Je malá, ale vyrovná se velkým. Romantická miniželeznice na jihu Anglie

VLAKY


Dráha Romney & Hythe je jedna z nejstarších a v rozchodu nejmenších miniželeznic, a přestože působí jako hračka pro malé i velké, nebyla původně stavěna jako turistická atrakce. Její vlaky od počátku sloužily jako veřejná doprava a dalo se z nich přestoupit na jejich velké bratry a pokračovat dál. Až do roku 2007 dopravovaly denně děti do školy.


TEXT: DAVID BERÁNEK | DATUM: 30.5.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

ROMNEY, Hythe and Dymchurch Railway (R.H.D.R.) je druhá nejmenší veřejně provozovaná železnice na světě. Má rozchod pouhých 381 mm (15 palců). Najdeme ji v jižní Anglii, hrabství Kent v oblasti zvané Romney Marsh.

Dvojkolejná trať dlouhá 21.7 km (13,5 mil) vede z Cinque Port of Hythe přes Dymchurch, St. Mary's Bay, New Romney a Romney Sands, až k majáku v Dungeness.

Miniželeznice byla slavnostně otevřena 16. července 1927. Projekt podle svého snu uskutečnili dva milionáři a známí závodní jezdci, kapitán John Edwards Presgrave ("Jack") Howey a hrabě Louis Zborowski. Ten bohužel tragicky zahynul v Monze, dříve, než byla dráha otevřena.


Podobný článek

Rodinná dovolená v salónním coupé. Cesta do Janova

Rodinná dovolená v salónním coupé. Cesta do Janova

Čtyři dny na Azurovém pobřeží uplynulo jako voda v místním moři. Je čas posunout se dále. Dnešní cíl, Itálie – Genova (Janov).


Během druhé světové války zabrala železnici armáda a jeden z vlaků (Hercules) byl přestavěn na obrněný a plně vyzbrojený vlak, který hlídkoval podél pobřeží a pomáhal při výstavbě podmořského potrubí pro zásobování invazních jednotek naftou. Během války údajně sestřelil i jeden Me109.

V roce 1946 se dráha znovu otevřela pro veřejnost a slavnostního znovuotevření v roce 1947 se ujali Laurel a Hardy.

Dráha Romney & Hythe ročně převeze více než 150,000 pasažérů.

Původně držela titul nejužší veřejné železnice na světě, ale od roku 1982 tento titul náleží Wells and Walsingham Light Railway v hrabství Norfolk. Její rozvor je pouhých 260 mm (101⁄4 palců).

Ve službě je stále všech deset původních parních lokomotiv postavených jako přesné repliky těch velkých v měřítku 1:3. Každá najezdí až 16,000 km každý rok.

JAK SE TAM DOSTAT

Kemperem / Autem

Z M20 vyjeďte na křižovatce 11 a sledujte hnědé směrovky na železnici RH&DR.

Autobusem

Autobusy Stagecoach obsluhují Hythe z Ashford, Folkestone, Dover, Hastings a Rye (kontaktujte Stagecoach na čísle 08702 433711)

Vlakem

Vysokorychlostní vlaky jezdící z London St Pancras do Ashford International a Folkestone Central trvají méně než 1 hodinu. Pravidelné autobusové spoje odjíždějí z Folkestone Central do stanice Hythe. Případně si udělejte procházku do Sandling Station.

Jízdní řády a ceny jízdenek pro rok 2022

https://www.rhdr.org.uk/timetables/
https://www.rhdr.org.uk/fares/
https://www.rhdr.org.uk/