KTM 690 Enduro R. Přestavba od Unikat Motorworks

MOTO


Unikat Motorworks udělali z téhle KTM městského dravce, který si dává zatáčky k snídani, k obědu i k večeři. Navrhoval se šedesát hodin, návrhy prošly třemi různými koncepty, a pak se stavěl 480 hodin. Tenhle model KTM 690 z polské firmy Unikat Motorworks rozhodně stojí za seznámení.


TEXT: JIŘÍ ROTH | FOTO: BIKE EXIF BY UNIKAT MOTORWORKS | DATUM: 6.11.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

KTM 690 Enduro R z roku 2012 někteří znalci označují jako jednorožce mezi dobrodružnými motocykly. Je lehká, má velký výkon a snadno ji naložíte na vozík, až se vydáte na několikadenní výlet mimo domov. Disponuje šestistupňovou převodovkou, která zvládne i jízdu po dálnici, dobrým odpružením a třináctilitrovou nádrží.

Model 690 je jedním z mála motocyklů, které mají z výroby palivovou nádrž umístěnou vzadu. Chlapci z Unikat Motorworks proto věnovali tomuto aspektu stavby hodně času a úsilí. Musela být pevná (protože je to zároveň pomocný rám), dobře vypadat a bezchybně fungovat.


Podobný článek

BMW F 900 R. Mrštná jako králík, rychlá jako gepard

BMW F 900 R. Mrštná jako králík, rychlá jako gepard

Jak mám obrovský respekt před silničními motorkami, tak ho mám i před nevinně vyhlížejícími, ale mnoha koňskými silami oplývajícími dravci. A mezi ně BMW F 900 R rozhodně patří.


Novou palivovou nádrž ručně vytvarovali z leteckého hliníku a namontovali ji na rám. Teprve potom z hliníku vytvarovali zbytek panelů karoserie a konzole světlometů tak, aby s nádrží ladily a tvořily designově kompaktní celek. Po dokončení celou hliníkovou karoserii vyleštili a opatřili bezbarvým lakem. Motor, kyvná vidlice a další kovové díly dostaly lesk také.

Na zakázku vyrobené kožené sedlo je dostatečně dlouhé, aby poskytovalo pohodlí a prostor pro pohyb. Je také bohatě polstrované, což je ideální pro dlouhý čas strávený v sedle při projíždění zatáček.

Přední kolo má osmnáctipalcový ráfek Excel a spolu se zadním mají obuté silniční pneumatiky. Objevil se také závodní filtr K&N a tlumič výfuku Ixil, který bezvadně doplňuje karoserii.

Možná je takto přestavěný motocykl pro někoho až moc blyštivý, takže je jen dobře, že se z lesa a složitého terénu přesunul na silnici, kde s ním bude jeho majitel budit zaslouženou pozornost.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Motor: čtyřdobý jednoválec 

Zdvihový objem: 654 cm³
Maximální výkon: 49 kW (67 koní)
Max. točivý moment: 64 Nm při 6000 ot./min.
Max. rychlost: 170 km/h
Převodovka: 6stupňová
Objem palivové nádrže: 13 l
Rozvor kol: 1498 mm
Výška sedla: 930 mm
Pohotovostní hmotnost: 138,5 kg

další

ČLÁNKY


Black Phantom. Francouzský scrambler s japonským srdcem

Black Phantom. Francouzský scrambler s japonským srdcem

Jak to dopadne, když tři motokrosoví jezdci spojí ruce nad starou Hondou Dominatorem.

Ronin. Samuraj na dvou kolech

Ronin. Samuraj na dvou kolech

Když velcí výrobci přišli na nápad uvádět na trh nové motocykly tím, že nejdřív předvedou jejich přestavbu, získali si srdce mnohých fanoušků. Tohle je zakázkový TVS Ronin – zbrusu nové moderní retro s objemem 225 ccm, které kluci z indonéské Smoked Garage upravili do skvělé podoby.

Indian Sport Chief. Indian usiluje o pověst rebela

Indian Sport Chief. Indian usiluje o pověst rebela

Seriál SONS OF ANARCHY, v americké televizi FX běžel v letech 2008–2014 a ukazoval život fiktivního motorkářského gangu SAMCRO ve fiktivním kalifornském městě Charming) navždy změnil pohled na motocykly a motorkáře. Dlužno dodat, že ten pohled na motorkáře nebyl zrovna ideální, zato stroje ve stylu jihokalifornských klubů, na kterých se proháněli, budily obdiv. Nikdo už nezapomene na cruisery s nabušeným sportovním odpružením, středovými stupačkami a čtvrtinovými kapotážemi, určené pro rychlou a dlouhou jízdu.

Harley-Davidson Sportster. Pocta lodi Lamborghini Riva Aquarama

Harley-Davidson Sportster. Pocta lodi Lamborghini Riva Aquarama

Máte-li rádi rychlé lodě – ano, lodě – pak by vám měl být tento zakázkový Harley-Davidson Sportster něčím povědomý. To proto, že je vytvořen podle jednoho z nejkrásnějších a nejunikátnějších rychlých člunů, jaké kdy byly postaveny – Lamborghini Riva Aquarama.

Ducati 749 S. Působivá estonská přestavba

Ducati 749 S. Působivá estonská přestavba

Přestavěná Ducati 749 S z roku 2005 se od původního designu dost vzdálila, ale na výkonu jí to neubralo ani za mák. Co se týče jízdních vlastností, tak jede ještě lépe než dříve. Když se k původnímu modelu dostal Kaspar Ilves, našel ho v nepojízdném stavu. Tenhle café racer se stal jeho osobním projektem, na kterém průběžně pracoval šest let.

Triumph Thruxton Hélios. Hořící krása

Triumph Thruxton Hélios. Hořící krása

Tahle motorka má vskutku božský design. Dalo by se říct, že jde o Héliův triumf. V dalším článku o unikátních motorkách vás tentokrát seznámíme s přestavbou motocyklu Triumph Thruxton 900 ze španělské dílny Tamarit Motorcycles. Jejich dílo rozhodně stojí za vidění (asi i za projetí). Pusťte si také krátké video a vychutnejte si zvuk, který dávají na míru konstruované tlumiče výfuku.