Bang! Bang! Banger je skrrrt!

LIFESTYLE>KULTURA


Příběh jedné páteční noci a zběsilá jízda plná drog a rapu ve filmu režiséra Adama Sedláka. Adam Mišík v něm prodává kokain, chce ale prorazit jako muzikant a udělat BANGER. 


TEXT: DAVID SUDA | FOTO: BONTONFILM | DATUM: 29.9.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

BYLO jen otázkou času, kdy nějaký český filmař sáhne po atraktivním a explozivním světě současného rapu. Adam Sedlák se toho zhostil nadmíru stylově. Díky své atmosféře a originálnímu stylu i nečekanému humoru se film stal jednou z událostí festivalu v Karlových Varech, kde sklidil nadšené ohlasy kritiků i diváků.

„Celý příběh se odehrává v jeden večer a je to pořádná jízda. Stejně tak na mě působilo i natáčení. Měl jsem pocit, jako by to byl jeden natáčecí den, i když jich bylo 15,“ dodává Adam Mišík, jenž kvůli roli prošel šokující změnou image.

Banger

V Bangeru se Sedlákovi podařilo využít vše, co se naučil v úspěšném seriálu Semestr, kterým debutoval na Streamu, a zároveň se vyhnul pastím artového filmu pro festivalová kina. Od prvního záběru hovoří k divákovi intenzivně a soustředěně, čemuž odpovídají zblízka snímané záběry na oba protagonisty v podání Adama Mišíka a Marsella Bendiga.

OFICIÁLNÍ TRAILER

Banger vás nenechá v klidu, sebere vás ze sedadla nebo gauče a protáhne vás plátnem či obrazovkou přímo do děje. Ten se celý odehrává během jediné noci. Alexe (Adam Mišík) opouští holka a on se jí chce předvést tím, že natočí konečně úspěšnou rapovou skladbu, tzv. banger. Zároveň chce skončit s dealováním kokainu. K natočení bangeru nutně potřebuje spoluúčast nějakého slavného rapového jména, konkrétně Sergeie Barracudy. Ten ale chce od neznámého týpka nejprve balík peněz. Hra s časem začíná.


Další recenze

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

V českých kinech nyní běží premiéra unikátního dokumentu z prostředí nejextrémnějších závodů motorek na přírodních okruzích. A je na co se dívat! Hlavní postava, jeden z nejlepších českých motocyklových závodníků Kamil Holán nás vtáhne do světa plného rychlosti a adrenalinu, balancujícího na hraně mezi životem a smrtí.


BANGER

◉ Premiéra: 22. září 2022
◉ Délka: 105 minut
◉ Žánr: drama, komedie
◉ Režie a scénář: Adam Sedlák
◉ Kamera: Dušan Husár
◉ Hudba: Oliver Torr 
◉ ČR 2022 

Hrají: Adam Mišík, Marsell Bendig, Anna Fialová, Sergei Barracuda, Jan Révai, David Černý, Anna Maria Purić, Džana Valjevac, Stacy Cruz, Vojtěch Vodochodský a další

Doporučená přístupnost: od 15 let 

Pusher

Banger je film o rapu a drogách. Na počátku bylo to druhé. Režisér Sedlák přiznal, že se chtěl pokusit o českou verzi kultovního dánského filmu Dealer (1996). Ten je podobně dějově sevřený, ruční kamerou snímaný a také v něm odtikává čas, během kterého musí dealer sehnat chybějící peníze.

Piss a kokaléro

Zkombinovat kriminální příběh s rapovou hudbou byla Sedlákova šťastná volba. Scénář je nasáklý specifickou mluvou, která na nezasvěcené dospělé působí někdy až jako nesrozumitelná hantýrka. Každý teenager dnes ví, že to je pěkný piss (a ne diss), když je potřeba střelit drip, aby byl cash na kokaléro

Banger sjíždí lajny komedie i tísnivého thrilleru se stejným gustem. Chvíli se smějete, hlavně když má slovo Alexův vypečený, věčně sjetý kámoš Láďa. Marsell Bendig je v roli přesný. Dost tomu pomohlo, že své repliky posunul více do romského slangu, než jak mu kázal scénář.


Další článek

Poslední závod jde do kin, připomene moment, kdy pro lyže položíte život

Poslední závod jde do kin, připomene moment, kdy pro lyže položíte život

Datum premiéry 24.března nebylo zvoleno náhodou. Ten stejný den, v roce 1913 se na hřebenech Krkonoš odehrával dnes již legendární závod v běhu na lyžích na 50 km, který měl však tragickou dohru. Produkční společnost Punk Film uvádí strhující drama z počátku lyžařského sportu, podle skutečných událostí. V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek.


Pak vám zase zatrne. Protože takovou noc, jako prožil Alex, nechcete. Závěr je možná až trochu moc karatelský, ale to tomuhle filmu po takové jízdě nějak prominete. Adam Mišík tu působí podobně věrohodně jako Eminem, když ve snímku 8. míle hraje… sám sebe.

Štýlo

Husarským kouskem Bangeru je, že je celý natočený na iPhony, občas s výpomocí filmového skla. Když jsme se režiséra ptali na důvod takového rozhodnutí, pokrčil rameny a řekl pouze: „Styl.“ Díky použití mobilů máte ke všem postavám až klaustrofobně blízko. Mobily dodaly filmu specifické studené světlo a ještě více dokumentární feeling.

“Rap je hudba ulice, a chtěl jsem, aby náš film působil jako film ulice. Volba natáčet na iPhone proto nebyla snahou ušetřit, ale především kreativní. Bylo jasné, že to tak musíme udělat,“ popisuje režisér Adam Sedlák.

Rozpočet

Banger vypadá skoro jako nezávislý film, ale ve skutečnosti na něj z 80 % přispěl Státní fond kinematografie. Byl natočen za rozpočet kolem pěti milionů korun. Od fondu to bylo odvážné, ale správné rozhodnutí.

Režisér a scenárista Adam Sedlák není úplný debutant. Pozornost si získal zdařilým seriálem Semestr uvedeným na platformě Stream. Důkazem je studentská cena za nejlepší seriál na Finále Plzeň 2017. Jeho celovečerní debut Domestik byl o rok později zařazen do hlavní soutěže karlovarského festivalu.

O filmovou hudbu se postaral zvukový experimentátor Oliver Torr, letošní laureát hudební ceny Vinyla. Skutečného slavného rappera tu zahrál Sergei Barracuda. Kupodivu samotná rapová hudba ve filmu nezní tak často, jak byste čekali.

Na ultimátní rapperský film si ještě počkáme, ale už teď je jasné, že Adam Sedlák bravurně ovládl filmový jazyk, na který slyší současní městští teenageři.


další

ČLÁNKY