Sardinie 1. Tipy pro cestu v obytném voze

KARAVANISTA>VANLIFE


23. září ve 03:04 hod začal opět podzim. Pojďme si ale ještě prodloužit léto a vyrazit za sluncem. Říjen je ideální měsíc pro návštěvu Sardinie. Stále teploty 25 – 30 stupňů a utichající sezóna. Tenhle italský ostrov má údajně nejhezčí pláže v Evropě a je ideální pro brázdění obytným autem. Najdeme zde desítky stellplatzů, italsky zvaných Area Sosta. 


TEXT&FOTO: DAVID SUDA | DATUM: 23.9.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Trajekt

Trajekt je dobré rezervovat dopředu. V sezóně totiž nemusíte najít pro obytné auto místo. Cena v říjnu za zpáteční jízdenku pro obytný vůz, 2 dospělé, 2 děti a kajutu na přespání s okénkem (i za to je příplatek) je necelých 9 000 Kč, ale záleží který den jedete a jaké máte auto. Pokud zvolíte standardní lístek bez kajuty a bez sedadla, vejdete se i do 7 tisíc.

Zvolili jsme trasu Livorno - Olbia a noční trajekt. Cesta v noci se nám zdála ideální, protože tím nezabijete drahocenný den a naopak vyřešíte dvě noci na cestě.

Video o našem putování (2021)

Kde parkovat přes noc

Máte tři možnosti.

◉ Kempy, které jsou samozřejmě skvěle vybavené a mají krásná místa, ale pro naši posádku poměrně drahé. Cca 60 euro mimo sezónu!

◉ Druhou možností jsou stání nadivoko, které dohledáte např. v aplikaci Park4night. I to jsme zkusili. Jde to mimo sezónu. V sezóně se prý z těchto míst vyhání, ale to známe jen z doslechu. Jednou nás takto navštívila policie a slušně nás požádali, abychom na divokém místě strávili pouze jednu noc.

◉ Třetí místo bylo pro nás optimální. AREA SOSTA, což je italská obdoba stellplatzů. Mají skvělá umístění u krásných pláží a stojí 17-20 euro.

Vybavení je od úplného základu - elektřina & výlevka na záchod po naprostý komfort se sprchami a záchody. Některé sosty jsou bývalé kempy. Pro provozovatele je zřejmě jednodušší účtovat méně, ale mít zároveň i méně povinnosti, které vyžaduje statut kempu.


Navazující článek

Sardinie 2. 8 TOP pláží pro vás a váš obytný vůz

Sardinie 2. 8 TOP pláží pro vás a váš obytný vůz

Chybí vám léto? Tady ho v říjnu ještě naleznete a budete si připadat jako ve snu. Vybrali jsme pro vás pláže na Sardinii, které jsme navštívili, a které se nám nejvíc líbily.


Jídlo

Sardinie je italský ostrov, takže skvělá gastronomie a příjemná atmosféra je zde zaručena. Doporučujeme ochutnat všechno.

Kdy na Sardinii vyrazit? 

Dá se již od května, kdy ale můžete narazit i na dvacetistupňové dny. V druhé půlce června a začátkem července jsme se již pěkně pekli. Sezónu jsme ještě neriskli, ale prý to z hlediska teplot i vytíženosti kempů není tak hrozné. Kamarádi pravidelně jezdí na celý říjen, který má stále teploty 25 – 30 stupňů a navíc sezóna už končí a máte pláže jen pro sebe.

Teplota vody

Nejlepší koupání je na Sardinii mezi červnem a říjnem, kdy běžně teplota moře přesahuje 20 °C.

◉ Červen 22 °C
◉ Červenec 25 °C
◉ Srpen 27 °C
◉ Září 26 °C
◉ Říjen23 °C

Během zimy moře vychladne zhruba na hodnoty mezi 15 a 18 °C.

Sardinii jsme navštívili již dvakrát a těšíme se až se tam zase vrátíme.


další

ČLÁNKY