Transformační cesty za sebepoznáním

ÚVOD


Pravděpodobně každý z nás má nějaký svůj oblíbený způsob k načerpání energie. Transformační nebo také spirituální cestování je ideální kombinací odpočinku a seberealizace, jehož pozitivní vliv budeme cítit ještě dlouho po návratu. V seriálu článků na toto téma vám postupně představíme hlavní směry, konkrétní možnosti, zážitky cestovatelů a jejich tipy.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 6.11.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Spirituální turismus ve světě a u nás

Spirituální turismus byl již v roce 2007 označen za nejvíce rostoucí segment globálního cestovního ruchu. V roce 2018 dosáhl počtu kolem 1,4 miliard turistů. Covid sice celkově zpomalil cestování, ale strach a izolace zvýšili u lidí potřebu zajímat se více o svou duši. Jen na proslulou pouť Camino de Santiago do Santiaga de Compostela vyrazilo v roce 2021 i přes restrikce 179 tisíc lidí. Před pandemií v roce 2019 to bylo rekordních 350 tisíc.

Spirituální turismus v České republice je oproti světovému boomu teprve v plenkách. Přesto je nabídka možností již tak široká, že není lehké se zorientovat. Náš seriál o transformačním cestovaní vám s tím pomůže.

Zajímavost

Hollywoodský film „Jíst, meditovat, milovat“ z roku 2010 natočený dle stejnojmenného bestselleru Elisabeth Gilbertové způsobil značný příliv turistů na Bali a obzvláště ženy inspiroval, aby se samy vydaly objevovat krásy ostrova a věnovaly se zde józe a meditaci. Tehdejší indonéský ministr kultury a cestovního ruchu Jero Wacik dokonce vyzval hotely k proškolení personálu v józe a meditační praxi.

HLAVNÍ SMĚRY SPIRITUÁLNÍHO CESTOVÁNÍ

FOTO: Chelsea Gates on Unsplash

◉ spirituální festivaly 

◉ pobyty ve tmě

◉ spirituální, meditační a relaxační kurzy

◉ jóga, čchi-kung retreaty a další harmonizační pohybové meditace

◉ kurzy pro páry - tantra retreaty atd.

◉ poutě na posvátná místa

◉ setkání, oslavy a kurzy novopohanství

◉ cesty na místa se zvláštní energií

◉ „šamanské“ ceremoniály, cesty za vizí

◉ firewalking


Navazující článek

Transformační cesty za sebepoznáním. Dovolená ve tmě

Transformační cesty za sebepoznáním. Dovolená ve tmě

„Budiž tma!“ proběhne vám hlavou a na týden se za vámi zavřou dveře. Nic nevidíte a kolem vás je božský klid. Prostředí s minimálním množstvím podnětů. Tady dostanete příležitost nahlédnout do svého nitra, utišit myšlenky a zregenerovat tělo i duši.


Historie

Jakkoliv se spirituální cestování tváří jako moderní záležitost, jeho historie sahá hluboko do minulosti. Již ve starověku lidé navštěvovali posvátná místa a svaté poutě se postupně staly společným rysem mnoha náboženství Evropy i Asie.

Svaté poutě v křesťanském světě

Ve středověku se ze svatých poutí stala téměř masová záležitost a začala vznikat i potřebná infrastruktura. Průvodci nabízeli poutníkům své služby, obchodníci zase suvenýry a na možnost ubytování upozorňovaly poutače umístěné za městem.

Zajímavost

V roce 1205 ve francouzském Toulouse musely úřady varovat majitele hostinců, aby přestali fyzicky tahat poutníky z ulice! Nejeden duchovní té doby také kritizoval, že cesty připomínají spíš hon za dobrodružstvím a bujarými večírky než pouť na posvátná místa.

Rozkvět

Povaha spirituálního cestování vydržela po staletí. V západním světě se začaly více objevovat východní spirituální směry s příchodem „květinových“ 60. let. V 70. letech frčely budhistické meditace, 80. a 90. léta přinesla první alternativní duchovní workshopy, kvůli kterým lidé vyráželi i za hranice své země.

5 VÝHOD TRANSFORMAČNÍHO CESTOVÁNÍ

1. Možnost porozumět sám sobě
2. Zmírnění stresu
3. Setkání se stejně smýšlejícími lidmi
4. Možnost aplikovat poznatky v běžném životě
5. Hledání alternativních řešení problémů

Zajímavost

Některé společnosti jako například Apple, Google nebo Nike poskytují možnost transformačních programů jako zaměstnanecký benefit, protože jsou si dobře vědomy jejich blahodárného vlivu.