ROYAL ENFIELD. Spolehlivá klasika drží retro v módě


Jak dobře znáte tuto legendární značku?


TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO: ROYAL ENFIELD | DATUM: 9.11.2023 | 4 MINUTY ČTENÍ

vyrábí robustní mašiny s nezaměnitelným designem již od roku 1901 a je tak nejstarší existující výrobce motocyklů na světě.

Jeho odolné a spolehlivé stroje se prodávají na všech kontinentech a jsou na seznamu přání téměř každého, kdo má rád retro ve velkém stylu. Navíc, tyto krásné kousky pořídíte za atraktivní ceny.

5 hlavních předností motorek Royal Enfield

Dlouhá životnost a spolehlivost

Každý stroj má svá pro a proti. Motocykly Royal Enfield, jsou-li dobře udržovány, vydrží spolehlivě jezdit dlouho a často se tak dědí z jedné generace na druhou.

Snadné ovládání a pohodlný posed

Stroje Royal Enfield jsou známé svými dobrými jízdními vlastnostmi na všech druzích terénů a také svými pohodlnými sedly. Větší modely jsou vyhledávané mezi milovníky „long rides

Moderní technologie zabalené do Ikonického retro designu

Motorky si drží design, který pochází z 50. 60. a 70 let minulého století. Značka Bullet 350 se vyrábí takřka beze změn od roku 1932. Dnešní modely ale musí sázet i na moderní technologie.

Příznivá spotřeba

Spotřeba paliva se může lišit v závislosti na konkrétním modelu, podmínkách jízdy a stylu jezdce. V průměru se např. motocykl Royal Enfield Classic 350 dokáže dostat na spotřebu kolem 2,8 litru na 100 kilometrů.

Přijatelná cena

Motocykly s britským rodokmenem, kvalitním zpracováním a designem, za kterým se každý ohlédne, mají i velmi lákavé ceny. Café Racer Royal Enfield HNTR 350 pořídíte již za 118 990 Kč. Populární všestranné cestovní enduro Himalayan pak za bezkonkurenčních 139 990 Kč.

Legendární design s nádechem retro stylu

Paradoxně, možná i díky přesunu do Indie si značka Royal Enfield udržela svůj původní britský rodokmen a postupně se z ní vyvinul kultovní retro styl, který porazil čas a má svůj rozsáhlý klub fanoušků. Firma vyrábí stroje i s modernějším designem, například Scram 411 nebo Himalayan. I ty v sobě ale mají onen šarm dob, kdy ještě nebylo vše stejné.

Scram 411

Royal Enfiled Bullet 350

Nejlepším příkladem dobře udělaného designu je stroj, který se nemusí příliš přizpůsobovat moderním trendům a je bezesporu symbolem klasických motorek – takový je model Royal Enfield Bullet 350.

Historie Royal Enfield Bullet září stejně jasně jako jeho ikonické zlaté úzké proužky. Jedná se o nejdéle fungující motocyklový design a nejdéle vyráběný model v historii –– stále populární.

Royal Enfield Bullet má nejdelší a nezměněný výrobní cyklus ze všech motocyklů na světě. Pod touto značkou se vyrábí nepřetržitě již od roku 1932.

Je to skutečná ikona mezi motorkami, s hmatatelným dědictvím, které si můžeme koupit i dnes. Její zatím poslední verze bude v prodeji již od ledna 2024. 


NADČASOVÁ KLASIKA

Síla a přesnost ovládání v dokonalé harmonii

VINTAGE-GARAGE.CZ

Od 132 990 Kč

Série motocyklů Royal Enfield Classic je inspirována motocyklem Royal Enfield G2 350cc Bullet, poprvé vyrobeným v roce 1932. Elegantní, s lesklým nádechem, který zdobí výjimečnou konstrukci s klasickými tvary, vyzařuje bezkonkurenční krásu a kvalitu, která vydrží na věky.

★ Ústředním prvkem nového Classic 350 je zcela nové srdce, které bije do typického a jedinečného rytmu Royal Enfield

★ Výkon bez námahy a přesnost ovládání v dokonalé harmonii

★ Nový motor byl navržen s vyvažovací hřídelí pro hedvábný chod, lehkou spojkou pro jemné řazení a bezvadně fungujícím vstřikováním paliva

★ LCD display v kombinaci s klasickým rychloměrem

★ Jeden z nejoblíbenějších modelů značky

Moderní Royal Enfield

Kvalita, síla a spolehlivost

Royal Enfield testuje motocykly ve velmi náročných podmínkách. Všechny modely zkouší ve vysokých horách, extrémním vlhku džungle i v prašné poušti. Dnešní modely Royal Enfield mají pověst strojů, které při dodržení pravidelné údržby vydrží opravdu mnoho. Vyškrábou se i tam, kam nevede cesta  a potom klidně plují po dálnici.

