Autobus jako obytňák. Má 12 tun, garáž na auto a 600litrovou nádrž

KARAVANISTA>INTERVIEW


Autokrosař Jakub Kubíček s tátou a dědou skupují autobusy a přestavují je na obytňáky. Na hodně velké obytňáky. „U našeho nového kousku je skvělé, že má zadní nákladní prostor, kam se vejde menší osobák, se kterým si pak na dovolené jezdíte po výletech, zatímco autobus může zůstat stát někde v kempu,“ říká v rozhovoru pro Vroomagazine.


TEXT: PETR HOLEČEK | 17. 2. 2022 | 6 MINUT ČTENÍ

Váš nejnovější autobus byl nedávno k vidění v Letňanech na dvou veletrzích, už máte kupce?

Zrovna se to tak ideálně sešlo, že jsme autobus akorát dodělali a v Letňanech se konaly dva veletrhy – CzechBus a ForCaravan, tak nás napadlo, že bychom se jich mohli s autobusem zúčastnit. Na veletrzích jsme ani tak neočekávali zástup možných kupců, spíše jsme chtěli veřejnosti ukázat, co se dá z běžného autobusu udělat a jak se dá jeho prostor využít. Spousta lidí tam, jak nám oni sami řekli, přišli čistě díky nám. Zajímalo je to, líbilo se jim to a někteří se už s autobusem viděli na cestách po Evropě.

Jak dlouho přestavba trvala a jaké jsou její největší přednosti?

Každá přestavba trvá zhruba šest měsíců, záleží na rozsahu přestavby, přání zákazníků a na možných úskalích, které by případně mohli přestavbu časově prodloužit. Vždy jsme se ale do půlročního limitu vešli a tento autobus nebyl výjimkou.

A největší přednosti?

Abych to nejdřív všechno uvedl na správnou míru, tak nutno říct, že přestavby neděláme sériově. Vše děláme na přání zákazníků, a tudíž je každý autobus v něčem unikátní. U tohohle je určitě velkou výhodou zadní nákladní prostor, kam se vejde menší osobák, se kterým si pak na dovolené jezdíte po výletech, zatímco autobus může zůstat stát někde v kempu.

Také vidím velkou výhodu ve velkém vnitřním prostoru, počtu postelí – celkem pro 8 lidí na sezení i na spaní a z vlastní zkušenosti můžu říct, že si tam těch 8 lidí nikdy nepřekáží a každý má dostatek svého prostoru a komfortu.

Takovým naším podpisem je, že na každém autobusu zvedáme střechu do výšky původní klimatizace, a to zhruba od první třetiny až dozadu. To pak opět umožní více prostoru, který se dá šikovně využít.

Standardně zabudováváme vzduchové vyrovnávání, kdy se dá každé kolo zvlášť zvednout nebo „sfouknout“ dolů o zhruba 15-20 cm, takže vůbec neřešíte najíždění na klíny, za což vám bude spojka určitě vděčná. Ale má toho mnohem víc a každý ocení to „své“.

Tento přestavěný autobus včetně pořizovací ceny stojí tři a tři čtvrtě milionu bez daně, ale cena se samozřejmě odvíjí od jeho veškerého vybavení. Cenové rozpětí může být +/- 1 milion, podle toho, co si zákazník „nadiktuje“.

Vy se zabýváte přestavbami profesionálně. Toto je již několikátý přestavěný autobus... kdo je součástí týmu?

Úplně první autobus jsme si přestavěli už v roce 2004 a od té doby jich od nás vyjelo opravdu hodně, že už ani nedokážu spočítat, kolik jich bylo. Součástí týmu je primárně můj táta s dědou. Tím, že já už od svých 5 let (2003) jezdím autocross a nápad přestavět si autobus vznikl téměř hned poté, tak můj táta s dědou, kteří se mi zároveň starají o závodní buggynu a připravují ji na závody, tak v největší míře se právě oni přičinili i při přestavbách autobusů.

Ale nemůžu také zapomínat na schopné a šikovné kluky z firmy Anexia, kterou ze třetiny vlastní můj děda. Tam se například uskutečňují veškeré truhlářské práce, stříkání autobusu a podobně. Převážnou část už si děláme sami, právě ve složení – já, táta a děda.


Další článek

7 tun lásky! Z vojenské vejtřasky udělali kempr

7 tun lásky! Z vojenské vejtřasky udělali kempr

„Ta jejich holka zelená“ váží skoro 7000 kilo, ale nebude sedět jako tlusté bejby někde v koutě. Lenka a Ali z Telče si splnili sen o vojenském obytňáku, vyhrabali z listí vejtřasku po radistech a namontovali dovnitř kuchyň z paneláku, kamna od kamaráda a nad postel Aliho samopal z vojny. S Pragou V3S už objeli svět. Rybník Svět.


A teď trochu technicky, jakou máte baterii pro vestavbu? Jak řešíte nabíjení za jízdy?

Instalovali jsme systém tzv. inteligentního dobíjení, což znamená, že si to samo hlídá kapacity baterií. Samotná nástavba je na 12 V. Je zde také 3000 W měnič napětí 24/220 V. Pak má autobus ještě svoje baterie, ze kterých se za jízdy dobíjí ty nástavbové.

Kolik litrů se vejde do nádrže na vodu a jak jí ohříváte?

