Cestování v roce 2023 poroste

ZPRÁVY ZE SVĚTA


Covidové restrikce a následný konflikt na Ukrajině pohnuly s ekonomickou situací na celém světě a média už se nebojí mluvit o ekonomické krizi. Zpomalení ekonomiky se nevyhne USA, Evropě ani Číně. Dle společnosti Ned Davis Research čelíme 98procentní pravděpodobnosti globální recese. Co to znamená pro cestovní ruch a pro samotné cestovatele?


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 8.11.2022 

Cestovatelské plány se rušit nebudou

Turisté z celého světa měli v posledních letech díky restrikcím omezené možnosti cestovat, a tak jsou i v době ekonomické nejistoty dychtiví po nových dobrodružstvích. Lidé si spíš vyberou levnější variantu nebo zkrátí dobu pobytu, než aby zůstali doma.

Economist Intelligence Unit (EIU) dokonce předpovídá turismu pro rok 2023 růst, avšak ještě nepočítá s návratem ke stavu odvětví před pandemií. To by se prý mohlo podařit až v roce následujícím.

Čtyři největší světové trendy

1.

Tempo růstu cen letenek přesahuje v některých zemích i samotnou inflaci a může tedy dojít k odlivu zákazníků a preferenci jiných typů dopravy nebo výběru dostupnějších destinací.

2.   

Vysoké ceny pohonných hmot mluví ve prospěch vyšší obsazenosti vozidla s cílem rozdělení nákladů nebo i sdíleného cestování autem.

3.   

All inclusive dovolené a různé balíčky budou v kurzu, protože znamenají možnou úsporu při zachování kvality služeb.

4.

Cestovní agentury budou muset myslet nekonvenčně a cestovatelům k vysokým cenám nabídnout neotřelé zážitky, aby je přiměly peníze utratit.

Česku vládnou karavany a obytné vozy

Uzavření ubytovacích zařízení během Covidu způsobilo enormní nárůst poptávky po karavanech a obytných vozech. V Česku se nyní pohybuje něco přes 22 tisíc obytných automobilů a přes 31 tisíc obytných přívěsů.  Jen za zimu minulého roku vzrostly prodeje o 200 %.

Pokud si tolik Čechů pořídilo cestovní základnu na čtyřech kolech, je nepravděpodobné, že by této svobody nechtěli využít a uchýlili se k jinému typu dovolené. Jak se zdá, karavaning je pro Čechy stále častější volbou.