolu s první řadou zadních sedadel vytvářejí malý prostor k posezení s rozkládacím jídelním stolem. Když se zadní sedadla sklopí, vytvoří první ze dvou manželských postelí. Druhá je přístupná po žebříku v kuchyni a využívá ručně otevíratelnou střešní část.

Malá kuchyňka je v zadní části Nuggetu a umožňuje příjemné oddělení prostoru pro vaření a spaní. K dispozici je lednička o objemu 40 litrů, plynový sporák se dvěma varnými deskami, napájecí zdroj 12V a dokonce i pořádný kuchyňský dřez. 

Pěkné!

Můžete dokonce připojit malou venkovní sprchu, příkon 240 V a sladkovodní kohoutek. A jak již bylo zmíněno dříve, dlouhá verze má také toaletu a druhé umyvadlo hned za kuchyní. Pravda, oddělovací roletka neposkytne příliš soukromí ani těm na toaletě ani těm v kuchyni, nicméně v této třídě obytňáků nenabízí toaletu ani Volkswagen či Mercedes.

Interiér má spoustu osvětlení, i když není tak pěkně provedeno jako v Kalifornii. Použité materiály působí trochu levněji, více jako v dodávce. Na druhou stranu budou snad aspoň odolnější.


Další článek

K Vikingům na Zvíkov. Recenze kempu Zvíkov Village

K Vikingům na Zvíkov. Recenze kempu Zvíkov Village

Je to jeden z pouhých tří pětihvězdičkových kempů v Česku. Mezi velké sruby a skandinávské chatky z kvalitního dřeva z Norska a ze Sibiře se krásně vejde i naše obytné auto. Zvíkov Village kemp je totiž jedním z nejlépe hodnocených kempů u nás.



Cena & údržba


Campervany nejsou v dnešní době levné věci. Cena Nuggetu začíná na 1 508 144 korun u 130 koňové krátké verze a stoupá na 1 734 414 korun u automatické dlouhé verze o 182 koních. K dispozici je pouze jedna úroveň výbavy a jen několik volitelných doplňků, což je sice škoda, ale zase je to jednodušší při výběru.

Bi-xenonová světla lemovaná denními LED pruhy si při volbě zaškrtneme za 20 570 korun, zatímco tažné zařízení s kontrolou proti rozhoupání (tzv. Sway Control) je jen za 9 a půl. Pro zadní část je také k dispozici volitelný nosič kol.


Kde standardnímu vybavení patří kromě šestnáctipalcových kol z lehkých slitin i celé vnitřní vybavení včetně posuvných dveří na obou stranách Nuggetu.


PRO & PROTI


+

◉ Roztomilé jméno

◉ Dobře vymyšlený interiér

◉ Pro 4 osoby

-

◉ V porovnání s VW California vypadá spíš jako dodávka

◉ Není levný

VROOMAGAZINE HODNOCENÍ 

★★★★☆ 

Obytný přívěs Ford Transit Custom je velmi povedená věc. Jen se nesmějte tomu jménu, když už víte, co to znamená anglicky. Fordův pokus o obytný Transit je velmi dobré úsilí. Uvnitř je skutečný prostor, dokonce i ve verzi s krátkým rozvorem, a je dobře připraven na kratší cesty za dobrodružstvím.

Rádi bychom v této cenové kategorii viděli více variant a doplňků k vlastnímu přizpůsobení a také více prémiové materiály pro interiér - zvláště když si uvědomíte, že vedle Californie je přímým soupeřem také Mercedes Marco Polo.

Ford to ale chápe a tak jako kompenzaci poskytuje veškeré kempingové vybavení, jaké byste kdy mohli potřebovat.

Takže, už jen kvůli tomu vybavení, jen cvok by tohohle krasavce nechtěl.