Cestovat nebo vydělávat peníze? Jde to spojit dohromady


Heslo „Nejdřív práce, potom zábava“ už dnes neplatí. Hranice mezi jedním a druhým se smývají.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 15.1.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

SOUČASNÝ životní styl a technologický pokrok mají velký vliv na globální cestovní ruch. Stále víc lidí hledá nezávislost a technologie jim dovoluje pracovat odkudkoliv, kde je dobré internetové připojení. Vznikly dokonce i zcela nové výrazy jako „digitální nomád“, „bleisure travel“ nebo „bizcation“. 

Kdo jsou digitální nomádi?

Digitální nomád je povětšinou člověk na volné noze pracující výhradně v online prostředí, který preferuje životní styl nezávislý na jednom místě a má touhu cestovat. V současné době je na světě 4,8 milionu digitálních nomádů, z nichž asi dvě třetiny jsou muži a třetinu tvoří ženy. Jsou mezi nimi kreativní profese, bloggeři a lidé pracující v IT a marketingu.

Víc než 16 procent digitálních nomádů si vydělá víc než 1 690 000 korun ročně.

Co se cestování týče, je jednou z nejzajímavějších možností stát se cestovatelským bloggerem, který cestuje po světě a o svých cestách vytváří v podstatě online cestovatelský deník se zážitky, radami, itinerářem a především dechberoucími fotkami. Takový blogger potom profituje z placených partnerství, příspěvků fanoušků, sponzorovaných příspěvků nebo reklamy.

Na nový trend reagují i firmy

Nejen ti, co jsou na volné noze, ale už i zaměstnanci zavětřili závan svobody a takzvaní mileniálové čím dál tím častěji trvají na větší volnosti. Společnosti začínají reagovat a snaží se přizpůsobit nabízené benefity.


Služební cesty už nejsou jenom cestou z letiště na obchodní schůzku, noc v hotelu a hurá zpět do kanceláře. Zaměstnanci chtějí cestu spojit s poznáním destinace, kterou za obchodem navštíví. Zároveň s tím vznikají i nové služby, které tento nový trend reflektují. Pro takový koncept vznikla slova „bleisure“ a „bizcation“.

bleisure

kombinace slov business- obchod a leisure – volný čas

bizcation

kombinace slov business- obchod a vacation – dovolená