Každý model je samozřejmě trochu jiný, některé mají své nedostatky, ale obecně jsou považovány za pohodlné silné stroje na všechny typy terénů. Dobře sedí, příjemně se ovládají a mají příznivou spotřebu, používají moderní technologie a jsou za dostupnou cenu.


JEDEN Z NEJPRODÁVANĚJŠÍCH KLASICKÝCH ROADSTERŮ NA SVĚTĚ

Interceptor 650 Twin

VINTAGE-GARAGE.CZ

Od 184 990 Kč

Spolu s klasicky stylizovanými variantami, které byly inspirovány jeho ikonickým jmenovcem z 60. let, posouvá tato nová verze Interceptor 650 styl kupředu o řadu desetiletí. Dokonalá rovnováha stylu a výkonu. Moderní klasika, která si zachovává podstatu a vzhled autentického britského roadsteru, ale s nádechem sluncem zalité Kalifornie.

★ Legendární řadový vzduchem a olejem chlazený dvouválcový motor Royal Enfield 650 Twin
★ Hladká odezva plynu v celém rozsahu otáček zajišťuje dostatečný výkon pro hbitý pohyb v městském provozu nebo bezproblémovou jízdu po otevřených silnicích
★ Jemně vyladěné odpružení s dvojitými tlumiči naplněnými plynem  zajišťuje, že s GT 650 je jízda dynamická a živá jako nikdy předtím
★ Hluboký zvuk výfuků vytváří buď opojné rytmické bublání, nebo mohutné dunění
★ Royal Enfield poprvé použil šestistupňovou převodovku, vyvinutou speciálně pro 650 Twin

Spojení legend

Royal Enfield Interceptor 650 se sidecarem Velorex 563. Souprava je lakována do jednobarevných provedení Royal Enfield Interceptor Canyon Red, Orange Crush nebo Ventura Blue. Sidecar je vyroben firmou Velorex, odborně připojen k motocyklu a zapsán do technického průkazu.

IKONICKÝ CAFÉ RACER NABÍZÍ SPOUSTU ZÁBAVY

Continental GT 650 Twin

VINTAGE-GARAGE.CZ

Od 192 990 Kč

Nový café racer Continental GT 650 je inspirován érou „britské kavárny “ 70. let minulého století s litými koly a temným motorem. Odolný rám nabízí vynikající vyvážení a ovladatelnost a spolu s jemně vyladěným odpružením s dvojitými plynovými tlumiči „piggy-back“ zajišťuje, že s GT 650 je dynamická, živá a agilní jízda.

★Ikona designu, dokonalá směs tradice a moderny s dychtivým přístupem a závodním posedem se všemi znaky tradičního Cafe Racera.
★ Vzduchem a olejem chlazený paralelní twin motor 648 cm3 má dostatečnou sílu pro lehkou jízdu v městské dopravě a bez námahy se pohybuje po otevřených cestách.
★ Nový model GT650 odráží styl svého předchůdce, ale je to zcela nový motocykl. Jeho ergonomie nabízí optimální kombinaci pocitu z řízení a pohodlí.
★ Moderní 18" kola jsou osazena pneumatikami Pirelli Phantom SportComp, jejichž konstrukce a složení byly speciálně vyvinuty pro Royal Enfield a doplňují podvozek a odpružení ve všech jízdních podmínkách.
Zcela nový model v černé variantě, který rozhodně stojí za vidění.

ZTĚLESNĚNÍ CRUISERU STVOŘENÉHO PRO OTEVŘENOU SILNICI

Super Meteor 650

VINTAGE-GARAGE.CZ

Od 199 990 Kč

Tento vydařený cruiser je stvořen tak, abyste se při cestování nemuseli omezovat hodinami nebo kilometry. Nízko posazené, široké sedlo a uvolněná řidičská pozice zajistí pohodlný zážitek z jakkoliv dlouhé jízdy

★ Řadový dvouválcový motor vyniká plynulým zátahem, silným zrychlením od nejnižších  otáček a hladkou a plynulou odezvou na plyn
★ Zcela nový přední světlomet spojuje klasický vzhled s moderní LED technologií s nižší spotřebou energie a lepší viditelností
★ Zvětšená nádrž kapkovitého tvaru motocyklu Super Meteor 650 pojme až 15,7 litrů paliva, díky čemuž můžete i ty nejdelší jízdy absolvovat bez přerušení
★ Digitálně analogový přístrojový panel s retro nádechem doplněný o LCD obrazovku s množstvím důležitých údajů, např. indikací zařazené rychlosti a vestavěnou navigací Tripper
★ Zcela nové varianty barev

ŽHAVÉ NOVINKY ROYAL ENFIELD 2024


Motocykl, který změnil motocyklistiku

V roce 1932 dorazil tento model na trialy Colmore Cup s revolučním vynálezem, který navždy změnil motocyklistiku – odpružením zadní kyvné vidlice. V roce 1952 vyhrál Royal Enfield svůj vůbec první Scottish Six Days Trial s legendárním jezdcem Johnnym Brittainem, než se vydal dobývat ty nejdivočejší terény na trialech po celé Evropě.


