Poslední závod jde do kin, připomene moment, kdy pro lyže položíte život

FILMOVÁ RECENZE


Datum premiéry 24. března nebylo zvoleno náhodou. Ten stejný den, v roce 1913 se na hřebenech Krkonoš odehrával dnes již legendární závod v běhu na lyžích na 50 km, který měl však tragickou dohru. Produkční společnost Punk Film uvádí strhující drama z počátku lyžařského sportu, podle skutečných událostí. V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek.


TEXT: DAVID BERÁNEK | DATUM: 4.6.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

★★★★☆ 

PŘED ROKEM filmaři natáčeli na hřebenech Krkonoš v extrémní vichřici a nyní přinášejí očekávaný výsledek do kin. Premiéra filmu Poslední závod režiséra a scenáristy Tomáše Hodana přináší pravdivý příběh slavných českých lyžařů Bohumila Hanče, Václava Vrbaty a Emericha Ratha. Příběh, který každý zná, ale málokdo ví, jak se opravdu stal, je vyprávěn z pohledu právě Emericha Ratha.

Režisér Tomáš Hodan a producent Ondřej Beránek / Foto: Nikolas Tušl

Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci závod vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně.

Foto: Nikolas Tušl

Po druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a význam Emericha Ratha byl ve všeobecně známém příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění jako bezdomovec v roce 1962.

Foto: Marek Novotný

Tento film si mimo jiné klade za cíl zbavit příběh dobových nánosů a po více než sto letech ho ukázat tak jak se skutečně stal.



TRAILER

Filmaři natáčeli v Krkonoších přímo v místech, kde se v roce 1913 tragický lyžařský závod odehrál. Natáčelo se od konce února do konce dubna 2021. Ve světě zuřil Covid a na hřebenech zuřila arktická zima.

„Od začátku jsme s režisérem Tomášem Hodanem, chtěli natáčet na hřebenech na reálných místech v těch nejdrsnějších podmínkách. Podařilo se to a výsledkem je opravdu autentické filmové drama. Těším se, že při něm bude divákům zima.“  představuje film producent Ondřej Beránek.

Foto: Nikolas Tušl


Abyste se neztratili


Jak zimu vnímali herci

Herci si díky drsnému počasí odžili celou atmosféru naplno. To, co prožili nejlépe dokumentují jejich vlastní slova:

„Člověk si musí v první řadě říci, že mu není zima. Ačkoli je v diskomfortu, musí zůstat milý na okolí,“ poznamenává herec Kryštof Hádek, který si ve filmu zahrál Bohumila Hanče.

Foto: Nikolas Tušl

„Když jsme na horách putovali bez čepic a bez rukavic, tak to někdy bylo docela mrazivé a místy opravdu extrémní,“ říká Marek Adamczyk,který ve filmu hraje roli Emericha Ratha.

Jak přežít 12 hodin na hřebenech

Všichni, kdo se natáčení zúčastnili, podali neuvěřitelný výkon a pracovali naplno i 12 hodin v mrazivém vichru na otevřených vrcholcích hřebenů Krkonoš. Jak to lze vydržet? Pomohla jim firma Norská móda, která je vybavila oblečením od norských značek Bergans a Devold.


Podobný článek


Součástí oblečení byl také legendární vlněný norský svetr, který Devold vyrábí v nezměněné podobě již od roku 1860 a ve kterém mohl jet i norský účastník závodu. Tento svetr podle filmařů opravdu hřeje a je takřka nepromokavý.

Bundy Bergans herce zase zahřívaly během pauz mezi scénami. Během scén se totiž někteří z nich pohybovali v mrazu pouze v košili. Tyto nadýchané bundy připomínající spacák používají polární výpravy a hercům prý v nich v našich horách bylo teplo.

„Jako larva bource morušového. Ovšem ve slavnostní červené.“ řekl k polárnímu outfitu Vladimír Javorský, ve filmu Jan Buchar.


CO NA OBLEČENÍ ŘÍKAJÍ SAMI FILMAŘI

Jak dostat na hřebeny techniku

Natáčení v horách, v zimě a ve vysokých polohách samozřejmě klade vysoké nároky na logistiku. To, co producenti, herci a technický štáb s řidiči dokázali, se podobalo přechodu Hannibala přes Alpy. Skútry s vleky nejrůznějších konstrukcí, rolby nové i staré, pásové čtyřkolky a terénní auta dokázaly na hřebeny Krkonoš vyvézt lidi i techniku a zase je bezpečně dostat dolů. 


DRSNÉ PODMÍNKY

Výkon hodný obdivu.

100 % skutečný příběh

Studiem dobových materiálů se podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě, i když samotné setkání Hanče a Vrbaty u Harrachových kamenů zůstane už navždy obestřeno tajemstvím. Příběh také ukazuje život v Krkonoších na začátku dvacátého století a vzrůstající napětí mezi Čechy a Němci. Oproti tomu ale krásně dokazuje, že při sportu a záchraně života jde národnost stranou.

Foto: Nikolas Tušl

Film Poslední závod líčí skutečný příběh, kdy na krkonošských hřebenech za dramatických událostí zahynuli průkopníci českého lyžování Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Třetím hrdinou příběhu je německý sportovec Emerich Rath.

Film Synové hor natočený v roce 1956 podle Rathových slov neodpovídal skutečnosti.


Mohlo by se hodit


Bohumil Hanč

Se narodil 1886 na Benecku a již ve svých dvaceti jedna letech se stal lyžařskou legendou. V roce 1907 získal svůj první titul z mistrovství zemí Koruny české v běhu na lyžích na 50 km a mohl od té doby používat titul Mistr Lyžař. Závod v roce 1913 se mu však stal osudným.

Na trase závodu, mezi Harrachovými kameny a Zlatým návrším byl také nalezen mrtvý Václav Vrbata, Hančův přítel a také průkopník českého lyžování, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát a čepici. Po krátké chvíli ale v obavách vyrazil za ním a v krutém počasí umrzl.

Emerich Rath

Všestranný český sportovec německé národnosti. Hodnotné jsou jeho chodecké a běžecké výkony. 108 km z Ústí nad Labem do Liberce ušel za 12,5 hodiny. Po roce 1900 je mu připisován prvovýstup horolezecké cesty Komín obtížnosti 3 UIAA v horní části skalního masivu Žabák v Divoké Šárce v Praze. V roce 1912 vyhrál boxerské mistrovství Německa v těžké váze.

Během 8. ročníku padesátikilometrového závodu v běhu na lyžích v Krkonoších dne 24. března 1913 po prudké změně počasí odstoupil ze závodu. Později při záchranné akci našel naprosto vysíleného Hanče u Zlatého návrší, posadil jej k tyči a vydal se pro pomoc na Labskou boudu. Hanč však zemřel na selhání srdce.



Obsazení

V hlavní roli Bohumila Hanče se představí Kryštof Hádek, další postavy historického příběhu ztvární Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Judit Bárdos, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Nedbal, Jaroslav Plesl, Jan Hofman, Cyril Dobrý a Jan Hájek.


další

ČLÁNKY