Seriál o nejlepších městech pro život

1


Kodaň


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 17.1.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

PRŮZKUM renomovaného časopisu Monocle z roku 2022 určil, že nejlepší metropolí pro život je Kodaň (Copenhagen), následovaná Curychem, Lisabonem a Helsinkami.

Dánské hlavní město se v žebříčcích kvality života umísťuje na prvním místě opakovaně. Je tu bezpečno, kulturní život nikdy nebyl živější, ekonomika jen vzkvétá a nové restaurace a možnosti vyžití se tu objevují snad každý den.

Rozhodnutí zaměřit plánování infrastruktury na cyklisty a chodce odměnilo obyvatele lepší fyzickou kondicí, čistším vzduchem a klidem v ulicích. Do práce či školy jezdí na kole 45% obyvatel.

Pokud už však proměnlivé dánské počasí vyžene cyklisty z ulic, pořád je tu městská hromadná doprava v podobě autobusů a stále se rozšiřující sítě metra, kterou se dostanete i do nejvzdálenějších čtvrtí. 

V Kodani chce bydlet každý! Město se snaží poptávce vyhovět i umělým ostrovem.

Kultura a historie je cítit snad i ze vzduchu, v ulicích je čisto, kvalita ovzduší je jedna z nejlepších na světě. Systém sociálního zabezpečení je velmi štědrý. Novopečení rodiče dostávají velkorysou podporu. Není divu, že tu chce bydlet čím dál tím víc lidí. Za tímto účelem byla naplánována výstavba umělého ostrova Lynetteholm, který má poskytnout bydlení pro 35 000 lidí. Ostrov má však i mnoho odpůrců

Kodaň je jedno z nejčistších měst světa. Na skládku vyváží méně než 2 % svého odpadu. Téměř 58 % veškerého odpadu se recykluje a 40 % se používá jako palivo pro městskou síť dálkového vytápění.

JAK SE DOSTAT DO KODANĚ

◉ Letecky (například z Prahy se společností Eurowings, cena od 879 korun)

◉ Autem (z Prahy přes Berlín do Rostocku, trajektem do Gedseru a následně do Kodaně nebo přes Polsko a trajektem z města Swinoujscie)

◉ Autobusem (například se společností Flixbus, od 1 249 korun

◉ Vlakem (z Prahy s přestupem v Hamburku, cca 2 500 korun)


Ve Finsku je taky fajn


CO VIDĚT V KODANI

★ bronzová socha malé mořské víly

★ přístavní pevnost Kastellet ze 17. století

★ fontána Gefion

★ glyptotéka Carlsberg – muzeum obsahující sbírky sochy a další umělecká díla od antiky až po moderní dobu

★ renesanční zámek Rosenborg

★ královský komplex Amalienborg Christiania

★ starý přístav Nyhavn – malebné různobarevné domky, které jsou kopiemi původních staveb

★ ulice Strøget – jedna z nejdelších nákupních tříd v Evropě

★ zábavní park Tivoli

★ Christiánie – samostatný nezávislý mikro stát s vlastní měnou i zákony, který v Kodani vytvořili členové hippies

Důležitými kritérii v tomto průzkumu jsou bezpečnost/kriminalita, mezinárodní konektivita, klima/sluneční záření, kvalita architektury, veřejná doprava, tolerance, environmentální otázky a přístup k přírodě, urbanismus, obchodní podmínky, proaktivní rozvoj politiky a lékařská péče.