Sardinie 2


8 TOP pláží pro vás a váš obytný vůz


TEXT&FOTO: DAVID SUDA | DATUM: 29.9.2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

CHYBÍ vám léto? Tady ho v říjnu ještě naleznete a budete si připadat jako ve snu. Vybrali jsme pro vás pláže na Sardinii, které jsme navštívili, a které se nám nejvíc líbily.

Spiaggia de La Cinta

Severovýchod Sardinie, u města San Teodoro, cca 30 min autem od Olbie.

San Teodoro a úchvatná pláž La Cinta je turistickou hitovkou. Není se čemu divit. Malebná pláž s délkou cca 3 km s bílým pískem a tyrkysovým mořem je ideální pro rodiny s dětmi. Vstup do vody je velmi pozvolný. Za větrného počasí je i ideálním místem pro kitesurfing. 


Více ze Sardinie

Sardinie 1. Tipy pro cestu v obytném voze

Sardinie 1. Tipy pro cestu v obytném voze

23. září ve 03:04 hod začal opět podzim. Pojďme si ale ještě prodloužit léto a vyrazit za sluncem. Říjen je ideální měsíc pro návštěvu Sardinie. Stále teploty 25 – 30 stupňů a utichající sezóna. Tenhle italský ostrov má údajně nejhezčí pláže v Evropě a je ideální pro brázdění obytným autem. Najdeme zde desítky stellplatzů, italsky zvaných Area Sosta.


VIDEO

Úzký pás země odděluje pláž od laguny, která je domovem spousty druhů ptáků, především růžových plameňáků. Z pláže je nádherný výhled na celou širokou zátoku a v dáli na ostrov Isola Tavolara. My jsme si oblíbili kemp na jejím jižním konci, který má vstup přímo na pláž. Večer se vyplatí vyrazit do útulného a vybaveného městečka San Teodoro, které ožije otevřenými obchůdky, cukrárnami a restauracemi.

Spiaggia Su Petrosu / Osalla di Orosei

Východní pobřeží Sardinie, u města Orosei.

Dlouhé písečné pláže obklopují vzrostlé borovice, na pozadí v dáli se zvedající pohoří Supramonte. Z area sosty je vstup přímo na pláže, jen stačí přejít krátký lanový mostek přes malý rybníček. Pláž v místě vstupu z kempu tvoří vlastně spíše takový vysoký břeh. Moře zde bývá často rozvlněné. Během tří dní jsme zažili celkem vysoké vlny, ale naše děcka je zbožňují, takže pro nás to byla výhoda.


Článek od stejného autora

Natočte si cestu. Jak na to, poradí zkušený Youtuber

Natočte si cestu. Jak na to, poradí zkušený Youtuber

Videa jsou fantastická věc. Dříve jsem spíše fotil, ale mnohem raději se podívám na deset let staré video, než vytáhnu staré fotky. Lépe se dokážu vrátit do míst a času, kdy videa vznikala. Na mém YouTube kanálu se mě mnoho lidí ptalo, na co točím a v čem stříhám. Proto jsem se rozhodl dát veškeré info dohromady právě tady.


VIDEO

V borovicových hájích kolem pláže jsou příjemné malé bary, např. Mariachi Beach Bar.

Samotný Orosejský záliv je považován za jedno z nejkrásnějších míst na Sardinii, především jeho jižní část. Divoké pobřeží je lemováno strmými skalami, mezi kterými jsou schované malé plážičky či jeskyně. Dá se k nim dojít pěší túrou od parkovišť nebo si můžete udělat výlet lodí. Nejznámější jsou Cala Luna, Cala Gorolitzé či Cala Mariolu. Za návštěvu stojí i městečko Orosei, které je od kempu vzdálené cca 5 km.

Spiaggia della Torre di Barì

Východní pobřeží Sardinie, u vesnice Bari Sardo.

Pláž je prostorná s hrubším pískem, obklopená lesíkem vysokých borovic, na jejímž konci ční kamenná věž Torre di Bari. Z druhé strany věže navazuje druhá pláž, která je oblázková. Area sosta, kde jsme zakempovali, není přímo u pláže, ale cesta k ní trvá pěšky cca 10 min. Je moc hezky upravená, s prostornými oddělenými místy, s elektřinou, sprchami, místem, kde umýt nádobí, dětským hřištěm a i pěkným grilovacím koutkem.

VIDEO

Do vesnice Bari Sardo na nákupy potravin a na zmrzlinu je to cca 5 km. Jeden den jsme s dětmi vyrazili na cyklovýlet po místních sardinských cestičkách na vzdálenější pláž Spiaggia di Foddini s jemným pískem a příjemný barem Il Chiosco hned u pláže.

Spiaggia di Porto Corallo

Jihovýchodní pobřeží Sardinie.

Porto Corallo bylo snad úplně nejklidnější. Area sosta je bývalým velkým kempem se spoustou míst. Klidná, široká pláž se středně jemným pískem a čistým mořem je hned za plotem. Součástí kempu je i restaurace Bellavista Pizzeria - Pasti veloci. Pizzy pečou výborné. Nejbližší městečka, kde se dá nakoupit či zajít na večeři, jsou Villaputzu (5 km) a Muravera (9 km).

