Vestavbáři z Jičína: Naše manufaktura udělá 15 dodávek ročně


„Auto stačí jen přivézt a my se o zbytek postaráme. Jsme hrdí na každou naši vestavbu. Myslím, že do každé dáme kousek sebe,“ říká majitel jičínské firmy VejnyWood, která se už pět let věnuje vestavbám do obytných aut.


TEXT: PETR HOLEČEK | FOTO: PETR ŠEDIVÝ | 29. 10. 2021 | 2 MINUTY ČTENÍ

VejnyWood umí přestavby všem možných aut, ve kterých chcete žít. „Sami jezdíme a upravujeme svoje auta už téměř patnáct let. Z koníčku se stala práce, a proto jsem rád, že děláme to, co nás baví,“ říká Martin Vejnar pro Vroomagazine.

Určitě jste museli zaznamenat zvýšenou poptávku po vestavbách. Jaká je nyní vaše měsíční produkce?

Zvýšenou poptávku jsme určitě zaznamenali už v dubnu předminulého s příchodem lockdownu. Tím, že se zabýváme převážně individuálními přestavbami od malých vozů až po nákladní vozy, tak se nedá bavit o měsíční produkci. Předchází tomu i několik měsíců příprav, aby zakázka dopadla dle přání zákazníka.

Jsme malá manufaktura, přestaveb uděláme zhruba patnáct ročně. A k tomu dílčí zakázky v řádu několika desítek kusů za rok: montáž zvedacích střech, nezávislá topení, elektroinstalace, solární systémy, a různé rozvody plynu, vody a podobně. Děláme i off-roadové úpravy nebo nástřiky Raptor.

O jaký typ vestaveb mají zákazníci největší zájem?

Děláme přestavby pro sportovce, závodníky nebo i mushery. Dále taky děláme auta, která nestojí jen v kempu, ale nebojí se zajet do terénu mimo cesty. Jde i o nezávislost na sítích, proto například každý elektro systém navrhujeme dle potřeb zákazníka.

S jakými auty jezdí?

Nejčastěji s pohonem 4x4, kde provádíme i různé modifikace podvozku a doplňků. Ale nebojíme se dělat ani klasická auta.


Podobný článek

BALCAMP. Na camper se teď čeká rok, říkají polští mistři přestaveb

BALCAMP. Na camper se teď čeká rok, říkají polští mistři přestaveb

Tohle jsou nádherné obytňáky! Na říjnovém veletrhu Camper Caravan Show ve Varšavě nám učarovaly campervany od polské firmy Balcamp. Šéf přestavbářů Krzysztof Lubian nám prozradil, že zákazníci čekají až rok.


Pokud budu mít dodávku, jak jí připravit na vestavbu a v jakých cenách se přibližně pohybujeme?

Pokud auto už máš, tak ho jen přivezeš a my se o zbytek postaráme. Jsme taky schopní nové auto dodat a postavit na klíč nebo případně pomoci s konfigurací vozu u dealera. Cena přestaveb je individuální, s tím že každé auto je originál dle požadavků klienta. Cena se nedá jen tak nastřelit. Ale bavíme se zhruba o 800 000 Kč a výš s ohledem na velikost auta a podle požadavků.

Zaznamenali jste nějaké netradiční přání, co vás fakt překvapilo?

Těch už bylo! Ale co je pro jednoho netradiční, pro druhého může být standard. Už jsme měli několik požadavků na spalovací WC, ale třeba i na kompostovací toalety. Nebo taky, že psí kotce mají být větší a pohodlnější než postel pro přítele.

Na jakou vestavbu jste obzvláště hrdí?

Jsme hrdí na každou naši vestavbu. Myslím, že do každé dáme kousek sami sebe. Není nic lepšího než spokojený zákazník. Máme vždy velkou radost z fotek a zážitků, co s námi naši zákazníci sdílí ze svých cest.

Jak dlouho se pohybuješ v tomhle oboru a jaký kofry máš v partě?

Jsme na trhu skoro už pět let, ale sami jezdíme a upravujeme svoje auta už téměř patnáct let. Z koníčku se stala práce, a proto jsem rád, že děláme to, co nás baví.