Propan nebo Butan? Rady, srovnání, cena

KARAVANISTA


K cestování patří vaření a topení. A při vaření v karavanu nebo obytňáku je nezbytností tlaková láhev s plynem slangově označovaná jako bomba. Jakou si ale vybrat, aby nám v zimě nezamrzla?

TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 6.8.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Váš výběr by měl záviset na teplotě skladování a roční době cestování. Každý plyn má totiž jiný bod odpařování, což je teplota, při které se zkapalněný plyn přestane měnit v plynné skupenství. Jinými slovy, když bomba zamrzne.

Čistý propan je výhřevnější a praktičtější, pokud jej ale opravdu využijete. Některé karavanisty odradí jeho vyšší cena, horší dostupnost ale i jeho vysoká výhřevnost. Pro propan se rozhodněte, pokud budete cestovat průběžně.

Čistý propan zajistí stabilní celoroční funkčnost spotřebičů, protože se odpařuje i při teplotách kolem -45ºC. Butan se přestává odpařovat již při 0ºC a plyn přestane jít. V zimě nepříjemná komplikace.

Máme-li v okolí lahve spíše plusové teploty, čistý propan nepotřebujeme. Nicméně, ve velmi chladném počasí může ušetřit hodně starostí.

Pro letní cestování jde často volba směrem ke směsi propanu a butanu. Propan-butan je znám i pod zkratkou LPG (Liquified Petroleum Gas). Sehnat ho je snadné na většině čerpacích stanic napříč Evropou. V ČR se prodávají nejčastěji směsi letní 40 % propan/ 60 % butan, zimní 60 % propan/ 40 % butan. Německé lahve se plní směsí s vyšším obsahem propanu, v Itálii je to naopak. Ve velké zimě však zamrzají i směsi.

Na zimní a celoroční cestování je tedy stále lepší čistý propan.

Kupujte vždy zapečetěné lahve u oficiálních prodejců. Skladujte je výhradně ve svislé poloze v bezpečném a skladování vyhrazeném prostoru.

Orientační ceny plynových lahví


Cena zálohy za 10kg lahev je v ČR cca 2000,-Kč a cena LPG se pohybuje okolo 19 Kč/litr.

Ceny LPG v Evropě jsou celkově nevyzpytatelné.

V Polsku 19,59 Kč/litr, v Bulharsku a Itálii jsou ceny do 21Kč/litr. V Německu se cena pohybuje okolo 27,50 Kč/litr, stejně jako v Chorvatsku nebo Španělsku. Nejdráž je ve Švédsku, okolo 32 Kč/litr.

ZDE můžete celosvětové ceny LPG sledovat denně.
PŘEHLED čerpacích stanic v Německu s LPG.
LPG stanice napříč Evropou.