Nejuniverzálnější motocykl značky Royal Enfield, který vezme jezdce téměř kamkoli, kam bude chtít. Nový Himalayan 452 bude větší, silnější (40 hp) a vodou chlazený. Jde o první moderní kapalinou chlazený motor značky Royal Enfield, který předznamenává novou éru značky. 


Shot Gun 650

Shot Gun doplní trojici dvouválcových modelů Super Meteor 650 Continental, GT 650 a Interceptor 650. V nabídce bude reprezentovat klasické motocykly ve stylu „bobber“ se štíhlými tvary s nízko usazeným sedlem a s velkým předním světlometem. 

SLAVNÉ MODELY ROYAL ENFIELD, KTERÉ SE STÁLE VYRÁBÍ

◉ BULLET

Tento model nyní drží rekord v nepřetržité výrobě po nejdelší dobu ze všech motocyklů.

◉ INTERCEPTOR
Původně navržen v 60. letech pro americký trh. Ideální pro ty, kteří hledají klid, minimum elektroniky a dlouhé nerušené projížďky v letním slunci.

◉ CONTINENTAL GT

Inspirován britskými café racery padesátých a šedesátých let. Nový Continental GT 650 Twin zachycuje ducha původního Continental GT 250 z 60. let.

◉ METEOR

Dnešní Super Meteor 650 sdílí jméno se slavným modelem z roku 1952 Royal Enfield Super Meteor 700. Představuje však první model značky, který používá obracenou vidlici USD
Interceptor 650 Twin

5 ZAJÍMAVOSTÍ O ROYAL ENFIELD

Originální logo Royal Enfield mělo na obrázku dělo, pod kterým bylo napsáno Made Like a Gun.
V roce 1990 vyvinul Royal Enfield první dieselový motocykl – Taurus 325. Jeho produkce však nebyla úspěšná, a tak byla v roce 2002 ukončena.
Royal Enfield vyváží své motocykly na všechny kontinenty, celkem do 45 zemí.
V roce 2022 se Royal Enfield Meteor 350 stal nejprodávanějším motocyklem na britském trhu poté, co porazil BMW R 1250 GS.

★ Samotný Royal Enfield prodává více motocyklů než Triumph a Harley Davidson dohromady.

KDE TO KOUPÍM

Oficiálním prodejcem motocyklů Royal Enfield v ČR je společnost VINTAGE GARAGE MOTORS. Jejich dealerství najdeme v 8 kamenných prodejnách – Praha (exklusive store), Bylany, Hlučín, Hodonín, Liberec, Češnovice, Plzeň a Brno.

Vintage Garage Motors prodávají také příslušenství, oblečení a doplňky. Najdeme zde i elektrokola, bazar a samozřejmě i kvalitní servis.

Celou kolekci VINTAGE GARAGE MOTORS naleznete ZDE.

Historie Royal Enfield je velmi bohatá, a tak jen několik milníků pro zajímavost.

V roce 1893 získali podnikatelé Bob Walker Smith a Albert Eadie George kontrakt na dodávku dílů do pušek pro Royal Small Arms Factory ve městě Enfield a na oslavu této zakázky přejmenovali svůj podnik Townsend & Co. na The Enfield Manufacturing Company Ltd. a v roce 1894 nakonec na Royal Enfield.

V roce 1901 vyjel na silnici první motocykl Royal Enfield a firma se rychle rozrůstala. Přišly další modely. V roce 1932 byl v Londýně poprvé představen legendární motocykl „Bullet“. Tento model je tak úspěšný, že se nepřetržitě vyrábí dodnes.

Zásadním okamžikem byl ale rok 1955, kdy po získání velké zakázky od Indické armády zřidila firma pobočku v Indii, aby mohla zakázku pokrýt. Výroba se postupně celá přestěhovala do Indie a v roce 1967 byl závod ve Velké Británii uzavřen. Výroba pokračovala dále již jen pod hlavičkou společnosti Enfield India. V roce 1993 získala značku skupina Eicher, která od královské rodiny dostala opět souhlas s používáním přívlastku Royal. Jméno značky se tedy vrátilo do původní podoby „Royal Enfield“ a firma dál pokračuje v produkci i vývoji nových i klasických modelů.