VIDEO


Další článek

Top 4 deskovky do karavanu i do batohu.

Top 4 deskovky do karavanu i do batohu.

Dovolená nabízí trochu více rodinného času. My ho vyplňujeme hraním her a vedeme k tomu děcka odmalička. Sami jsme překvapeni, jak velké množství her s sebou taháme v obytňáku. Hlavně, že se před cestou pečlivě rozmýšlíme, jestli si máme vzít o tričko víc nebo méně.


Spiaggia di Simius

Jihovýchod Sardinie, poblíž městečka Villasimius

Dlouhé bílé pláže a městečko se zázemím restaurací a obchůdků. Hned bych tam jel znova, a to o tom jen píšu. V okolí městečka Villasimus na jihu Sardinie je hned několik pláží. My jsme se vydali na pláž, která byla nejblíže od area sosty, ve které jsme zakempovali. Dojdete na krásnou pláž s bílým jemným pískem, křišťálově čisté moře, pozvolný vstup do vody. V blízkosti pláže jsou veřejné toalety, kolem pláže spousta slunečníků, lehátek a malých barů.

VIDEO

Area sosta je poměrně malá, nemá moc stinných míst, nedisponuje toaletou, jen venkovní sprchou nebo sprchami na mince. Na pláž je to pěšky cca 10 minut pěšky.

Spiaggia Su Giudeu/Chia

Jihozápad Sardinie, kousek od vesničky Chia, cca 50 km od hlavního města Cagliari.

Nejjižnější pláž, na kterou jsme dorazili ze severní Olbie. Každá pláž na Sardinii je jiná. Tahle má písek cihlové barvy a klidnější moře. Vskutku nádherná pláž. Pláž lemují po stranách písečné duny. Z pláže se můžete „vypravit pěšky“ skrze moře na ostrůvek Isola Su Giudeu. Skvělý zážitek hlavně pro děti, jen pozor u skal ostrůvku na ježky. Tuhle procházku na ostrov si dává asi každý. U pláže se občerstvíte v malých barech.

VIDEO

Area sosta je velké parkoviště pro obytňáky s elektřinou, sprchami na mince, ale bez toalety. Na pláž z area sosty je to cca 5 min pěšky po dřevěných chodníčcích kolem slaného jezera. Prý na něm můžete zahlédnout plameňáky.

Spiaggia di Mari Ermi/Spiaggia di Muras

Západní pobřeží Sardinie, 20 km od Oristana.

Poté, co jsme důkladně probádali východní pobřeží jsme chtěli aspoň jednou zkusit to západní. A měli jsme velice šťastný výběr. Natrefili jsme totiž na téměř 2 km dlouhou pláž. Není písčitá jako ostatní sardinské pláže – je pokryta drobnými bílými kamínky, které vypadají jako zrnka rýže. K tomu si přidejte průzračně čistě moře, svěží západní větřík a pobřeží, které lemují nízké keříky a písečné duny. Celé to má trochu jinou atmosféru než předchozí pláže, které jsme navštívili.

VIDEO

Hned vedle pláže se nachází hned 3 area sosty, umístěné na prostorné louce. Ale pozor na příjezd! Navigace vás povede po silnici Mari Ermi. Ta sice vede na pláž, ale pitomě vás navede k area sostám. Dojedete k boční bráně té první, která kvůli tomu bývá i nejvíce narvaná. Doporučujeme přijíždět polní cestou od pláže Spiaggie di Is Arutas. Jednak to je kratší cesta, ale hlavně přijedete k hlavní vjezdům do všech 3 area sost.

Po pláži dojdete pěšky k malému baru Il Quarzo Bianco s venkovním sezením a restauraci Mari Ermi Sole E Mare. V blízkosti není žádné městečko. Sem jedete jen za relaxem u moře. Pláž je oblíbeným místem i pro kitesurfing a windsurfing.

Tip na výlet

Zajeďte si na procházku po poloostrově Sinis a na mys Capo San Marco. Zaparkujete v malém městečku San Giovanni di Sinis a užijte si procházku po hřebenu poloostrova, s nádherným výhledem na obě strany moře, malé zátoky a plážičky. Můžete zajít i na prohlídku archeologického naleziště starobylého města Tharros nebo si vyšlápnout schodiště ve věži Torre spagnola di San Giovanni di Sinis.

Spiaggia La Pelosa

Severozápad Sardínie, u městečka Stintino

Na závěr plážová perla. La Pelosa. Naprosto fotogenická a úchvatná pláž. V sezóně to tu určitě praská ve švech. Ale stojí za návštěvu. Průzračně čistá voda, od světle modré až po tmavší odstíny, bílý jemný písek. Ideální pro rodiny s malými dětmi, protože vstup do moře je dlouho velmi mělký. Fotogenické pozadí pláže navíc dotváří malý ostrůvek s typickou kamennou sardinskou věží (na který můžete doplavat) a v dáli ostrov Isola Piana.

VIDEO

V okolí je spoustou barů a restaurací. My jsme tu přespali na placeném parkovišti u pláže, protože tak učinili jiné italské campery. Bylo nám doporučeno mít zavřená i střešní okénka a netvářit se, že tu kempujeme. Načeš si Italové rozložili stoly, židle a začali večeřet.