Vysoké a prostorné spodní kufry nám umožňují zabudovat opravdu dost velké nádrže na vodu. Tento autobus má nádrž na čistou vodu o objemu 600 litrů a nádrž na odpadní vodu 350 litrů, což v 8 lidech bohatě vystačí na 5-7 dní denního užívání bez omezování se na spotřebě vody. Ohříváme jí plynovým topením Truma.

Jak máte řešené nezávislé topení?

Nezávislé topení je řešeno originál bufíkem, který je standardně v autobusech zabudován. Primárně je využíváno plynového topení, ale pokud byste náhodou vyprázdnili obě PB bomby, dá se vytápět právě i nezávislým topením.

Na kolik přijde provoz autobusu, tedy jakou má spotřebu, kolik stojí pojistka a mýto?

Spotřeba je dost podobná jako u běžného autobusu. Někdo by možná řekl, že bude spotřeba vyšší, protože musí být určitě o hodně těžší než běžný autobus, ale opak je pravdou. Tím, že se z něj nejprve hodně věcí (hmotnosti) vyndá, tak celková přestavba mu oproti standardu přidá jen zhruba 1 tunu, z čehož jsem byl sám překvapen. Spotřeba se tedy pohybuje okolo 22 litrů.

Pokud byste jezdili s autobusem jako my – 130 km/h po dálnici a plně naloženým na 17-18 tun, pak je spotřeba skoro 30 litrů na 100 kilometrů.

Na takto přestavěný autobus, tedy oficiálně vozidlo zvláštního určení – obytný automobil platíme zákonné pojištění 250,- Kč měsíčně. Silniční daň dělá 730,- Kč měsíčně, ale tu fyzická osoba neplatí.

Mýtné po dálnici platíme 2,4 Kč za kilometr.

Veškeré poplatky se samozřejmě odvíjí od celkové tonáže (v našem případě nad 12 tun), počtu náprav (dvě), emisní třídy (euro 6) a kategorie vozidla (M1 jako osobní automobil).

Vzadu je garáž na malé auto, není moc složité do ní po rampách najíždět?

Složité to rozhodně není. Do každého autobusu se zadním nákladním prostorem zabudováváme naviják, takže se auto bezpečně a komfortně vytáhne navijákem do autobusu. Nájezdy konstruujeme podle váhy auta, které si tam zákazník přeje vozit. Zpravidla děláme slabší verzi nájezdů, které unesou auto o hmotnosti zhruba 1 tuny a pokud chce zákazník vozit těžší auto, tak jen zesílíme materiál a pak není problém tam dostat cokoliv těžšího. Zadní nákladní prostor se pak dá při samotné přestavbě přizpůsobit danému autu nebo čemukoliv jinému.


Další článek

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

V českých kinech nyní běží premiéra unikátního dokumentu z prostředí nejextrémnějších závodů motorek na přírodních okruzích. A je na co se dívat! Hlavní postava, jeden z nejlepších českých motocyklových závodníků Kamil Holán nás vtáhne do světa plného rychlosti a adrenalinu, balancujícího na hraně mezi životem a smrtí.


Kde se s takovým kolosem dá kempovat? Nebo se to spíš hodí pro sportovce, například právě motokrosaře?

Začněme u nás. Upřímně bych řekl, že po České republice je to zatím trochu oříšek najít kemp, který by takový autobus pojmul. Jde většinou vždy o to, aby se dalo projet bránou a pak, aby bylo v kempu vhodné a dostatečně velké místo. My jsme s naším například byli na Lipně a úplně bez problémů. Vedle nás pak hned zaparkovalo Morelo, takže tamní kemp už s takovými maxi campery počítá.

Ruku do ohně už bych klidně dal za kempy po Evropě. Tam už jsou na tohle zcela zvyklí oproti právě nám v ČR. Tím, že jezdíme po celé Evropě po závodech a čas mezi závody zpravidla trávíme po kempech, tak tam je to úplně v pohodě.

Sice jsme pro kempaře trochu atrakcí, ale na to už jsme si také zvykli.

Abych odpověděl i na druhou část otázky, tak ano, musím říct, že tento autobus je spíše určený pro závodní tým, kterému takto přestavěný autobus zcela splní svůj účel právě na závodech. Koneckonců naši zákazníci přichází právě odtamtud. Tím, že se tam všichni známe, všichni o našich přestavbách ví, tak každý rok od nich, jakožto od svých soupeřů, dostávám zprávy, že by od nás chtěli přestavěný autobus a také jsme jich tam už několik udělali.

A co přestavíte nyní?

Vše se odvíjí od zájmu a přání zákazníků, ale myslím, že můžu říct a jsem za to rád, že je o naše služby pořád přirozený zájem. Přemýšleli jsme také nad kratšími autobusy nebo obytnými dodávkami, ale zatím se spíše specializujeme právě na tyto dálkové autobusy z důvodu jejich prostoru, a tudíž jejich plnohodnotného vybavení, co se rozměrů čehokoliv týče.

Závěrem chci říct, že nás může oslovit opravdu kdokoliv s jakýmkoliv přáním. Neděláme pouze přestavby pro závodníky, dělali jsme také nejeden celoobytný autobus, kde nebyl zadní nákladní prostor pro osobák, ale zákazník si tam například přál zabudovat velký pultový mrazák, pračku, sušičku, a ještě tam vozil kola. Vepředu pak byla součástí kuchyně i například myčka na nádobí. Takže udělat se dá opravdu vše, ten prostor toho autobusu je dostatečně velký a dá se využít jakkoliv.