Airstream eStream Concept – revoluční karavan


Sám zaparkuje a pomáhá autu, které ho táhne.


TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO&VIDEO: AIRSTREAM | DATUM: 28.3.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

NECHCE se vám po příjezdu do kempu složitě parkovat těžký karavan? nechte to tedy na dětech. Brzy to pro ně bude rutina. S elektronikou, displejem a dálkovým ovládáním si poradí lépe než my dospělí. Vyberte společně místo, dejte dětem dálkový ovladač a přívěs zaparkují pomocí elektromotorů pod podlahou. Ano, čtete správně, na trh již brzy přijde samojízdný přívěs s motory o výkonu 242 koní.

Co je Airstream eStream?

Zatím jde pouze o koncept revolučního obytného přívěsu. Minulý rok v lednu ho představil legendární výrobce ikonických karavanů s leštěnou hliníkovou karoserií – firma Airstream, která na konceptu spolupracovala se svou mateřskou společností THOR Industries.

Obytný přívěs s motorem

Přestože zvenčí vypadá jako klasický Airstream, jeho vnitřní technologie pravděpodobně určí směr, kterým se budou muset v budoucnu všichni výrobci obytných vozů vydat, aby přežili. Pod podlahou je umístěna 80 kWh baterie napájející dvojici elektromotorů, které společně dají dohromady výkon až 242 koní. Baterie se dobíjí buď ze sítě nebo 900wattovým solárním panelem ve střeše. Tento systém má několik výhod.

Pohodlí v divočině bez generátoru

Thor a Airstream tvrdí, že baterie vydrží bez dobíjení po dobu až dvou týdnů. Na slunci, díky solárním panelům, to bude ještě déle. Kempování nadivoko si tak vlastníci přívěsu budou moci užít bez přípojky a generátoru a stále využívat bohatou výbavu, která kromě plně vybavené kuchyně, koupelny a televize obsahuje i hlasové ovládání, intuitivní dotykové obrazovky a 5G Wi-Fi podporovanou zesilovačem signálu.

Předpokládá se, že cena bude přesahovat 200 000 $ (4 402 340 CZK).


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Větší dojezd tažného vozidla

To ale zdaleka není vše. Hnací ústrojí integrované do podvozku karavanu také pomáhá při jeho tažení. Ne, že tlačí, ale pomocí senzorů se pohybuje v souladu s tažným vozidlem, čímž se snižuje nárok na jeho tažný účinek.

Tím pomáhá s úsporou paliva, šetří motor a prodlužuje dojezd elektrického tažného vozidla. Ke stabilitě jízdy přispívá i jednotka Trailer Mobility Control, která vyrovnává boční vítr a pomáhá při zatáčení.

To nejlepší nakonec

Parkování přívěsu je pro mnoho řidičů jednoduchá záležitost, ale je mnoho i těch, kteří se na to dopředu netěší, couvání s přívěsem jim nejde a pamatují si, jak si naposled při tlačení namohli záda hned první den dovolené. Airstream eStream tomu udělá jednou provždy konec. Umí zaparkovat sám.

Po odpojení od tažného vozidla můžete telefonem přívěs ovládat jako RC (Radio-controlled) modely a mít neustálý přehled. Na dálku si tak přesunete eStream směrem k tažnému vozidlu pro zapřažení nebo zacouváte na místo v kempu či na zimu do garáže. Už žádné skákání do auta a z auta, žádné poznámky a žádné škody. 


Více info

Airstream eStream je zatím jen konceptem, na trh by měl přijít nejdříve tak za dva roky. Máme se ale na co těšit. Zároveň ale také v budoucnu uvidíme, zdali jde technologie správným směrem. Budeme muset vyřešit recyklaci baterií a stále větší poptávce po dobití obytných vozu a nyní i přívěsů se budou muset přizpůsobit i kempy a s tím i ceny.